

# **Annual Training**

This year, the PDCom Annual Training will be held virtually. Training will be conducted via Microsoft Teams. This is a free service and you will not need any special account or access to view the session. A webcam and microphone are not needed. Each session will have its own link. You may sign up for one or all sessions. Please note: To help you spend your time wisely, we listed a target audience that we think might benefit most from participating in a particular session. However, you are welcome to attend any or all sessions. After all, each county's setup and needs are different!

Name: County:

Title: Phone number:

**Fmail Address:** 

Please complete the section above and check the box next to the session(s) you would like to attend. Send completed registration forms to <a href="mailto:information@pdcom.in.gov">information@pdcom.in.gov</a>. When your registration is confirmed, you will receive an email with links and calendar invites to each session.

Thursday, October 28

General Session 9:00 AM (Approx 1 hr)

Target Audience: Everyone

A brief overview of the annual training topics and schedule followed by general important updates such as a revision to the juvenile delinquency qualifications and a new Attorney E & F Qualifications Form, outlining our E & F review process, the launch of our public defense job listing service, and more.

Attorney Caseload & Compensation Standard Proposed Changes 10:00 AM (Approx 1 hr) Target Audience: Everyone

The public comment period for recommended changes has been extended! With that in mind, we are here to explain some of the major caseload and compensation standard changes being considered for 2023 – just in time for you to develop your own or your county's public comment for submission.

IV-E Direct to County Funding 11:00 AM (Approx 30 minutes)

Target Audience: Everyone

A new funding opportunity from the federal government for IV-E (CHINS/TPR related costs) will soon be available for county reimbursement. Learn more about what this could mean for your county.

Help Us Help You! 11:30 AM (Approx 30 minutes)

Target Audience: PD Boards, Chiefs, Managing Public Defenders

This section will focus on the work the Commission does at the state level to advance policy and budgetary goals on behalf of counties. It will also address the Commission's communications goals and

will highlight opportunities to help us spread the word about the good work being done throughout the state.

#### LUNCH BREAK 12 - 1

Data Update 1:00 PM (Approx 1 hr)

Target Audience: PD Boards, Chiefs, Managing Public Defender

This section will cover the latest data projects completed by Commission staff. Major topics include how COVID-19 impacted caseload and open cases in Commission counties, recently concluded surveys on staffing and counsel at first appearance, and updates to previously discussed data on the benefits of Commission membership.

## At-Risk Youth and Families Funding Opportunities 2:00 PM (Approx 1 hr)

Target Audience: PD Boards, Chiefs, Managing Public Defenders

This section will focus on the recent appropriation of \$2 million to the Commission to help at-risk youth and families. We will discuss the two first pilot projects, one implementing an early intervention model and the other adding system navigators to attorney teams. We will also discuss how you can implement a pilot project in your county with the help of the Commission and this new appropriation.

### END OF SESSION DAY 1 3:00 PM

## Friday, October 29

Nuts and Bolts 9:00 AM (Approx 2 hours)

Target Audience: Everyone

This session will review some of the key basics of Commission reimbursement requirements including the supplemental fund, attorney qualifications, reimbursement request form, desk audits, compensation and pay parity, etc.

## General Question and Answer 11:00 AM (Approx 30 minutes)

Target Audience: Everyone

All PDCom staff will be available for questions and we will answer questions that have been submitted over the previous day and a half!

## Public Defender Council 11:30 PM (Approx 30 minutes)

Target Audience: Everyone

Description: This session will feature an overview of IPDC services and information on PDIS, including report generation.

## Final Thoughts and Farewell Until Next Year 12:00 PM

A brief thank you for your attendance and any other items that may have come up.