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NOTICE: Under IC 4-22-7-7, this document is required to be published in the 
Indiana Register and is effective on its date of publication. It shall remain in effect 
until the date it is superseded or deleted by the publication of a new document in 
the Indiana Register. The publication of this document will provide the general 
public with information about the board’s or commission’s official position 
concerning a specific issue.  

ISSUES 

Are athletic trainers prohibited from assisting in the operating room when 
otherwise certified to do so? 

STATEMENT OF FACTS 

The requesting party works in surgical administration at an Indiana hospital.  The 
hospital employs surgical first assistants.  The requesting party represents that the 
surgical first assistants are certified by the National Board of Surgical Technology 
and Surgical Assisting (NBSTSA) or National Commission for the Certification of 
Surgical Assistants (NCCSA).  Many of the surgical first assistants are also licensed 
in Indiana as Athletic Trainers. 

DISCUSSION 

Based on the foregoing facts, the requesting party seeks clarity as to whether 
licensed athletic trainers are prohibited from assisting in surgical operations.  The 
Board regulates the practice of athletic training in Indiana.  “Athletic training” 
includes: 

. . . the practice of prevention, recognition, assessment, athletic 
training diagnosis, management, treatment, disposition, 
rehabilitation, and reconditioning of athletic injuries under the 
direction and supervision of a licensed physician, osteopath, 



 

podiatrist, or chiropractor. However, in a clinic accessible to the 
general public, the term means practicing athletic training only  
upon the referral, order, and supervision of a licensed physician, 
osteopath, podiatrist, chiropractor, or specific licensed designees 
such as nurse practitioners or physician assistants. The term 
includes the following: 

(1) Practice that may be conducted by an athletic trainer 
through the use of heat, light, sound, cold, electricity, 
manual therapies, exercise, rehabilitation, or mechanical 
devices related to the care and the reconditioning of 
athletes. 

(2) The organization and administration of educational 
programs and athletic facilities. 

(3) The education and the counseling of the public on 
matters related to athletic training. 

Ind. Code § 25-5.1-1-4(a).  Individuals not licensed by the Board may not practice 
“athletic training.”  Ind. Code § 25-5.1-4-1. 

The Board does not regulate conduct outside the scope of “athletic training.”  See 
Ind. Code § 25-5.1-2-6(2).  Accordingly, the Board cannot prohibit licensed athletic 
trainers from engaging in lawful activities outside the scope of “athletic training.” 

Surgical first assistants do not perform work within the scope of “athletic training.”  
Rather, their practice is governed by certifications from either NBSTSA or NCCSA.  
The Board cannot prohibit individuals certified to perform surgical assisting 
activities from doing so – regardless of whether those individuals are licensed as 
athletic trainers.    

RULING 

Based on the information provided, an athletic trainer is not prohibited from 
performing surgical assisting services when otherwise certified to do so.  This ruling 
shall not be construed to permit performance of surgical assisting services by an 
athletic trainer simply by virtue of their licensure as an athletic trainer.  

CAVEAT 

This ruling is issued on the assumption that the facts and circumstances as stated 
by the requesting party are correct. If the facts and circumstances given are not 
correct, or if they change, then the requesting party may not rely on it. However, 
other practitioners with substantially identical factual situations may rely on this 
ruling for informational purposes in conducting their practice. If a practitioner 



 

relies on this ruling and the Board or Commission discovers, upon examination, 
that the fact situation of the practitioner is different in any material respect from 
the facts and circumstances given in this ruling, then the ruling will not afford the 
practitioner any protection. Subsequent material changes in statute, regulation, or 
case law will void the ruling.  


