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Re:  Informal Inquiry 10-INF-52; Wayne Township Board and Wayne 

Township Trustee 

 

Dear Mr. Eakins: 

 

 This is in response to your informal inquiry regarding the Wayne Township Board 

(“Board”) and the Wayne Township Trustee (“Trustee”).  Pursuant to Ind. Code § 5-14-

4-10(5), I issue the following informal opinion in response to your inquiry.  My opinion 

is based on applicable provisions of the Open Door Law (“ODL”), I.C. § 5-14-1.5-1 et 

seq. and other statutes cited herein.   

 

 As an initial matter, I note that many of these issues are related to those presented 

by you in a formal complaint, in response to which I issued Opinion of the Public Access 

Counselor 10-FC-280.  I also note that because these inquiries are addressed informally, I 

will offer my interpretation of the legal questions presented but will refrain from making 

judgments regarding disputed facts or allegations of violations.  Any alleged violations of 

the ODL should be addressed through the formal complaint process in accordance with 

Ind. Code § 5-14-5.     

 

In your inquiry, you allege that the Board and Trustee violated the ODL by failing 

to make Board meeting minutes open for public inspection.  Generally, the ODL does not 

require governing bodies to create minutes of their meetings.  See generally I.C. § 5-14-

1.5-4.  Memoranda from a meeting are to be available within a reasonable period of time 

after the meeting, and “the minutes, if any, are to be open for public inspection and 

copying.”  I.C. § 5-14-1.5-4(c).  You claim that Ind. Code § 36-6-6-8 requires the Board 

to create minutes of its meetings: 

 
The legislative body shall keep a permanent record of its proceedings in 

a book furnished by the executive. The secretary of the legislative body 

shall, under the direction of the legislative body, record the minutes of 

the proceedings of each meeting in full and shall provide copies of the 

minutes to each member of the legislative body before the next meeting 

is convened. After the minutes are approved by the legislative body, the 
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secretary of the legislative body shall place the minutes in the 

permanent record book. The chairman of the legislative body shall 

retain the record in his custody. 
 

I.C. § 36-6-6-8.  I agree that this language does obligate a township board to create 

minutes of its meetings.  Any failure to do so would violate this provision and fail to 

comply with section 4 of the ODL.   

 

 You also ask “[w]hether the [Trustee] violated the Open Door Law by creating 

meeting memoranda that contain factually inaccurate information, or which fail to 

include all information required to be noted[.]”  In my opinion, any such mistake or 

omission would, if anything, be a violation of Ind. Code § 36-6-6-8.  The ODL does not 

address factual inaccuracies or incomplete records; it merely prescribes the disclosability 

of -- and the process for requesting disclosure of -- records maintained by public 

agencies.  If the Board discovers factual inaccuracies or incomplete information in its 

minutes, the Board could certainly correct such errors prior to approving the minutes.  

Any alleged failure to do so, however, is beyond the purview of this office. 

 

 You further ask whether the Board and Trustee violated the ODL “by not always 

keeping meeting memoranda as their meetings progressed.”  During meetings of a 

majority of the governing body of a public agency, subsection 4(b) of the ODL requires 

the following of the governing body: 

 
As the meeting progresses, the following memoranda shall be kept: 

(1) The date, time, and place of the meeting. 

(2) The members of the governing body recorded as either present or 

absent. 

(3) The general substance of all matters proposed, discussed, or 

decided. 

(4) A record of all votes taken, by individual members if there is a roll 

call. 

(5) Any additional information required under IC 5-1.5-2-2.5.   

 

I.C. § 5-14-1.5-4(b).  If a governing body fails to create such memoranda “[a]s the 

meeting progresses,” the governing body has not complied with this provision.  Id.  

However, in my opinion a governing body would substantially comply with the statute by 

completing the memoranda either by the end of the meeting or soon after the meeting, 

assuming that all of the above information is contained within the memoranda.  If, for 

example, the Board secretary kept notes during the meeting and later used those notes to 

create typewritten memoranda, in my opinion that would substantially comply with the 

ODL.     

 

 As to whether the Board violated Ind. Code § 36-6-6-7 by failing to meet and 

elect a chairman and officer in accordance with the time schedule set out in that statute, 

in my opinion that issue is beyond the purview of this office.  Ind. Code § 5-14-4-10(5) 

empowers the public access counselor to “respond to informal inquiries . . . concerning 

the public access laws.”  The phrase “public access laws” is defined to include the ODL, 

the Access to Public Records Act (“APRA”), I.C. § 5-14-3-1 et seq., and “any other state 
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statute or rule governing access to public meetings or public records.”  In my opinion, 

this language does not authorize the public access counselor to opine on every issue with 

respect to every provision in any law that in any way regulates access to public records or 

meetings.  Rather, my authority is confined to provisions that address access issues 

specifically.  If my interpretation were otherwise, this office would be required to issue 

advisory opinions regarding, for example, inheritance taxes because the confidentiality of 

taxpayers’ information is covered by Ind. Code § 6-4.1-12-12.  I do not believe that the 

General Assembly’s intent was so broad as to require the public access counselor to 

respond to inquiries regarding violations of provisions of statutes that do not directly 

relate to accessing public meetings or records.   

 

 Finally, you ask whether the Board violated Ind. Code § 36-6-6-9 by not meeting 

in accordance with the time schedule set out in that statute, which provides: 
 

The legislative body shall meet on or before the third Tuesday after the 

first Monday in January of each year. At this meeting it shall consider 

and approve, in whole or in part, the annual report of the executive 

presented under IC 36-6-4-12. 
 

A township board’s failure to meet in accordance with this schedule would directly relate 

to the public ability to access the board’s meetings and remain fully informed on its 

activities.  Thus, in my opinion, a board’s failure to follow this schedule would violate 

this statute.   

 

 If I can be of additional assistance, please do not hesitate to contact me. 

 

        Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

 

cc: Randall Overman 

 Ronald Trimnell  
 


