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TO:  

Indiana Public Libraries

FROM:  
Indiana State Library – Legal Division
RE:  

Section 108 of the Copyright Act
DATE:  
December 30, 2014
Public Libraries & Section 108 of Copyright Act

Copying Protected Works for Patrons; On Site & for Interlibrary Loan

(17 U.S.C §108)

Section 108 of the Copyright Act permits libraries and archives to make copies of copyright protected works for the purpose of preservation, replacement, and patron use. This memo is focused on the Section 108 rights related to making copies of copyright protected works for patron use.

Q1: What if the patron wants to make his/her own copy using library equipment, what are the library's legal requirements under the Copyright Act?

A1: Library staff are not required by the Copyright Act to monitor patron use of copy machines, computer printers, scanners, or other devices that have copying capabilities. However, in order to avoid potential liability for copyright infringement, the library must ensure that all such copy equipment displays a notice that the making of a copy may be subject to the copyright law.

Q2: Under what conditions may an Indiana public library copy copyright protected material for a patron?  

A2: Copies may be made under the following conditions:

· The copy must not be made for direct or indirect commercial purposes.

· Copies must be made on single isolated unrelated occasions. The U.S. Copyright Office, section 108 of the Copyright Act “does not authorize the related or concerted reproduction of multiple copies of the same material whether made on one occasion or over a period of time, and whether intended for aggregate use by one individual or for separate use by the individual members of a group.” See Circular 21, page 14, for examples of prohibited systematic copying.(Link to Circular 21 is provided below).
· Each copy must include the copyright notice that appears on the material being copied. If there is no copyright notice on the work being copied, then the library must include a statement that the work may be protected by copyright.

Q3: Are there any rules in addition to the rules stated in A2 for providing in house copies or interlibrary loan copies of a portion of a work, such as an article from a periodical?

A3: A copy of an article or small portion of a copyright protected work may be made under the following conditions:

· the copy becomes the property of the user and the library  has no notice that the copy is going to be used for any purpose other than private study, scholarship, or research; and

· the library displays prominently, at the place where orders are accepted, and includes on its order form, a warning of copyright in accordance with the notice provided in 37 C.F.R. 201.14.  (Notice language from 37 C.F.R. 201.14 is provided later in this memo)

Keep in mind that the law does not require the library to inquire as to the purpose of the copy. The library simply must not have notice or be aware that the copy is going to be used for any purpose other than private study, scholarship, or research.

Q4: Are there any rules in addition to the rules in A2 for providing in house copies or interlibrary loan copies of a substantial portion of a work or an entire work.

A4:   A copy of a substantial portion of a work or an entire work may be made under the following conditions:

· the library has first determined, on the basis of a reasonable investigation (ex: contact copyright holder and standard trade sources), that a copy of the copyrighted work cannot be obtained at a fair price; and

· the copy becomes the property of the user, and the library has no notice that the copy is going to be used for any purpose other than private study, scholarship, or research; and

· the library displays prominently, at the place where orders are accepted, and includes on its order form, a warning of copyright in accordance with 37 C.F.R. 201.14 (see notice below).

Q5: What are the notice requirements of 37 C.F.R. 201.14?

A5: The copyright notice that must be on display where copy orders are accepted and that must be included on forms the patron fills out when making a copy request reads:
“Notice: Warning Concerning Copyright Restrictions

The copyright law of the United States (title 17, United States Code) governs the making of photocopies or other reproductions of copyrighted material. Under certain conditions specified in the law, libraries and archives are authorized to furnish a photocopy or other reproduction. One of these specified conditions is that the photocopy or reproduction is not to be “used for any purpose other than private study, scholarship, or research.” If a user makes a request for, or later uses, a photocopy or reproduction for purposes in excess of “fair use,” that user may be liable for copyright infringement. This institution reserves the right to refuse to accept a copying order if, in its judgment, fulfillment of the order would involve violation of copyright law.”  

37 C.F.R. 201.14 also requires that the notice placed where copy orders are accepted be “printed on heavy paper or other durable material in type at least 18 points in size...”

On the order form, 37 C.F.R. 201.14, requires the copyright notice to be “printed within a box located prominently on the order form itself, either on the front side of the form or immediately adjacent to the space calling for the name or signature of the person using the form.” The law also requires that the notice be printed “in type size no smaller than that used predominantly throughout the form, and in no case shall the type size be smaller than 8 points. The notice shall be printed in such manner as to be clearly legible, comprehensible, and readily apparent to a casual reader of the form.”

Q6: Aren't there additional rules for interlibrary loan? For example, I have heard that you can't make more than a certain number of copies of journal articles each year from the same journal title?

A6: The Copyright Act does not provide specific numbers to assist libraries with determining what constitutes the multiple and systematic copying that is prohibited by the Act. Congress created the National Commission on New Technological Uses of Copyrighted Works (CONTU) to come up with some guidelines that are intended to be a fair interpretation of the intent of the Section 108 prohibitions against multiple and systematic copying. CONTU represents that library, publisher, and author organizations have substantially agreed to the guidelines. However, the guidelines are just that, guidelines, they are not the law. The CONTU guidelines allow a library in any one year to receive up to five copies of articles from the most recent five years of a journal title. There are no guidelines for journal titles older than five years. For copies of items such as fiction, the library may receive up to 5 copies from any one title during any one calendar year. The requesting library is expected to keep appropriate records so that it can comply with the CONTU requirements. Additionally, the guidelines recommend that the  requesting library certify to the lending library that the requesting library's request conforms with the CONTU guidelines on copies made for interlibrary loan requests.   
Q7: Are there any types of works that may not be copied for a patron?

A7: Examples of works the library cannot typically copy for a patron are musical works, pictoral, graphic, or sculptural work, or a motion pictures and other audiovisual works. However, pictures or graphics may be copied if they are part of a textual work that is eligible for copying; for example, if they are a part of an journal or news article or book chapter. Also, the library may be able to copy excerpts of audiovisual works if the work is about news; for example part of the local evening news broadcast.

Q8: How does Section 108 of the Copyright Act impact or affect fair use rights under Section 107 of the Copyright Act?

A8: Section 108 does not limit or impede in any way the rights provided by Section 107 (Fair Use) of the Copyright Act.  

Q9: What if the library licensed some databases and the license agreement prohibits making copies of the content in the database for any reason.

A9: The library will want to be mindful of the legal terms in any contracts or license agreements for library content. The library's section 108 rights can be affected/limited by any contractual agreements the library may have with regard to content purchased under license or other contractual agreements.

Q10: We have donated manuscript items that have copy restrictions included in the deed of gift; do Section 108 copy rights trump the wishes of the donor with regard to making copies of the donated material.

A10: If the library accepted the donation with the restriction, the library should honor the copy restriction.

* * *

Resources used for this memorandum include:

Section 108 of the Copyright Act: http://www.copyright.gov/title17/92chap1.html#108 ;

U.S. Copyright Office Circular 21:   http://www.copyright.gov/circs/circ21.pdf .

37 C.F.R. 201.14 http://copyright.gov/title37/201/37cfr201-14.html
For Section 108 background information, see, Overview of the Libraries and Archives Exception in the Copyright Act at: http://www.section108.gov/docs/108BACKGROUNDPAPER(final).pdf
See the above resources for further information and details regarding Section 108 of the Copyright Act.
Page 2 of 4
Contact Sylvia Watson at sywatson@library.in.gov with questions about this memo or to suggest a topic.


