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The Indiana Commission on Judicial Qualifications issues the following advisory opinion 
concerning the Code of Judicial Conduct. The views of the Commission are not necessarily those 
of a majority of the Indiana Supreme Court, the ultimate arbiter of judicial disciplinary issues. 
Compliance with an opinion of the Commission will be considered by it to be a good faith effort 
to comply with the Code of Judicial Conduct. The Commission may withdraw any opinion. 
 

ISSUE 
 

Canon 4 of the Code of Judicial Conduct states the general principle that judges and candidates for 
judicial office not engage in political or campaign activity that is inconsistent with the 
independence, integrity, or impartiality of the judiciary.1  The purpose of this Advisory Opinion is 
to clarify the Commission’s interpretation of the Code of Judicial Conduct as it pertains to political 
activities of judicial officers who are retiring and Senior Judges who are not running for judicial 
office.  Specifically, the following queries have been posed: 
 

1) May a retiring judge publicly endorse a successor candidate for the retiring judge’s 
seat? 
 

2) May a Senior Judge publicly endorse a candidate for public office?  If so, is the 
Senior Judge permitted to use his or her judicial title and/or be pictured in a judicial 
robe for such endorsements? 

 
The Commission’s view is that a retiring judge who is a full-time judicial officer or a continuing 
part-time judicial officer may not publicly endorse any candidate for public office, as the retiring 
judge is not a candidate for judicial office.  In contrast, because a Senior Judge is a part-time judge 
who serves only on a temporary basis, the Code of Judicial Conduct does not prohibit a Senior 
Judge from publicly endorsing candidates for public office.  However, a Senior Judge may not use 
his or her judicial title or court resources (such as wearing a judicial robe) to bolster such 
endorsements.  
 

ANALYSIS 
 
 Preserving both the appearance and actual presence of impartiality in the judiciary is one 
of the hallmarks underlying Indiana’s Code of Judicial Conduct.  The Preamble to the Code of 
Judicial Conduct concisely sets forth that, “An independent, fair and impartial judiciary is 

                                                 
1 The four Canons in the Indiana Code of Judicial Conduct each espouse the aspirational goals (and guidance) for the 
judiciary regarding judicial ethics, and then the Rules contained within each Canon set forth a judge’s obligations 
under the Code of Judicial Conduct. 



indispensable to our system of justice. Inherent in all the Rules contained in this Code are the 
precepts that judges, individually and collectively, must respect and honor the judicial office as a 
public trust and strive to maintain and enhance confidence in the legal system.”  Ind. Code of Jud. 
Conduct, Preamble, ¶1.  
 
 All provisions of the Code of Judicial Conduct apply to full-time judges; however, because 
part-time judges and temporary judges have a different status and often have other professional 
and civic duties apart from their limited judicial role, not all Rules apply to such judicial officers.  
See Ind. Jud. Cond. Application, I(B). The Application Section of the Code of Judicial Conduct 
categorizes the types of part-time and temporary judicial officers and sets forth which Rules they 
are exempted from.  See generally Ind. Code of Jud. Conduct, Application, II-V. 
 
 Canon 4 applies in its entirety to full-time judicial officers, continuing part-time judges, 
and candidates seeking judicial office.  Ind. Jud. Cond. Application, I(B), III.  However, provisions 
of Canon 4 do not apply to periodic part-time judges (judges who serve on a part-time basis under 
separate appointments) or judges pro tempore (judges who serve sporadically on a part-time basis).   
Ind. Code of Jud. Conduct, Application, IV, V. 
 
General Framework and Policies Underlying Canon 4 
  

Although many judges throughout the State are selected in partisan elections, the role of 
judges differs from politicians.  “Politicians are expected to be appropriately responsive to the 
preferences of their supporters. The same is not true of judges.  In deciding cases, a judge is not to 
follow the preferences of his supporters, or provide any special consideration to his campaign 
donors.  A judge instead must ‘observe the utmost fairness,’ striving to be ‘perfectly and 
completely independent, with nothing to influence or controul him but God and his conscience.’” 
Williams-Yulee v. Florida Bar, 135 S.Ct. 1656, 1667 (2015)(quoting Address of John Marshall in 
Proceedings and Debates of the Virginia State Convention of 1829-1830, p. 616 (1830)).    

 
Given the manner which many trial court judges are selected for their positions, however, 

judges need to be afforded some latitude to participate in political activities, without impairing the 
obligation to maintain independence, integrity, and impartiality.  Consistent with this proposition, 
the Rules contained within Canon 4 attempt to balance a judge’s or judicial candidate’s interest in 
speaking and acting in furtherance of his or her campaign with the public’s interest in preserving 
judicial independence and impartiality.  Ind. Code of Jud. Conduct R. 4.1, Comments 1-4, 13.  
Rules 4.1(C) and (D) set forth the political activities which a partisan or non-partisan-selected 
judge or judicial candidate for such offices may engage in at any time (regardless of the election 
cycle).  Rule 4.1(A) lists the political activities which judges and judicial candidates are generally 
prohibited from doing.  Ind. Code of Jud. Conduct R. 4.1(A)(1)-(13).  Then, Rules 4.2(B) and (C) 
set forth the additional political activities which a judicial candidate may engage in during his or 
her election cycle.   

 
Examining the interplay between these Rules with respect to public endorsements, the 

Commission notes that Rule 4.1(A)(3) prohibits a judge or judicial candidate from publicly 
endorsing or opposing a candidate for any public office.  When a judge or judicial candidate is 
within his or her election cycle (one year before the primary or general election in which the 



individual is running), Rule 4.2(B)(3) provides a limited exception to Rule 4.1(A) and permits a 
candidate for partisan elective judicial office to publicly endorse and contribute to candidates for 
election to public office running in the same election cycle. For a candidate for nonpartisan elective 
judicial office who is within his or her election cycle, Rule 4.2(C)(3) permits the candidate to 
publicly endorse, contribute to, and attend functions for other candidates running for the judicial 
office for which he or she is running (are on the same ballot).   
 
Retiring Judges 

 
A retiring judge who is asked to provide a public endorsement for a candidate for public 

office, including a potential successor, does not fit within the situation which triggers the 
exceptions of Rules 4.2(B)(3) or (C)(3) because the retiring judge is not running for office.  Unlike 
the public endorsement from a candidate running for judicial office, a public endorsement from a 
retiring judge is not speech in support of his or her campaign but rather may be perceived as an 
attempt to trade on the judge’s opinion or prestige of office to further the interests of another.2  
Since the judge regularly continues to preside over cases, this may cause members of the public to 
question the judge’s independence or impartiality because the endorsement (or opposition of a 
candidate) could be perceived as a bias in favor of or against the candidate’s views when those 
issues come before the judge.  Even more problematic, there is a danger that members of the public 
may perceive that the retiring judge has “assume[d] a role as political powerbroker.”  See Siefert 
v. Alexander, 608 F.3d 974, 984 (7th Cir. 2010).  It is the Commission’s view that these dangers 
are too great and that the Code of Judicial Conduct simply does not permit a retiring judge who is 
still on the bench to publicly endorse candidates for public office.      
 
Senior Judges 
 

A Senior Judge who is asked to provide a public endorsement of a candidate for public 
office presents a different situation, as a Senior Judge is a periodic part-time judge who serves 
each time under a separate appointment.  See Ind. Code of Jud. Conduct, Application, II, IV.  As 
a temporary judge, a Senior Judge appears more akin to the lawyer who occasionally presides as a 
judge pro tempore than the full-time judge who has been elected or appointed to serve.   

 
Moreover, many Senior Judges also have law, arbitration, or mediation practice which the 

Senior Judge dedicates time to.  Rather than trading on the prestige of judicial office, endorsements 
and other political activity may be in furtherance of the Senior Judge’s activities in other 
professional realms (e.g. the Senior Judge’s law firm may perform legal work for a local entity or 
candidate and want to support that candidate).   Accounting for the different status that a Senior 
Judge plays in Indiana’s judiciary, the Application Section of the Code of Judicial Conduct does 
not require a Senior Judge to comply with Rule 4.1 of the Code of Judicial Conduct. Ind. Code of 
Jud. Conduct, Application, IV(A)(2). 

                                                 
2 As the Seventh Circuit noted in Siefert v. Alexander, 608 F.3d 974, 984 (7th Cir. 2010), “When judges are speaking 
as judges, and trading on the prestige of their office to advance other political ends, a state has an obligation to regulate 
their behavior.”  The Siefert Court further recognized that, “the state’s interest in the endorsement regulation is a 
weighty one.  Due process requires both fairness and the appearance of fairness in the tribunal. ‘[T]o perform its high 
function in the best way, ‘justice must satisfy the appearance of justice.’’” Id. at 985-86 (quoting In re Murchison, 349 
U.S. 133, 136 (1955)(citing Offutt v. United States, 348 U.S. 11, 14 (1954)).  



 
 While the Code of Judicial Conduct does not prohibit a Senior Judge from publicly endorsing 
(or opposing) a candidate for public office, the Commission nonetheless encourages Senior Judges 
to exercise discretion and wisdom regarding whether to provide such endorsements.   Further, the 
Commission cautions Senior Judges that they remain subject to other portions of the Code of 
Judicial Conduct which would prohibit them from using their judicial titles and court resources to 
bolster such endorsements.  For example, Rule 1.3 of the Code of Judicial Conduct prohibits 
judges, including Senior Judges, from abusing the prestige of judicial office to advance the 
personal interests of the judge or others.  When a Senior Judge appears in a political candidate’s 
campaign advertisement in a judicial robe and is referred to by his or her “Senior Judge” title, it is 
difficult to counter the public perception that the Senior Judge is speaking as a judge and trading 
on the prestige of that office to advance the political ends of the person the Senior Judge is 
endorsing.3  
 

Conclusion 

A retiring judge who is a full-time or continuing part-time judicial officer may not publicly 
endorse any candidate for public office, as the retiring judge is not a candidate for judicial office.  
Because a Senior Judge serves only on a temporary basis, the Code of Judicial Conduct does not 
prohibit a Senior Judge from publicly endorsing candidates for public office.  However, a Senior 
Judge may not use his or her judicial title or court resources (such as wearing a judicial robe) to 
boost such endorsements.  

 

                                                 
3 Unlike a judge who is running for re-election who has an interest in speaking in support of his or own qualifications 
(i.e. the candidate is the incumbent and already has served as a judge) which justifies use of his or her judicial title 
and appearing in a judicial robe in campaign materials, a Senior Judge who offers a public endorsement is not speaking 
in furtherance of his or her own qualifications for judicial selection. 


