
 

 

INDIANA ARCHAEOLOGY LAW 

 
Indiana Code 14-21-1 provides protection for archaeological sites and historic burial sites regardless 

of their location on state or private lands.  All archaeological sites with artifacts dating before 

December 31, 1870 are protected under this act.  Human burial sites are afforded protection under IC 

14-21-1, IC 14-21-2, IC 23-14 (Indiana General Cemetery Act).  

  

Q: What is an artifact? 
 

A: An “artifact” is defined in IC 14-21-1 as “(1) a feature that is: (A) nonportable evidence of 

past human behavior or activity; (B) found on or in the ground, including structural remains; 

and (C) formed before December 31, 1870 or (2) an object made, modified, or used before 

December 31, 1870.” 
 

Q: Is it illegal to surface collect artifacts? 
 

A: It is not illegal to collect artifacts from the surface of sites (except on Federal and State 

property) as long as the collector has the landowner’s permission to be on the property and 

collect artifacts.  A permit is required to conduct field investigations on state property (IC 14-

21-1-16).  Any archaeological scientific investigations must be conducted under the control 

or supervision of a qualified professional archaeologist.     
 

Q: If I surface collect artifacts, who do they belong to? 
 

A: Artifacts and materials belong to the property owner unless he or she assigns ownership of 

the materials to another party. 
 

Q: Is it legal to disturb the ground for the purpose of obtaining artifacts or human 

remains? 
 

A: IC 14-21-1, as amended by Public Law 175 in 1989 and House Enrolled Act No. 1129, states 

that a person who disturbs the ground for the purpose of discovering, uncovering, or moving 

archaeological sites or features with artifacts dating before Dec. 31, 1870 or human remains 

buried before January 1, 1940, must do so in accordance with an approved plan from the 

Indiana Department of Natural Resources (IDNR). Qualified professional archaeologists, as 

determined by IDNR, who conduct Phase 1a archaeological surveys according to guidelines 

adopted by IDNR do not have to apply for an approved plan; however, they must still apply 

for an approved plan for proposed Phase 1a investigations on State property, and federal laws 

still apply. 
 

Q: If I see or know of looting of an archaeological site, whom should I contact? 
 

A: Any disturbance, vandalism, or looting of an archaeological site should be reported 

immediately to either local law enforcement officials (who will then contact Conservation 

Officers) or the Division of Historic Preservation and Archaeology (317/232-1646). 
 



 

 

Q: What should I do if I discover human remains or know of disturbance to a human 

burial site? 
 

A: Any discovery of human remains or possible human remains should be left undisturbed and 

reported to the County Coroner, IDNR Division of Law Enforcement, and the IDNR Division 

of Historic Preservation and Archaeology as soon as possible. 

 

Q: What happens if a burial or archaeological site before the dates mentioned above is 

accidentally discovered or encountered by activities such as earthmoving or 

construction? 
 

A: The site or burial discovery must be reported to the IDNR within two working days.  If the 

find is not reported, or disturbance of the site continues without consultation with the IDNR, 

the law is being broken.  When the discovery is reported to IDNR, law enforcement officers 

and professional archaeologists investigate the discovery and decide on a course of action to 

protect the site. 

 

Q:      If I have an artifact collection, or buy and sell artifacts, are there any portions of the 

law which I need to be aware of? 
 

A: A person who knowingly or intentionally receives, retains, or disposes of an artifact, a burial 

object, or human remains in violation of Indiana Code 14-21-1 is committing possession of 

looted property. 

 

Q: Are there criminal penalties for disturbing archaeological or burial sites? 
 

A: Yes, the penalties are: 

 

Section 26:  A person who recklessly, knowingly, or intentionally fails to follow a plan 

approved by the IDNR when disturbing the ground for the purpose of discovering, 

uncovering, or moving artifacts, burial objects, or humans remains commits a Class A 

misdemeanor.  If the violation involves disturbing human remains, it is a Level 6 felony. 

 

Section 26.5: A person who recklessly, knowingly, or intentionally fails to follow a 

development plan approved by the IDNR when disturbing the ground within one hundred 

feet of a burial ground for the purpose of excavating or covering over the ground or erecting, 

altering, or repairing any structure commits a Class A misdemeanor. However, the offense is 

a Level 6 felony if the person disturbs buried human remains or grave markers while 

committing the offense. The requirements of Section 26.5 do not apply to a public utility, 

certain corporations, a municipally owned utility, or a surface coal mining and reclamation 

operation permitted under Indiana law. 

 

Section 27: A person who recklessly, knowingly, or intentionally fails to (1) notify the IDNR 

within two days of the time of the disturbance and (2) treat or rebury the human remains in a 

manner and place according to rules adopted by the Natural Resources Commission or a 

court order and permit issued by the state department of health under Indiana law when 



 

 

disturbing buried human remains or burial grounds commits a Class A misdemeanor. 

 

Section 28:  A person who recklessly, knowingly, or intentionally disturbs human remains or 

grave markers while moving, uncovering, or removing artifacts or burial objects without an 

approved plan from the department, or in violation of such plan, commits a Level 6 felony. 

 

Section 29: A person who discovers, uncovers, or moves an archaeological artifact or burial 

object while disturbing the ground for a purpose other than the discovery, uncovering, or 

moving of artifacts or burial objects commits a Class A infraction if the person fails to (1) 

immediately cease disturbing the ground and the area within one hundred feet of the artifact 

or burial object and (2) notify the IDNR within two business days after the time of the 

disturbance. 

 

Section 36:  A person who knowingly or intentionally receives, retains, or disposes of an 

artifact, a burial object, or human remains obtained in violation of this chapter commits 

possession of looted property, a Level 6 felony.  However the offense is a Level 5 felony if 

the fair market cost of carrying out a scientific archaeological investigation of the area that 

was damaged to obtain the artifact, burial object, or human remains is at least one hundred 

thousand dollars. 

 

Federal regulations also offer protection to archaeological resources, including but not limited to the 

National Historic Preservation Act (NHPA), Archaeological Resources Protection Act (ARPA), and the 

Native American Graves Protection and Repatriation Act (NAGPRA). 

 

For additional information on the laws regarding archaeological resources in Indiana, go to the following 

websites: http://www.in.gov/dnr/historic/2833.htm; http://www.in.gov/legislative/ic/code/title14/ar21/; 

http://www.in.gov/legislative/iac/T03120/A00210.PDF?; and 

http://www.in.gov/legislative/iac/T03120/A00220.PDF?. Any questions regarding archaeology in Indiana 

may be directed to the State Archaeologist at: 
 

 

 

 

Indiana Department of Natural Resources 

Division of Historic Preservation and Archaeology (DHPA) 

402 West Washington Street, Room W274 

Indianapolis, Indiana 46204-2739 

317/232-1646 ; FAX 317/232-0693 

www.IN.gov/dnr/historic; dhpa@dnr.IN.gov 
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