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December 27, 2011 
 
OFFICIAL OPINION 2011-8      
 
The Honorable Johnny Nugent 
Indiana State Senate 
200 W. Washington St. 
Indianapolis, IN  46204 
 
RE:  Sales tax collection obligations in relation to out-of-state purchasers 
 
Dear Senator Nugent: 
 
You have requested from this office an opinion on the following question: What is the 
responsibility of a licensed Indiana retail merchant to collect Indiana sales tax on a sale where the 
purchaser is a resident of another state and where the product will be used in the purchaser’s home 
state?  You have also asked what tax collection duties an Indiana retailer has when he or she 
transports the property to another state and consummates the sale outside Indiana.   

 
BRIEF ANSWER 

 
Registered Indiana retail merchants are not required to charge sales tax to out of state residents as 
long as that person does not have a physical address or a billing address in Indiana and the 
transaction did not physically take place in the state. Also, when a retailer transports his or her 
product outside Indiana and consummates sales outside the state, the retailer neither collects 
Indiana sales tax nor remits it.  The retailer, however, will be subject to the other state’s sales tax 
scheme.  It may be required to register with that state and collect and remit that state’s sales tax.   

 
ANALYSIS 

 
The state gross retail tax is a sales tax on “retail transactions made in Indiana.” Ind. Code § 6-2.5-
2-1.  The person buying the property in the transaction is liable for the tax. Id.  The retail merchant 
who is selling the property collects the tax as an “agent for the state.” Id.  “A person is a retail 
merchant making a retail transaction” when he purchases and transfers property “in the ordinary 
course of his regularly conducted trade or business.” Ind. Code § 6-2.5-4-1(b).  Retail merchants 
who make retail transactions in Indiana are required to register with the Indiana Department of 
State Revenue (IDR). Ind. Code § 6-2.5-8-1. 

 
Registered Indiana retail merchants are required to collect sales tax on “retail transactions made in 
Indiana.” Ind. Code § 6-2.5-2-1 (a).  A “retail transaction [is] made in Indiana” after tangible 
personal property is sold for consideration by an Indiana retail merchant and the property is 
received by a person who, at the time of the transfer, is physically located within Indiana. Ind. 
Code §§ 6-2.5-1-2; 6-2.5-4-1(b)(1),(2); and 6-2.5-13-1; see also IDR Letter of Findings 08-0079 
(Ind. Dep’t of State Revenue Aug. 4, 2008) (holding that out-of-state vendor who physically 
entered Indiana and sold and delivered goods to Indiana residents was liable for collection of 
Indiana sales tax). 
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More specifically, Indiana Code § 6-2.5-13-1 provides general sourcing rules for determining 
when Indiana sales tax should be collected. See Ind. Code § 6-2.5-13-1. See also IDR 
Commissioner’s Directive #24 (July 2004).  Cf. generally Ind. Code § 6-2.5-12 (sourcing rules for 
non-mobile telecommunication services).1  Those rules can be summed up using a few examples.  
If an Ohio resident travels to Indiana and buys a clock from an Indiana retail merchant, the 
merchant is required to collect the sales tax.  Additionally, if an Ohio resident travels to Indiana to 
purchase the clock from an Indiana retail merchant and then asks for the clock to be shipped back 
to Ohio, the merchant is also required to collect the sales tax.  If, however, the Ohio resident called 
an Indiana retail merchant to place the order and asked that the clock to be sent to him or her in 
Ohio, the merchant is not required to collect sales tax unless the buyer’s billing address is in 
Indiana.   

 
If an Indiana retailer transports his or her inventory to another state and consummates sales outside 
Indiana, the retailer is not required to collect or remit Indiana sales tax.  Pursuant to Indiana Code 
§ 6-2.5-13-1(d)(2), “[w]hen the product is not received by the purchaser at a business location of 
the seller, the sale is sourced to the location where receipt by the purchaser (or the purchaser’s 
donee, designated as such by the purchaser) occurs . . . .”  The Indiana retailer selling inventory in 
another state will be subject to that state’s sales- and use-tax scheme.  The retailer will likely be 
required to register to do business in the other state, acquire the other state’s equivalent of a retailer 
merchant’s certificate, and collect and remit the other state’s sales tax.  See e.g. Ohio Rev. Code 
Ann. § 5741.17 (2011) (requiring the registration of out-of-state sellers who have a substantial 
nexus to Ohio).  If the retailer does not comply with these requirements, it could be subject to 
various civil and criminal penalties imposed by the other state.   
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                 
1 The general sourcing rules do not apply to the sale of telecommunications services or the following if they do not 
qualify as transportation equipment: watercraft; modular homes; manufactured homes; mobile homes; motor vehicles; 
trailers; semi-trailers; and aircraft.  See also IDR Information Bulletin #72 (discussing the sales tax exemption for RVs 
and cargo trailers). 
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CONCLUSION 
 

Registered Indiana retail merchants are required to collect sales tax on “all retail transactions made 
in Indiana.”  IDR determines whether a transaction occurred in Indiana based on the physical 
location of the purchaser at the time of the transaction.  Therefore, a retail merchant is not required 
to charge sales tax to an out-of-state resident as long as that person does not have a physical address 
or a billing address in Indiana and the transaction did not physically take place in Indiana.  
Additionally, retailers that transport products outside Indiana and consummate sales outside the 
state are not required to collect Indiana sales tax but are subject to the other state’s sales tax 
requirements.   
 

Sincerely, 
 
Gregory F. Zoeller 
Indiana Attorney General 
 
 
Misty Mercer 
Deputy Attorney General 
 
Gordon White 
Deputy Attorney General 

 


