
 

 

STATE OF INDIANA 
PUBLIC ACCESS COUNSELOR 

LUKE H. BRITT 

MICHAEL R. PENCE, Governor Indiana Government Center South 
402 West Washington Street, Room W470 

Indianapolis, Indiana 46204-2745 
Telephone: (317)233-9435 

Fax: (317)233-3091 
1-800-228-6013 
www.IN.gov/pac 

December 18, 2014 

 

 

Ms. Christine Mueller 

Via email 

 

 Re: Informal Inquiry 14-INF-33  

 

Dear Ms. Mueller, 

 

This is in response to your informal inquiry regarding the Dearborn County Government. 

Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the following informal opinion in response 

to your inquiry. My opinion is based on applicable provisions of the Open Door Law 

(“ODL”), Ind. Code § 5-14-1.5-1 et seq. and the Access to Public Records Act 

(“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et. seq.  

 

BACKGROUND 

 

Your informal inquiry regarding Dearborn County Government was threefold. First, you 

inquired whether committees created by the Dearborn County Commissioners are subject 

to the Open Door Law (ODL) and if so, whether the committee must publish notice of 

meetings and keep official minutes. Second, you inquired if an email communication 

containing legal advice, sent by the Commissioner’s attorney to additional parties, is 

subject to attorney-client privilege. Finally, you inquired if it is illegal to publish 

information provided to the public, such as an email mentioned in your second inquiry. 

 

DISCUSSION 

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted and 

taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people may 

be fully informed. See Ind. Code § 5-14-1.5-1. The term “public agency” is defined very 

broadly by the ODL and encompasses many meanings, which are set forth at Ind. Code § 

5-14-1.5-2(a).   

 

Accordingly, except as provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing 

bodies of public agencies must be open at all times for the purpose of permitting 

members of the public to observe and record them. See Ind. Code § 5-14-1.5-3(a). The 

ODL requires that public notice of the date, time, and place of any meetings, executive 

sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least forty-eight 



 

 

hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting. See Ind. 

Code § 5-14-1.5-5(a). The notice must be posted at the principal office of the agency, or 

if no such office exists, at the place where the meeting is held. See Ind. Code § 5-14-1.5- 

5(b)(1). While the governing body is required to provide notice to news media who have 

requested notices nothing requires the governing body to publish the notice in a 

newspaper. See Ind. Code § 5-14-1.5-5(b)(2). 

 

The ODL requires the following memoranda to be kept: the date, time, and place of the 

meeting; the members of the governing body recorded as either present or absent; the 

general substance of all matters proposed, discussed, or decided; and a record of all votes 

taken, by individual members, if there is no roll call. The memoranda are to be available 

within a reasonable period of time after the meeting for the purpose of informing the 

public of the governing body’s proceedings. There is no requirement in the ODL for a 

public agency to keep minutes of its meeting. If minutes are kept, the minutes are to be 

open for public inspection and copying. See Ind. Code § 5-14-1.5-4.   

 

The ODL defines a public agency in Ind. Code § 5-14-1.5- (a) as  

 

(1) Any board, commission, department, agency, authority, or other entity, 

by whatever name designated, exercising a portion of the executive, 

administrative, or legislative power of the state.  

 

(2) Any county, township, School Corporation, city, town, political 

subdivision, or other entity, by whatever name designated, exercising in a 

limited geographical area the executive, administrative, or legislative 

power of the state or a delegated local governmental power.  

 

 

The ODL defines a governing body as:  

 

            two (2) or more individuals who are:  

(1) A public agency that:  

(A) is a board, a commission, an authority, a council, a committee, a body, 

or other entity; and (B) takes official action on public business  

 

(2) The board, commission, council, or other body of a public agency 

which takes official action upon public business. (3) Any committee 

appointed directly by the governing body or its presiding officer to which 

authority to take official action upon public business has been delegated.  

 

See Ind. Code § 5-14-1.5-2 (b). 

 

Therefore, I would need more information as to how the committees you reference are 

established before making a conclusive determination.  

 



 

 

As for the email from the attorney you reference, Ind. Code § 34-46-3-1 provides a 

statutory privilege regarding attorney and client communications. Indiana courts have 

also recognized the confidentiality of such communications:  

 

The privilege provides that when an attorney is consulted on business 

within the scope of his profession, the communications on the subject 

between him and his client should be treated as confidential. The privilege 

applies to all communications to an attorney for the purpose of obtaining 

professional legal advice or aid regarding the client's rights and liabilities.  

 

Hueck v. State, 590 N.E.2d 581, 584 (Ind. Ct. App. 1992) (citations omitted).  

 

Information subject to the attorney client privilege retains its privileged character until 

the client has consented to its disclosure.” Mayberry v. State, 670 N.E.2d 1262, 1267 

(Ind. 1996), citing Key v. State, 132 N.E.2d 143, 145 (Ind. 1956). Moreover, the Indiana 

Court of Appeals has held that government agencies may rely on the attorney-client 

privilege when they communicate with their attorneys on business within the scope of the 

attorney’s profession. Board of Trustees of Public Employees Retirement Fund of Indiana 

v. Morley, 580 N.E.2d 371 (Ind. Ct. App. 1991). ). 

 

The privilege is asserted by the client and not the attorney, therefore a client may consent 

to disclosure. If an email containing attorney-client communication was shared with you, 

then the client has consented to waiving the privilege.  

 

Similarly, without a court order stating otherwise, there would be no prohibition on 

publication of any information received via a public records request.  

 

Please do not hesitate to contact me with any questions.  

 

 

 

Regards,  

 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 


