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Re:  Informal Inquiry 14-INF-27; BMV Records 2 of 2 

 

Dear Judge Ehlich: 

 

This is in response to your informal inquiry regarding records maintained by the Indiana 

Bureau of Motor Vehicles (“BMV”). Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the 

following informal opinion in response to your inquiry. My opinion is based on 

applicable provisions Ind. Code § 9-14-3.5 et. seq.  

 

BACKGROUND 

 

When an individual requests a driver’s record, that individual must identify the driver by 

name, address and Social Security number. This information must not be disclosed by the 

BMV except under certain circumstances (See generally, Informal Opinion of the Public 

Access Counselor 14-INF-26.) The Legislature has imposed liability on public employees 

of the BMV who disclose such information. Your question is whether the BMV may 

disclose restricted information if the individual already has it or if the BMV must first 

redact it.  

ANALYSIS 

 

According to Ind. Code § 9-14-3.5.2.5 "highly restricted personal information" means the 

following information which identifies an individual: digital photograph or image, Social 

Security number, medical or disability information. Name and address is “personal 

information” pursuant to Ind. Code § 9-14-3.5-5. There are standards for the release of 

both kinds of information.  

 

For personal information, Ind. Code § 9-14-3.5-10 holds:  
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The bureau may disclose certain personal information that is not highly 

restricted information if the person requesting the information provides 

proof of identity and represents that the use of the personal information 

will be strictly limited to at least one (1) of the following: [a list of 

authorized uses are enumerated] 

 

For what is considered “highly restricted information”, Ind. Code § 9-14-3.5-10.5 holds:  

 

Highly restricted personal information may be disclosed only as follows:  

 

(1) With the express written consent of the person to whom the highly 

restricted personal information pertains.  

 

(2) In the absence of the express written consent of the person to whom 

the highly restricted personal information pertains, if the person requesting 

the information:  

 

(A) provides proof of identity; and  

 

(B) represents that the use of the highly restricted personal 

information will be strictly limited to at least one (1) of the uses set 

forth in section 10(1), 10(4), 10(6), and 10(9) of this chapter. 

 

As indicated in Informal Opinion 14-INF-26, the BMV may only disclose this 

information if the requestor meets the criteria in both section 10 and 10.5. A plain reading 

of the statute suggests the BMV may only disclose in these circumstances and not merely 

if the requestor already has the information. Unless the “use” requirements are met, the 

BMV should not disclose this information. If it is met, then there would be no need to 

redact the information.  

 

 Please do not hesitate to contact me with any further questions.  

         

 

Best regards, 

 
 

        Luke H. Britt 

        Public Access Counselor 

 


