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Re:  Informal Inquiry 13-INF-66; Confidential Assessment Records 

 

Dear Mr. Rhoades: 

 

This is in response to your informal inquiry regarding two separate situations in two 

separate counties wherein confidential information from a real estate assessment appeal 

was disclosed to a single third-party appraiser. Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I 

issue the following informal opinion in response to your inquiry. My opinion is based on 

applicable provisions of the Access to Public Records Act (“APRA”), Ind. Code § 5-14-

3-1 et seq. and Ind. Code § 6-1.1-35 et. seq.  

 

BACKGROUND 

 

Your inquiry stems from two similar although distinct situations in which confidential 

information is believed to have been disclosed in an unauthorized manner. In the first 

situation, County No. 1 contracted with a third-party firm to assist with tax appeal issues. 

A taxpayer retailer submitted to County No. 1, an appeal package which included store-

specific gross sales data. The County’s contracting firm then allegedly disclosed the data 

to a non-contracted third party appraiser.  

 

In the second instance, County No. 2 received from a taxpayer information regarding the 

taxpayer’s income-generating property. That information, also given to County No. 2’s 

contracted third-party vendor, was disclosed to the same non-contracted third party 

appraiser in the above scenario.  

 

You frame your question as to the legality of the disclosure within the provisions of Ind. 

Code § 6-1.1-35 et. seq. Please note Ind. Code § 6-1.1-35-9(c)(3) authorizes the Indiana 

Public Access Counselor to speak on these matters.  
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ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states that “(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  See Ind. 

Code § 5-14-3-1. Indiana County’s are public agencies for the purposes of the APRA.  

See Ind. Code § 5-14-3-2. Accordingly, any person has the right to inspect and copy the 

County’s public records during regular business hours unless the records are excepted 

from disclosure as confidential or otherwise non-disclosable under the APRA.  See Ind. 

Code § 5-14-3-3(a). 

 

Public records declared confidential by state statute are required to be withheld under Ind. 

Code § 5-14-3-4(1). Therefore, the enumerated list of exceptions under Section 4 of the 

APRA is not exhaustive. To the point at hand, Ind. Code § 6-1.1-35-9(a) states the 

following:  

 

All information that is related to earnings, income, profits, losses, or 

expenditures and that is: 

        (1) given by a person to: 

            (A) an assessing official; 

            (B) an employee of an assessing official; or 

            (C) an officer or employee of an entity that contracts with a board 

of county commissioners or a county assessor under IC 6-1.1-36-12; or 

        (2) acquired by: 

            (A) an assessing official; 

            (B) an employee of an assessing official; or 

            (C) an officer or employee of an entity that contracts with a board 

of county commissioners or a county assessor under IC 6-1.1-36-12; in the 

performance of the person's duties; 

is confidential. 

 

In the first scenario you present, you suggest the annual gross sales of a taxpayer were 

disclosed to a non-contract third party assessor. Presumably, this entity would not fall 

under any of the enumerated exceptions in Subsection 9. Therefore, if a formal complaint 

was filed with this Office without any rebuttal evidence justifying the disclosure, a 

violation of the APRA and of Ind. Code § 6-1.1-35-9 would be declared.  

 

Likewise, the second scenario you present alleges that financial information of income 

property was unlawfully disclosed. Both gross annual sales and the financial information 

of income property would be protected under Ind. Code § 6-1.1-35-9(a) and a similar 

violation would likely result.  
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Please note the penalties for such a violation are severe. Consider Ind. Code § 6-1.1-35-

11:  

 

(a) An assessing official or an employee of an assessing official shall 

immediately be dismissed from that position if the person discloses in an 

unauthorized manner any information that is classified as confidential 

under section 9 of this chapter. 

    (b) If an officer or employee of an entity that contracts with a board of 

county commissioners or a county assessor under IC 6-1.1-36-12 discloses 

in an unauthorized manner any information that is classified as 

confidential under section 9 of this chapter: 

        (1) the contract between the entity and the board is void as of the date 

of the disclosure; 

        (2) the entity forfeits all right to payments owed under the contract 

after the date of disclosure; 

        (3) the entity and its affiliates are barred for three (3) years after the 

date of disclosure from entering into a contract with a board or a county 

assessor under IC 6-1.1-36-12; and 

        (4) the taxpayer whose information was disclosed has a right of 

action for triple damages against the entity. 

 

While the Public Access Counselor has no enforcement authority over these matters, the 

facts as you present them would allow a trial court to levy these penalties if proven.   

 

 Please do not hesitate to contact me with any further questions.  

         

 

Best regards, 

 
 

        Luke H. Britt 

        Public Access Counselor 

 


