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April 26, 2010 

 

Mr. Thomas J. DeArk 

P.O. Box 2062 

Clarksville, IN 47131 

 

Re:  Formal Complaint 10-FC-79; Alleged Violation of the Open Door 

Law by the Town of Clarksville Redevelopment Commission  

 

Dear Mr. DeArk: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Town 

of Clarksville Redevelopment Commission (the “Commission”) violated the Open Door 

Law (“ODL”), I.C. § 5-14-1.5-1 et seq. 

 

 

BACKGROUND 

 

In your complaint, you allege that on March 18, 2010, the Commission held a 

meeting in the executive conference room of the town hall.  You claim that the 

Commission failed to post proper notice of this meeting.  You state that the Commission 

did not post notice of the meeting until the afternoon of March 18
th

.   

 

I note that my office forwarded a copy of your complaint to the Commission, but 

we have not yet received a response.  Consequently, my opinion assumes the veracity of 

the allegations in your complaint and my conclusions herein are subject to change if 

applied to different factual circumstances.   

 

 

ANALYSIS 

 

The General Assembly enacted the ODL with the intent that the official action of 

public agencies be conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by 

statute, in order that the people may be fully informed. See I.C. §5-14-1.5-1.  

Accordingly, except as provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing 

bodies of public agencies must be open at all times for the purpose of permitting 

members of the public to observe and record them.  I.C. § 5-14-1.5-3(a). 
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To that end, the ODL requires that public notice of the date, time, and place of 

any meetings, executive sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be 

given at least forty-eight hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before 

the meeting.  I.C. § 5-14-1.5-5(a) (emphasis added).  In addition to providing notice to 

any news media who by January 1 of the year have requested notice, the agency must 

post notice at the principal office of the agency or, if there is no office, at the building 

where the meeting will be held.  I.C. § 5-14-1.5-5(b).  Thus, if the Commission failed to 

post notice of the March 18
th

 meeting at least 48 hours in advance, it violated the ODL.   

 

 

CONCLUSION 

 

 For the foregoing reasons, it is my opinion that if the Commission failed to post 

notice of its March 18
th

 meeting at least 48 hours in advance, the Commission violated 

subsection 5(a) of the ODL.        

         

Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

 

 

Cc:  Town of Clarksville c/o Richard Dickman   


