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 Re:  Formal Complaint 10-FC-315; Alleged Violation of the Access to Public  

  Records Act by the City of Charlestown 

 

Dear Mr. James: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the City of 

Charlestown (the “City”) violated the Access to Public Records Act (“APRA”), Ind. 

Code § 5-14-3-1 et seq.  A copy of the City’s response is enclosed for your reference. 

 

 

BACKGROUND 

 

 According to your complaint, on October 21, 2010, you delivered a records 

request to the City seeking access to an interlocal agreement between the City and the 

Greater Clark County School Corporation.  On October 25th, Clerk-Treasurer Nancy 

Rogers verbally denied your request because “the city attorney said ‘it was still in the 

works’ (or words to that effect).”  On December 9th, you emailed a second request for the 

agreement, which was attached to the City’s Resolution 2008-R-0.  That resolution 

passed on September 8, 2008.  

 

 My office forwarded a copy of your complaints to the City.  Mayor Bob Hall 

responded on behalf of the City.  Mayor Hall states that the City sent you the agreement 

on January 5, 2011, following its January 3rd approval by the City.  At the time of your 

original request, the document was not in its final form.   

 

 

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states, “[p]roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  I.C. § 5-

14-3-1. The City does not contest that it is a “public agency” under the APRA.  I.C. § 5-

14-3-2.  Accordingly, any person has the right to inspect and copy the City’s public 
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records during regular business hours unless the public records are excepted from 

disclosure as nondisclosable under the APRA.  I.C. § 5-14-3-3(a). 

 

Regarding the fact that the agreement was in draft form and unapproved, previous 

opinions from this office have viewed draft or incomplete records as disclosable public 

records under the APRA.  See Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-54; 06-FC-

124; 05-FC-142; 98-FC-4.  In one such case, Counselor Neal reasoned: 

 
Here the Auditor may sustain the denial by providing the statutory 

authority exempting the record from disclosure. The record is not 

exempted from disclosure merely by the fact that it is a draft or 

incomplete record. The APRA does not require a record to be in its 

final or complete form before it can be produced pursuant to a request. 

 

Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-54.  In her opinion, Counselor Neal 

concluded that an auditor could not deny access to a deed simply because the deed had 

not yet been recorded; the deed existed and was maintained by a public agency, so it 

should have been disclosed unless an exception to the APRA permitted or required the 

auditor to withhold it.  Id.  On the other hand, if an initial draft of a record is not yet 

complete (i.e., the draft is in the process of being created for the first time), an agency 

does not violate the APRA by withholding such a record.  Opinion of the Public Access 

Counselor 10-FC-56 (“Draft minutes that have not yet been approved are different than 

records that have not yet been created.  Where records are not yet created, a public 

agency does not violate the APRA by refusing to produce them.”)  Here, if the “draft” 

agreement was already created and in existence at the time you made your request, the 

City should have disclosed the record to you even if it was subject to revisions and had 

not yet been signed.   

 

 That said, it is my understanding that the City has now provided you with a copy 

of the agreement.  I appreciate the City’s efforts to comply with the APRA and trust that 

this resolves your complaint. 

 

 

CONCLUSION 

 

 For the foregoing reasons, it is my opinion that if the requested agreement existed 

at the time of your request, it should have been released to you even if it was in draft or 

unapproved form.  The City has now disclosed the agreement and has otherwise complied 

with the APRA. 

 

        Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

cc: Hon. Bob Hall 


