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Door Law by the Monroe County Community School Corporation 

 

Dear Director Knox: 

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

Monroe County Community School Corporation (“School Corporation” or “Board”) 

violated the Open Door Law (“ODL”) I.C. § 5-14-1.5-1 et seq.  I granted your request for 

priority status pursuant to 62 Ind. Admin. Code 1-1-3(3).  The School Corporation’s 

response is enclosed for your reference. 

 

 

BACKGROUND 

 

You allege that on December 1, 2010, the Board posted a notice of a December 

7th executive session.  The notice cited “IC 5-14-1.5-6.1(2)(b)(5) [sic],” and stated “The 

Board of School Trustees of the Monroe County School Corporation will meet in 

Executive Session at 5:00 PM, Tuesday, December 7, 2010, in the Administration Center, 

which is located at 315 E. North Drive in Bloomington, Indiana.  The purpose of this 

Executive Session is to discuss personnel matters” (the “Notice”).   

 

You allege that the Notice conflicts with a statement by the president of the 

Board, D. Jeannine Butler.  During a work session on November 30th, Ms. Butler was 

discussing a proposal to form an executive committee chaired by the acting 

superintendent of the School Corporation -- instead of hiring an interim superintendent -- 

to fill the role of superintendent following the departure of the current superintendent.  At 

the end of the November 30th meeting, Ms. Butler mentioned the December 7th 

executive session and said that the Board “hope[d] to discuss the filling of the interim 

position” at that meeting.  She also mentioned that the board hoped to come to “some 

solution as to how we can have someone, or some set of people, sitting in the 

superintendent’s office come January 1.”  Later, the Herald-Times reported that the 

Board would meet in executive session to discuss filling the superintendent position on 
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an interim basis and, “provided [the board] reaches a decision, will announce it to the 

public at its Dec. 14 meeting.” 

 

You argue that the Board cannot discuss the proposal in executive session based 

on the statutory provision cited in the Notice.  Rather, the policy changes posited in the 

proposal must be discussed in a public meeting, and any final action must be taken 

publicly as well.  You note that you are seeking clarification as to whether the Board 

should cite to another provision in the ODL if it is to meet in executive session to discuss 

the appointment of a current employee as acting superintendent.   

 

In response to your complaint, Thomas Bunger, attorney for the Board, argues 

that the Notice was posted in accordance with the ODL.  He states that the intent of the 

Board was merely “[t]o receive information about and interview perspective employees” 

under subsection (b)(5) of the ODL.  Specifically, the Board sought to interview interim 

superintendent candidates.  Mr. Bunger claims that the School Corporation recognizes 

that the proposal to appoint an executive committee of principals and curriculum 

directors to operate the School Corporation could not be discussed in an executive 

session.  That is why the Board conducted its November 30th work session in a public 

meeting. 

 

Mr. Bunger also acknowledges your request for clarification as to whether the 

appointment of a current employee as acting superintendent and chair of a committee 

would require a reference to a provision in the ODL other than subsection (b)(5).  

However, he says that because no mechanism exists for such a committee in the policies 

or procedures of the School Corporation, the Board will have to take that action in a 

public meeting before even discussing candidates for such a committee. 

 

 

ANALYSIS 

 

The General Assembly enacted the ODL with the intent that the official actions of 

public agencies be conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by 

statute, in order that the people may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Accordingly, 

except as provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of 

public agencies must be open at all times for the purpose of permitting members of the 

public to observe and record them.  I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

Regarding notice, the ODL provides the following:    

 
Public notice of the date, time, and place of any meetings, executive 

sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given 

at least forty-eight (48) hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal 

holidays) before the meeting. . . 

 

* * * 
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Public notice of executive sessions must state the subject matter by 

specific reference to the enumerated instance or instances for which 

executive sessions may be held under subsection (b). . . 

 

I.C. §§ 5-14-1.5-5(a); 5-14-1.5-6.1(d).  The ODL does not permit executive sessions for 

general “personnel matters.”  However, several provisions in the section regarding 

executive sessions pertain to the discussion of “personnel matters,” including 

interviewing prospective employees, receiving information concerning alleged employee 

misconduct, and discussing job performance of an employee. All three instances are 

discrete instances of the executive session provisions that must be specifically referenced 

in the notice. 

 

 Here, the Board cited to “IC 5-14-1.5-6.1(2)(b)(5),” which does not exist, but 

which I assume was an attempt to cite to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(5).  That provision allows 

an executive session to “receive information about and interview prospective 

employees.”  If during the executive session the Board received information about 

superintendent candidates, in the form of application materials or interviews, that conduct 

would be authorized by I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(5).  Although the Board attempted to cite 

to an applicable provision of the ODL, the Board failed to include the associated subject 

matter in the meeting when it listed “personnel matters” as the topic of discussion.  To be 

fully compliant with the ODL, the Board should have cited to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(5) 

and stated that the meeting was for the purpose of receiving information about and 

interviewing perspective employees under.   

 

The School Corporation avers that it did not take any action other than what is 

permitted under subsection (b)(5) of the ODL.  The School Corporation agrees that a 

final action must be taken at a meeting open to the public under I.C. § 5-14-1.5-6.1(c).  

“Final action” means a vote by a governing body on a proposal, motion, resolution, rule, 

regulation, ordinance or order.  I.C. § 5-14-1.5-2(g).  Thus, the Board should not vote on 

the proposal unless it does so in a public meeting.  Moreover, because personnel policies 

are not permissible subjects for discussion under section 6.1 of the ODL, discussion of 

the proposal should occur in a public meeting as well.   

 

If the Board holds an executive session under subsections (b)(9) and/or (b)(10) of 

the ODL, the Board should confine its discussion and actions to those permitted by those 

subsections.  As to whether the Board may meet in executive session to discuss whether 

to appoint a current employee as acting superintendent and chair of an executive 

committee, in my opinion the ODL does not provide that authority.  Subsection (b)(10) 

permits governing bodies to meet in executive session at certain stages during the process 

of appointing a public official, but I do not see a provision in the ODL that would allow a 

governing body to meet in executive session to discuss the creation or modification of a 

public official’s position.  If the Board chooses to adopt the proposal and then proceeds to 

appointing an official to the new position, the Board could meet in executive session in 

accordance with subsection (b)(10), provided that the appointee meets the definition of a 

“public official” in I.C. § 5-14-1.5-6.1(a).   
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CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is my opinion that the School Corporation failed to 

comply with the ODL because the notice of its December 7th executive session cited to 

the incorrect provision of the ODL and listed a non-applicable reason for conducting an 

executive session.  The School Corporation has not otherwise violated the ODL.   

 

        Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

 

cc: Thomas Bunger 


