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February 10, 2010  

 

Mr. R. Michael Johnson 

408 W. Main St. 

Bloomfield, IN 47424 

 

 Re:  Formal Complaint 10-FC-16; Alleged Violation of the Access to Public  

  Records Act by the Greene County Ambulance Service Board 

 

Dear Mr. Johnson: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Greene 

County Ambulance Service Board (“Board”) violated the Open Door Law (“ODL”), Ind. 

Code § 5-14-1.5-1 et seq., by failing to provide adequate public notice of a public 

meeting.  The Board’s response to your complaint is enclosed for your review. 

 

 

BACKGROUND 

 

 In your complaint, you allege that you made a verbal request during a public 

meeting that the Board inform you of “any and all public meetings of the Greene County 

Ambulance Board.”  You allege that a meeting was held “in the fall” for which you 

received no notice.  You acknowledge, however, that the “only public notice that was 

given of the meeting was a notice posted at the Greene County Courthouse.”    

 

 Attorney Marilyn Hartman responded to your complaint on behalf of the Board.  

Ms. Hartman states that notice of the Board’s meetings are published in the Greene 

County Daily World and in the Greene County Courthouse’s two notice boards.  Ms. 

Hartman argues that the ODL does not require a public agency to give notice to any 

individual who requests notice.  She maintains that all notices that were required by law 

to be posted were appropriately posted.  Ms. Hartman further notes that you can obtain 

information regarding the Board’s meetings by checking the notice boards in the Greene 

County Courthouse. 

 

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the ODL that public agencies conduct business and take official 

action openly unless otherwise provided by statute in order that the people may be fully 
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informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of the ODL, all meetings 

of the governing bodies of public agencies must be open at all times for the purpose of 

permitting members of the public to observe and record them.  I.C. § 5-14-1.5-3(a).  

 

The ODL requires that public notice of the date, time, and place of any meetings, 

executive sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least 

forty-eight hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting.  

I.C. § 5-14-1.5-5(a) (emphasis added).  In addition to providing notice to any news media 

who by January 1 of the year have requested notice, the agency must post notice at the 

principal office of the agency or, if there is no office, at the building where the meeting 

will be held:   

 

(b) Public notice shall be given by the governing body of a 

public agency by: 

1. posting a copy of the notice at the principal office of the 

public agency holding the meeting or, if no such office 

exists, at the building where the meeting is to be held; and 

2. depositing in the United States mail with postage prepaid 

or by delivering notice to all news media which deliver by 

January 1 an annual written request for such notices for the 

next succeeding calendar year to the governing body of the 

public agency. 

 

I.C. § 5-14-1.5-5(b).  Other than to the extent above, Ms. Hartman is correct that the ODL 

does not require that public agencies notify individuals of meetings.  Rather, the 

requirements of section 5 are intended to provide any individual who wants to attend a 

public agency’s meeting with the ability to find out when and where such meeting will 

occur.  As long as the Board complied with the requirements of section 5 of the ODL, it 

did not violate the ODL when it failed to provide you with notice of its meetings.  

 

 

CONCLUSION 

 

 For the foregoing reasons, it is my opinion that the Board did not violate the 

ODL. 

         

Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

 

 

cc: Marilyn A. Hartman, Hartman & Paddock, P.C.  


