
 
 
 
 
 
 
 

June 24, 2004 
 

Mr. Herbert S. Foust, No. 124101 
Putnamville Correctional Facility 
1946 U.S. Highway 40 
Greencastle, Indiana  46135 
 

Re:  04-FC-97;  Alleged Violation of the Access to Public Records Act by the  
Elkhart County Sheriff’s Department 

 
Dear Mr. Foust: 
 
 This is in response to your formal complaint alleging that the Elkhart County 
Sheriff’s Department (Sheriff’s Department) violated the Indiana Access to Public 
Records Act (APRA) (Ind. Code §5-14-3) when it charged you a fee for public records 
that you assert is not authorized by statute.  The Sheriff’s Department did not submit a 
written answer to your complaint.1  For the reasons set forth below, I find that the 
Sheriff’s Department charged you a fee for records that is not authorized by statute and 
that violates the APRA.     
 

BACKGROUND 
 

According to your complaint, on May 9, 2004, you submitted a written request for 
records to the Sheriff’s Department.  Your request sought all records relating to your own 
incarceration within the Elkhart County Security Center.  The Sheriff’s Department 
responded in writing on May 13, 2004.  In its response, the Sheriff’s Department 
requested that you complete a “Request for Limited Criminal History Information” form, 
which the Sheriff’s Department provided, and return the completed form with a fee of 
$3.00.  That letter also stated that you would need to obtain subpoenas for some of the 
records you were seeking.  You assert that you had a relative call the Sheriff’s 
Department to question the fee, and your relative was told that the fee was a “research fee 
and that no copying fees were required.”  This complaint followed.  In your complaint 
you assert that you paid the fee to facilitate your receipt of records, but you contend that 
the fee was illegal.  You do not offer any complaint otherwise challenging the Sheriff’s 
Department’s response or any subsequent production. 

 

                                                 
1 Pursuant to Indiana Code 5-14-5-8, this Office forwarded a copy of your complaint and confirmed receipt 
by the Sheriff’s Department on June 15, 2004, through facsimile transmission, and requested a response to 
the complaint by June 22, 2004.   The Sheriff’s Department did not submit a response to your allegations.   
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ANALYSIS 
 

Indiana Code 5-14-3-8(d) permits local public agencies to charge a fee for copies 
of public records, and to set that fee in a fee schedule adopted by the fiscal body or by the 
public agency’s governing body.  However, the fee may not include labor or overhead, 
and may not exceed the actual cost of the copy.  IC 5-14-3-8(d).  “Actual cost” is 
expressly defined as meaning “the cost of paper and the per-page cost for use of copying 
… equipment.” IC 5-14-3-8(d).  Notwithstanding these provisions, a public agency may 
collect other fees authorized or set by statute or as ordered by a court.  IC 5-14-3-8(f). 

 
The Sheriff’s Department does not answer the allegations of your complaint, 

therefore those allegations are uncontested for purposes of this advisory opinion.  In my 
opinion the Sheriff’s Department charged you a fee that is not authorized by statute.  The 
Sheriff’s Department did not support its fee request with citation to any statute 
authorizing the fee requested, and it does not now allege or otherwise establish that any 
records you requested fall within any other statutory fee provisions.2  Absent specific 
statutory authority, the Sheriff’s Department may not charge you any fee other than a per-
page copy fee for the kinds of records that are the subject of your request, and that copy 
fee must be established in a fee schedule adopted by the agency’s fiscal body and may 
not exceed the actual cost of the copy.  Unless the Sheriff’s Department can establish that 
the records you are seeking fall within another statutory fee provision, its request that you 
pay a $3.00 search or service fee for the records you requested violates the APRA. 

 
I write further to comment on the nature of your request and the Sheriff’s 

Department’s statement that you are required to obtain subpoenas for some of the records 
you requested.  First, every record the Sheriff’s Department maintains is a “public 
record” under Indiana law.  IC 5-14-3-2.  Under the APRA, you do not need a subpoena 
for any records maintained by any public agency.  Rather, it is sufficient that you make 
your request by simple letter, as you did here, and that request requires a response and 
production from the public agency that receives it.  IC 5-14-3-3, IC 5-14-3-9.   

 
That said, not every public required is required to be disclosed (IC 5-14-3-4), and 

production of some records, like your own medical records, may require that you submit 
additional documentation such as a written release.  When a public agency receives a 
request for records that it is required to withhold under Indiana Code 5-14-3-4(a), or that 
it is permitted to withhold under Indiana Code 5-14-3-4(b), it may exempt those records 
from disclosure.  However, if a public agency withholds any records from production, it 
must cite to the specific statutory exemption that authorizes the nondisclosure.  IC 5-14-
3-9(c)(2)(A).   

 

                                                 
2 In reading the Sheriff’s Department’s letter requesting the fee, it appears that it understood your request 
for records to be a request for a limited criminal history.  Indiana Code does contain special fee provisions 
for limited criminal histories.  However, your record request did not purport to seek limited criminal history 
information on anyone.  Even if it did, I am immediately doubtful that you are entitled to limited criminal 
history information on anyone and for any purpose authorized by Indiana statute.  See IC 10-13-3-27.   
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It appears from your request that some of the records you requested may be 
subject to one or more of the statutory exemptions.  See e.g., IC 5-14-3-4(b)(1) 
(exempting the investigatory records of law enforcement agencies).  It is, of course, the 
public agency’s burden to assert and cite to any applicable exemptions.  However, should 
the Sheriff’s Department elect to withhold any of its records under this or other statutory 
exemptions, Indiana Code 5-14-3-5(b) nonetheless requires that it provide you with 
certain limited information regarding your incarceration.   

 
CONCLUSION 

 
 For the reasons set forth above, I find that the Sheriff’s Department charged you a 
fee for records that is not authorized by statute and that violates the APRA.   
 
       Sincerely, 
 
       Michael A. Hurst 
       Public Access Counselor 
 
cc:  Captain Bradley Rogers 
 
 


