
 
 
 
 
 
 
 
 
       October 27, 2004 
 
Mr. John L. Johantges 
Property Tax Group 1, Inc. 
3041 W. 126th Street 
Carmel, IN 46032-8860 
 

Re: Formal Complaint 04-FC-177; Alleged Violation of the Access to Public 
Records Act by the Marion County Treasurer's Office 

 
Dear Mr. Johantges: 
 

This is in response to your formal complaint alleging that the Marion County 
Treasurer's Office ("Treasurer") violated the Access to Public Records Act (“APRA”) by 
imposing a $1.00 fee for copies of tax bills.  For the following reasons, I find that the 
Marion County Treasurer's Office violated the Access to Public Records Act.  

 
BACKGROUND 

 
You allege that the Marion County Treasurer's Office has imposed a $1.00 fee for 

copying tax statements, and that the fee is excessive.  You provided a copy of the public 
notice in which the $1.00 copy fee was set by the Marion County Treasurer’s Office. 
That notice states that "[d]ue to budgetary constraints, we can no longer provide printed 
tax statements at our cost.  Effective Monday, September 13, 2004, there will be a charge 
of $1.00 per bill for all tax statements printed (this includes prints of the computer 
screen)."  You filed a formal complaint, which was received by this office on September 
27, 2004.  In that complaint, you also request priority status; however, as your complaint 
alleged none of the circumstances required by 62 IAC 1-1-3, your request for priority 
status was denied. 

 
I forwarded a copy of your complaint to the Marion County Treasurer's Office.  

Mr. Gregory N. Jordan, Treasurer, responded.  Although Mr. Jordan states that he 
forwarded a copy of the letter to you, I am enclosing a copy of his response for your 
reference. 

 
Mr. Jordan states that the $1.00 fee is not for copying, but rather is for producing 

duplicate tax statements.  Mr. Jordan states that in this case, duplicate means a (tax) 
statement other than the original statement provided to the taxpayer who has the legal 



 2

liability for paying the tax.  Mr. Jordan states that this is not a photocopy of an existing 
tax statement; rather, it is an additional tax bill printed on specialized paper that is run 
through the tax bill print application and printed on a laser printer. 

 
ANALYSIS 

 
Pursuant to the APRA, any person may inspect and copy the public records of a 

public agency unless those records are confidential or otherwise nondisclosable.   IC 5-
14-3-3(a).  For non-state public agencies, the fiscal body of the public agency is required 
to set a fee schedule for copying records.   IC 5-14-3-8(d).  The fee may not exceed the 
actual cost of copying the records. IC 5-14-3-8(d).  "Actual cost" means the cost of paper 
and the per-page cost for use of the copying equipment and does not include labor costs 
and overhead costs.  

 
Mr. Jordan states that the duplicate tax bills are not photocopies of existing bills, and 
therefore, the $1.00 fee is not a copy fee.  Pursuant to Ind. Code §5-14-3-2, copying 
includes "transcribing by handwriting, photocopying, xerography, duplicating machine, 
duplicating electronically stored data onto a disk, drum, or any other medium of 
electronic data storage, and reproducing by any other means.  Emphasis added.  A copy, 
as defined by Merriam-Webster, is "an imitation, transcription, or reproduction of an 
original work."  See MERRIAM-WEBSTER ONLINE (http://www.m-w.com/, last 
accessed October 26, 2004).  The duplicate tax statements provided by the Treasurer are 
an exact replica of the original, and therefore, are copies subject to the APRA, regardless 
of whether those copies are made on a photocopier or, in this case, a laser printer. 

 
It appears that the fee schedule for copies of duplicate tax statements was set by 

the Treasurer, not the city-county council.  Pursuant to IC 36-1-2-6, fiscal body means 
the city-county council, for a consolidated city or county having a consolidated city.  
Therefore, the fee schedule set by the Treasurer does not comply with the requirements of 
IC 5-14-3-8(d).  Notwithstanding that issue, there is no evidence that establishes that the 
$1.00 fee is the actual cost of producing the copy of the statement.  Mr. Jordan does state 
that the statement is printed on specialized paper, processed through a special print 
application, and is printed on a laser printer.  However, it is not likely that the cost of a 
piece of paper plus the per-page cost of the use of the duplicating machine will approach 
$1.00 per page.  

CONCLUSION 
 

For the foregoing reasons, I find that the Marion County Treasurer's Office 
violated the Access to Public Records Act by charging a $1.00 copy fee for a duplicate 
tax statement. 
       Sincerely, 
 
 
       Karen Davis 
       Public Access Counselor 
cc:  Mr. Gregory N. Jordan, Treasurer 


