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Commissioners 

 

Dear Mr. Garris: 

 

This advisory opinion is in response to your informal inquiry dated June 2, 2009.  

Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the following opinion in response to your 

inquiry.   

 

BACKGROUND 

 

You write regarding the Jackson County Board of Commissioners (“Board”) and 

its adherence to the requirements of the Open Door Law (“ODL”) (Ind. Code 5-14-1.5).  

You allege the Board has violated the ODL on three counts relative to an April 21, 2009 

executive session: 

 

1. The Board violated the ODL by failing to post at the meeting location 

an executive session notice at least 48 hours in advance of the meeting. 

2. The Board violated the ODL by meeting in person or via telephone to 

make a decision. 

3. The Board violated the ODL by failing to include on the executive 

session notice the reason for which the meeting was being conducted.  

Specifically, you contend that the meeting could not have been 

conducted for both I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(6)(A) and (B).   

 

You also contend the sheriff should not have been present for the executive 

session at issue.   

 

The Board responded to the allegations by letter dated June 12 from attorney 

Susan Bevers.  The Board contends the notice for the April 21 meeting was prepared on 

April 16 and sent that day to the county auditor and commissioners as well as several 

news media outlets.  The notice was sent to the auditor because the auditor posts all 
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meeting notices on the door of the courthouse annex, which was the location for the 

meeting.  After the April 21 executive session, the auditor informed Ms. Bevers that she 

had not posted the notice on the door until the morning of April 20 because she had been 

out of the office on April 16 and 17 and had not seen the posting sent to her by electronic 

mail.  The Board contends it substantially complied with the ODL by sending notice to 

the news media and posting notice at the meeting location, albeit later than technically 

required by the ODL.  The Board contends the public was not denied or impaired access 

by the error.   

 

The Board further contends final action regarding the matter which was the 

subject of the executive session was taken at a meeting open to the public.  Ms. Bevers 

indicates, “Moreover, final action was taken by the commissioners during the executive 

session.  Final action, which included a vote regarding Mr. Garris’ employment status, 

was taken during the regular meeting of the commissioners, which was held pursuant to 

the Open Door Law.”  While these two statements are contradictory, I believe the word 

“not” is missing from the first sentence.  From the context, I understand the Board asserts 

it did not take final action at the executive session. 

 

Regarding your second allegation, the Board contends none of the members met 

in person or by telephone to discuss the matter at issue in the executive session.  The 

Board contends that prior to your arrival at the executive session, the Board conducted a 

discussion regarding your employment.  Regarding your final allegation, the Board 

contends it correctly identified the enumerated instance for which the executive session 

was held.  Further, the Board contends the sheriff attended the meeting because the 

president of the Board has asked him to be present at all meetings, as allowed by I.C. § 

36-2-2-15(d).    

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of the Open 

Door Law, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all 

times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them.  

I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

Executive sessions are authorized by section 6.1 of the ODL.  Notice of an 

executive session must be posted 48 hours in advance of the meeting, excluding 

Saturdays, Sundays, and legal holidays.  I.C. § 5-14-1.5-5(a).  In addition to providing 

notice to the news media who by January 1 have requested notice, the agency shall post 

notice at the principal office of the agency holding the meeting.  I.C. § 5-14-1.5-5(b).  If 

there is no office, notice shall be posted at the building where the meeting is to be held.  

I.C. § 5-14-1.5-5(b).   

 

Here, you allege the meeting notice was not posted at the meeting location at least 

48 hours prior to the meeting.  The Board concedes that the meeting notice was not 
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posted at the location until the morning of April 20.  Neither party mentions posting 

notice at the principal office.  If the Board maintains a principal office, that office is 

where notice must be posted, pursuant to I.C. § 5-14-1.5-5(b).  The Board may post 

notice at the meeting location, but notice must be posted at the principal office.  If the 

Board has no office, notice at the meeting location is sufficient.   

 

The Board contends that it substantially complied with the ODL.  The Board sent 

notice to the news media on April 16.  The Board sent the notice to the county auditor on 

April 16, but the auditor failed to post notice until April 20.  The Board indicates you 

were invited to appear before the Board at the executive session, as your employment 

was the subject of the meeting.  Since you were invited to and attended a portion of the 

meeting, your rights were not impaired by the late posting of notice.  And since no other 

member of the public if afforded the right to attend an executive session, no rights were 

impaired by the late posting.   

 

As the Board contends, this matter is similar to that in Riggin v. Bd. of Trustees of 

Ball State University, 489 N.E.2d 616 (Ind. Ct. App. 1986), wherein the Indiana Court of 

Appeals found the agency had substantially complied with the ODL.  The Board should 

have posted notice 48 hours in advance of the meeting at the principal office of the Board 

or, if there is no office, at the location where the meeting was held.  In not doing so, the 

Board technically violated the ODL.  But the Board did provide notice to the news media.  

Further, the Board did invite you to the executive session since your employment was the 

subject of the meeting.  And you did appear at the executive session.  Because no person 

was denied access to the meeting who was entitled to attend the meeting and because no 

person was denied access to the notice of the meeting, it is my opinion the Board 

substantially complied with the ODL.   

 

You also allege at least two members of the Board met prior to the executive 

session to discuss the matter at issue in the executive session.  You do not, though, 

provide any evidence to support this allegation.  And the Board contends any discussion 

regarding the matter of your employment took place during the executive session.  I do 

not see sufficient evidence to indicate the Board met outside of the April 21 executive 

session.          

 

You further allege that the executive session notice was insufficient in that the 

Board did not provide the specific instance for which the meeting was held.  The ODL 

provides that the notice for an executive session must state the subject matter by specific 

reference to the instance(s) for which an executive session may be held.  I.C. § 5-14-1.5-

6.1(d).  Here, the Board’s notice indicated the meeting was being held “pursuant to IC 5-

14-1.5-6.1(b)(6) to discuss personnel over whom the Commissioners have jurisdiction.”  

The specific instance listed contains two subsections, “to receive information concerning 

the individual’s alleged misconduct” and “to discuss, before a determination, the 

individual’s status as an employee, . . .”  In my opinion, a governing body citing I.C. § 5-

14-1.5-6.1(b)(6) has stated the enumerated instance as required by I.C. § 5-14-1.5-6.1(d).  

Under this provision, the governing body may receive information concerning 
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misconduct, discuss the individual’s status, or both.  In my opinion, the Board was not 

required to further expand on the instance.      

 

Finally, you allege the sheriff should not have been present for the executive 

session.  An executive session, by definition, is a “meeting from which the public is 

excluded, except the governing body may admit those persons necessary to carry out its 

purpose.”  I.C. § 5-14-1.5-2(f).  Members of the governing body may admit any person 

the body needs to help carry out its business.  Further, I.C. § 36-2-2-15(d) provides that 

“[t]he county sheriff or a county police officer shall attend the meetings of the executive, 

if requested by the executive, and shall execute its orders.”  Based on these provisions, it 

is my opinion the Board did not violate the ODL by having the sheriff present at the April 

21 executive session.    

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is my opinion the Jackson County Board of 

Commissioners has not violated the ODL.   

 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 

       Public Access Counselor 

 

Cc: Susan Bevers, Lorenzo Law Office 


