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Dear Mr. Heuss: 
 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging Randolph 
County Board of Commissioners (“Commissioners”) violated the Open Door Law 
(“ODL”) (Ind. Code 5-14-1.5) by providing insufficient notice for a public meeting.  A 
copy of the Commissioners’ response to the complaint is enclosed for your reference.  In 
my opinion the Commissioners violated the ODL by failing to post notice of the meeting.     

 
BACKGROUND 

 
You filed a complaint on October 10, 2008, alleging the Commissioners violated 

the ODL by failing to provide sufficient notice for an October 8 meeting at which the 
Commissioners opened construction bids.  You requested priority status for the complaint 
but did not allege any of the circumstances for receiving priority status as provided in 62 
IAC 1-1-3, so priority status was not granted.  

 
The Commissioners responded to the complaint by letter dated October 24 from 

President David Lenkensdofer.  The Commissioners contend that notice of the meeting 
was sent to three newspapers on September 24 and 25.  The Commissioners further 
contend that Mr. Lenkensdofer announced at the October 6, 2008 10:00pm meeting that 
the meeting to open the construction bids would be held at 4:15pm on October 8.  The 
Commissioners indicate that the county auditor indicated he failed to post notice of the 
meeting at the Randolph Center for Family Opportunity.     

 
ANALYSIS 

 
It is the intent of the Open Door Law that the official action of public agencies be 

conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that 
the people may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of 
the Open Door Law, all meetings of the governing bodies of public agencies must be 
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open at all times for the purpose of permitting members of the public to observe and 
record them.  I.C. § 5-14-1.5-3(a).  

 
Regarding notice, the ODL provides the following:    
 
(a) Public notice of the date, time, and place of any meetings, executive 
sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at 
least forty-eight (48) hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal 
holidays) before the meeting. This requirement does not apply to 
reconvened meetings (not including executive sessions) where 
announcement of the date, time, and place of the reconvened meeting is 
made at the original meeting and recorded in the memoranda and minutes 
thereof, and there is no change in the agenda. 
 
(b) Public notice shall be given by the governing body of a public agency 
by: 
 
   (1) posting a copy of the notice at the principal office of the public 
agency holding the meeting or, if no such office exists, at the building 
where the meeting is to be held; and 
 
   (2) delivering notice to all news media which deliver by January 1 an 
annual written request for such notices for the next succeeding calendar 
year to the governing body of the public agency. . . 
I.C. § 5-14-1.5-5. 
 
Here, the Commissioners contend notice was sent to three newspapers well in 

advance of the forty-eight hour requirement.  So long as these are the only three news 
media outlets who had by January 1 of this year requested notices, the Commissioners 
did not violate subsection (b)(2).   

 
The problem with the October 8 meeting, though, is the failure to post notice of 

the meeting at the principal office of the Commissioners, or if there is no office, at the 
building where the meeting was held, as required by I.C. § 5-14-1.5-5(b)(1).  Here, the 
Commissioners indicate that the county auditor did not post the notice at what I assume 
to be the building where the meeting was held.  While announcing the meeting date, time 
and location of future meetings during public meetings of the Commissioners is certainly 
a good practice, it does not waive the requirement to physically post notice at the office 
or building where the meeting is to be held if there is no office.  As such, the 
Commissioners violated the ODL by failing to post notice of the meeting.   

 
Finally, the Commissioners contend you were not in attendance at the October 8 

meeting and inquire whether you may file a complaint.  A person may file a complaint 
when he has been denied any right conferred by the ODL.  See I.C. § 5-14-5-6.  Here you 
allege you have been denied notice of the meeting, a right conferred by I.C. § 5-14-1.5-5.  
It is my opinion you have grounds to file the complaint, pursuant to I.C. § 5-14-5-6.    
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CONCLUSION 

 
For the foregoing reasons, it is my opinion the Commissioners violated the ODL 

by failing to provide appropriate notice for the October 8 meeting.         
      
      Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
 
Cc: David Lenkensdofer, President, Randolph County Board of Commissioners 


