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Re: Formal Complaint 08-FC-135; Alleged Violation of the Access to Public 
Records Act by the Perry Township (Marion County) Assessor’s Office 

 
Dear Mr. Gaines: 
 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Perry 
Township Assessor’s Office (“Assessor”) violated the Access to Public Records Act 
(“APRA”) (Ind. Code 5-14-3) by denying you access to property records.  I have 
enclosed a copy of the Assessor’s response to the complaint for your reference.  It is my 
opinion the Assessor has not violated the APRA.   

 
BACKGROUND 

 
You allege that on May 15, 2008 you appeared at the Assessor’s Office and made 

a request to inspect property records.  You allege the Assessor denied you access to the 
records, indicating the information was not available.  You mailed this complaint on May 
20, and my office received it on May 21.   

 
The Assessor responded to the complaint by letter dated June 5.  The Assessor 

contends that on May 15 she was at a meeting away from the office and not available.  She 
indicates her chief deputy was assisting another person and not available when you were 
in the office.  The Assessor contends you were asked to make an appointment to review 
the information but refused.  The Assessor further contends that current sales disclosure 
data is confidential because it contains data like social security numbers and telephone 
numbers that must be removed before the public can see the information.  The Assessor 
also contends that the office was not certain what records you were requesting.   

 
ANALYSIS 

 
The public policy of the APRA states, "(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 
of public officials and employees, whose duty it is to provide the information." I.C. § 5-
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14-3-1. The Assessor is clearly a public agency for the purposes of the APRA. I.C. § 5-
14-3-2. Accordingly, any person has the right to inspect and copy the public records of 
the Assessor during regular business hours unless the public records are excepted from 
disclosure as confidential or otherwise nondisclosable under the APRA. I.C. § 5-14-3-
3(a). 

 
A request for records may be oral or written.  I.C. §§ 5-14-3-3(a), 5-14-3-9(c).  If 

the request is made in person and the agency does not respond to the request within 
twenty-four hours of receipt, the request is deemed denied.  I.C. § 5-14-3-9(a). 

 
A response could be an acknowledgement that the request has been received and 

information regarding how or when the agency intends to comply.  There are no 
prescribed timeframes when the records must be produced by a public agency.  A public 
agency is required to regulate any material interference with the regular discharge of the 
functions or duties of the public agency or public employees. I.C. § 5-14-3-7(a).  
However, section 7 does not operate to deny to any person the rights secured by section 3 
of the Access to Public Records Act.  I.C. § 5-14-3-7(c).  The public access counselor has 
stated that records must be produced within a reasonable period of time, based on the 
facts and circumstances.  Consideration of the nature of the requests (whether they are 
broad or narrow), how old the records are, and whether the records must be reviewed and 
edited to delete nondisclosable material are necessary to determine whether the agency 
has produced records within a reasonable timeframe. 

 
Here, you appeared at the office on May 15 and expected to inspect the records 

immediately.  Nothing in the APRA requires a public agency to grant you immediate 
access to inspect or copy records.  Instead, the agency must respond to the request within 
twenty-four hours.  I.C. § 5-14-3-9(a).  I often advise agencies to make a mutually 
convenient appointment with a requester, especially when the agency is in the midst of a 
busy time or is an agency with frequent walk-in traffic.  Here, the Assessor contends her 
staff attempted to make an appointment with you, but you refused.  It is my opinion the 
Assessor has not violated the APRA by failing to provide immediate access to records.   

 
Further, a request must identify with reasonable particularity the record being 

requested.  I.C. § 5-14-3-3(a).  “Reasonable particularity” is not defined in the APRA.  
“When interpreting a statute the words and phrases in a statute are to be given their plain, 
ordinary, and usual meaning unless a contrary purpose is clearly shown by the statute 
itself.”  Journal Gazette v. Board of Trustees of Purdue University, 698 N.E.2d 826, 828 
(Ind. Ct. App. 1998).  Statutory provisions cannot be read standing alone; instead, they 
must be construed in light of the entire act of which they are a part.  Deaton v. City of 
Greenwood, 582 N.E.2d 882 (Ind. Ct. App. 1991).  “Particularity” as used in the APRA is 
defined as “the quality or state of being particular as distinguished from universal.”  
Merriam-Webster Online, www.m-w.com, accessed July 18, 2007.  Generally, it is my 
opinion that if an agency cannot ascertain what records an individual is seeking, the 
request likely did not identify the record with reasonable particularity. 

 



 
 

 
3 

Finally, I would note that the Assessor has indicated the 2008 records contain 
confidential information “such as social security numbers and telephone numbers” that 
must be removed before disclosure.  While the APRA specifically declares confidential a 
social security number contained in the records of an agency (See I.C. § 5-14-3-4(a)(12)), 
nothing in the APRA declares a telephone number confidential.  Further, the APRA 
contains no privacy clause allowing an agency the discretion to withhold personal 
telephone numbers.  To the extent another state statute or federal law declares a telephone 
number contained in the records of the Assessor confidential, the Assessor must withhold 
that information from disclosure.  But absent such a statute, personal telephone numbers 
do not constitute confidential information.       

 
CONCLUSION 

 
For the foregoing reasons, it is my opinion the Assessor has not violated the 

Access to Public Records Act.   
 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
 
Cc: Katherine Price, Perry Township Assessor 

 


