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Dear Mr. Snow,  

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Tipton County 

Board of Commissioners (“Board”) violated the Open Door Law (ODL), Ind. Code § 5-

14-3-1 et. seq. The Board has responded via Mr. John H. Brooke, Attorney for the Board. 

Pursuant to Ind. Code § 5-14-5-10, I issue the following opinion to your formal complaint 

received by the Office of the Public Access Counselor on March 31, 2014.  

 

BACKGROUND 

 

Your complaint dated March 28, 2014, alleges the Tipton County Board of 

Commissioners violated the Open Door Law by providing improper notice of a public 

meeting.  

 

The operative facts are not in dispute. On March 25, 2014, three members of the Tipton 

County Board of Commissioners gathered at a meeting called by the Tipton County 

Economic Development Organization. The gathering has been identified by the Board as 

an assembly of a committee of the Tipton County Economic Development Organization, 

Inc., of which the three members are a part. The subject matter of the meeting was to 

discuss the development of the State Road 31 and State Road 28 initiative. Notice was 

not posted and the meeting was not open to the public.   

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the Open Door Law (ODL) the official action of public agencies be 

conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that 

the people may be fully informed. See Ind. Code § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as 

provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public 



 

 

agencies must be open at all times for the purpose of permitting members of the public to 

observe and record them. See Ind. Code § 5-14-1.5-3(a). 

 

"Meeting" means a gathering of a majority of the governing body of a public agency for 

the purpose of taking official action upon public business. Ind. Code 5-14-1.5-2(c). 

“Public business” means “any function upon which the public agency is empowered or 

authorized to take official action.” Ind. Code 5-14-1.5-2(e). “Official action” is very 

broadly defined by our state legislature to include everything from merely “receiving 

information” and “deliberating” (defined by Indiana Code 5-14-1.5-2(i) as discussing), to 

making recommendations, establishing policy, making decisions, or taking a vote. Ind. 

Code § 5-14- 1.5-2(d). A majority of a governing body that gathers together for any one 

or more of these purposes is required to post notice of the date, time and place of its 

meetings at least forty-eight (48) hours in advance of the meeting, not including 

weekends or holidays. Ind. Code § 5-14-1.5-5(a). 
 

A "governing body” includes any committee appointed directly by the governing body or its 

presiding officer to which authority to take official action upon public business has been 

delegated. Ind. Code § 5-14-1.5-2(c). In this case, however, it does not appear the committee 

was directly appointed by the governing body as a whole or its presiding officer. A non-

presiding-officer solicited attendance. The Executive Director of the Tipton County 

Economic Development Organization, Inc., is not a presiding officer with authority over the 

Tipton County Board of Commissioners. The Board contends the members of the Board were 

gathering in their capacity as committee members and not as County Commissioners.  

 

There is an inherent danger in this as the development of two state roads traversing Tipton 

County is public business. If any responsibility or function of the County Commissioners 

relates to the development project, they are taking official action on public business by 

receiving information and presumably deliberating and discussing. If any part of the project 

turns on County Commissioner approval, including but not limited to, funding, soliciting 

bids, authorizing or directing other governing bodies to take action, or any other official 

action on public business, then the three Commissioners were attending the meeting in a dual 

capacity. It is my understanding from recent meeting minutes the Board of Commissioners 

has at least a minimal amount of authority over the direction of the project, in not a direct 

involvement.  

 

The Commissioners were not only attending in individual committee member capacity, but 

also as Tipton County Commissioners. It matters not if the Board called the meeting; this is 

not a case of happenstance or a casual social gathering – the Economic Development 

Organization was discussing items of public business. The Board is correct that gatherings 

unrelated to any public business – rotary club s, church congregations, social gatherings – 

are not meetings subject to the Open Door Law. See Ind. Code § 5-14-1.5-2(a)(c). But this 

was not one of those instances. The gathering clearly had a nexus to County business as a 

public works project.  

 

The perception the Board has given is that they are attempting to avoid the Open Door Law 

by taking off their Commissioner hat and putting on their Tipton County Economic 

Development Organization committee hat. Both involve a project over which the governing 

body on which they sit has dominion. Even if the meeting was not intended to be public 



 

 

because it was called by a non-Board member, it became so as soon as they arrived and 

public business was discussed.    

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is the Opinion of the Public Access Counselor the Tipton 

County Board of Commissioners violated the Open Door Law.  

 

 

 

Regards,  

 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 

 

Cc:  Mr. John H. Brooke, Esq.  


