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Jackson County Plan Commission 

 

Dear Mr. Bradley,  

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Jackson 

County Plan Commission (“Commission”) violated the Open Door Law (ODL), Ind. 

Code § 5-14-3-1 et. seq. The Commission has responded via Ms. Susan D. Bevers, Esq.. 

Pursuant to Ind. Code § 5-14-5-10, I issue the following opinion to your formal complaint 

received by the Office of the Public Access Counselor on February 6, 2014.  

 

BACKGROUND 

 

Your complaint dated February 6, 2014, alleges the Jackson County Plan Commission 

violated the Open Door Law by providing improper notice of a sub-committee meeting.  

 

Both parties present the same substantive facts. On or about January 21, 2014, the 

Jackson County Plan Commission met during an open meeting session to discuss an 

ordinance the County Commissioners planned to discuss at a subsequent meeting on 

February 4, 2014.  A Commission member then asked for a group of volunteers within 

the Commission to form an advisory committee (“Advisory Committee”) to review the 

proposal in more detail and provide the Commissions with recommendations at the next 

scheduled public meeting on February 4, 2014.  

 

The Advisory Committee then met on January 29, 2014 to carry out its purpose of 

discussing and revising the ordinance based upon suggestions of the Advisory Committee 

members. The revisions were then presented to the board on February 4, 2014.  

 

 

 

 



 

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the Open Door Law (ODL) the official action of public agencies be 

conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that 

the people may be fully informed. See Ind. Code § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as 

provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public 

agencies must be open at all times for the purpose of permitting members of the public to 

observe and record them. See Ind. Code § 5-14-1.5-3(a). 

 

"Meeting" means a gathering of a majority of the governing body of a public agency for 

the purpose of taking official action upon public business. Ind. Code 5-14-1.5-2(c). 

“Public business” means “any function upon which the public agency is empowered or 

authorized to take official action.” Ind. Code 5-14-1.5-2(e). “Official action” is very 

broadly defined by our state legislature to include everything from merely “receiving 

information” and “deliberating” (defined by Indiana Code 5-14-1.5-2(i) as discussing), to 

making recommendations, establishing policy, making decisions, or taking a vote. Ind. 

Code § 5-14- 1.5-2(d). A majority of a governing body that gathers together for any one 

or more of these purposes is required to post notice of the date, time and place of its 

meetings at least forty-eight (48) hours in advance of the meeting, not including 

weekends or holidays. Ind. Code § 5-14-1.5-5(a). 

 

A "governing body” includes any committee appointed directly by the governing body or 

its presiding officer to which authority to take official action upon public business has 

been delegated. Ind. Code § 5-14-1.5-2(c). In this case, however, it does not appear the 

Advisory Committee was directly appointed by the governing body as a whole or its 

presiding officer. A non-presiding officer solicited volunteers to form the Advisory 

Committee. I have no evidence before me suggesting the Advisory Committee was voted 

on, its members elected, or its duties defined by a final action. I do not consider this to be 

a direct appointment as contemplated by the statute. 

Because the Advisory Committee does not meet the definition of a governing body, a 

gathering of the Committee cannot be considered to be a meeting as defined by the ODL. 

Moreover, only four members of the Committee were present at the gathering. As there 

are nine seats on the Jackson County Plan Commission, four members of that body do not 

constitute a majority. Finally, the Advisory Committee only met once to discuss the 

subject matter and would not be considered a serial meeting under Ind. Code § 5-14-1.5-

3.1. 

 

There is no doubt the Advisory Committee took official action on public business. The 

mere discussion of the ordinance meets that standard. Please note had the Plan 

Commission directly appointed the sub-committee (or officially ratified its creation in 

any way), the resulting Advisory Committee would meet the definition of a governing 

body and therefore be subject to all other provisions of the ODL, including notice 

requirements. Public agencies should use caution when forming delegations or 

commissions, even if not directly appointing them, as it gives the impression they are 

attempting to subvert notions of openness.  



 

 

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is the Opinion of the Public Access Counselor the Jackson 

County Plan Commission did not violate the Open Door Law.  

 

 

 

Regards,  

 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 

 

Cc:  Ms. Susan D. Bevers, Esq. 


