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Re: Formal Complaint 12-FC-278; Alleged Violation of the Access to Public 

Records Act by the Highland Police Department          

 

Dear Mr. Zrnchik: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

Highland Police Department (“Department”) violated the Access to Public Records Act 

(“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et seq.  Jared R. Tauber, Attorney, responded on behalf 

of the Department.  His response is enclosed for your reference.   

 

BACKGROUND 

 

 In your formal complaint, you allege that you submitted a written request to the 

Department for records to which Police Chief Pete Hojnicki claimed were part of an old 

information system.  In light of this fact and because some of the records were filed as 

hard copies, the fees for such records would exceed the $.10 per page provided for under 

the APRA.  You provide that the total number of documents to be produced by the 

Department would consist of no more than 200 pages; the Departments fees for the 

records totaled $350.  You believe that the fees charged by the Department are contrary 

to section 8 of the APRA.    

 

In response to your formal complaint, Mr. Tauber advised in response to your 

request for records, the Department notified you on September 20, 2012 that there were 

approximately 254 pages of incident reports that were responsive to your request, in 

addition to 16 accident reports.  The fee for the incidents reports totaled $25.40, while the 

fee for the accident reports totaled $320.  Highland Municipal Code § 51.64 provides that 

the charge to produce accident reports to residents is $20.00.  The ordinance is supported 

by I.C. § 9-29-11-1, which states that the Department may charge a fee in an amount of 

not less than $5 per report.  The fee charged for the incident reports that you received was 

calculated pursuant to I.C. § 5-14-3-8.   

 

 

 



ANALYSIS 

 

 The public policy of the APRA states that “(p)roviding persons with information 

is an essential function of a representative government and an integral part of the routine 

duties of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  

See I.C. § 5-14-3-1. The Department is a public agency for the purposes of the APRA.  

See I.C. § 5-14-3-2. Accordingly, any person has the right to inspect and copy the 

Department’s public records during regular business hours unless the records are 

excepted from disclosure as confidential or otherwise nondisclosable under the APRA.  

See I.C. § 5-14-3-3(a). 

 

 The APRA permits a public agency to charge a fee for copies of public records. 

See I.C. § 5-14-3-8.  Public agencies may require a person to pay the copying fee in 

advance. See I.C. § 5-14-3-8(e). Nothing in the APRA requires that a public agency 

waive a copying fee.  See Opinion of the Public Access Counselor 07-FC-124.  For 

public agencies that are not state agencies, the fiscal body of the public agency, or the 

governing body, if there is no fiscal body, shall establish a fee schedule for the 

certification and copying of documents.  See I.C. § 5-14-3-8(d).  The fee for copying 

documents may not exceed the greater of ten cents ($0.10) for black and white copies or 

the “actual cost” to the agency.  Id.  “Actual cost” is the cost of the paper and the per-

page cost for use of copying or facsimile equipment and does not include labor or 

overhead costs.  Id.  A fee established under section 8 of the APRA must be uniform 

throughout the public agency and to all purchasers.  Id.   

 

The APRA recognizes that other fees have been set by statute for copies of 

various public records. Under I.C. 5-14-3-8(f), a public agency shall collect any copying 

fee that is specified by another statute. In the case of motor vehicle accident reports, a 

minimum statutory copying fee of $5.00 has been set at IC 9-29-11-1. The local unit may 

also, by ordinance, set a fee higher than $5.00 for such accident reports.  See Opinion of 

the Public Access Counselor 05-FC-103.  The Department in response to your request 

has provided a copy of Highland Municipal Code § 51.64, that sets the fee for accident 

reports at $20.00.  As such, it is my opinion that the Department did not violate the 

APRA in regards to the fees charged in response to your request that sought accident 

reports maintained by the Department. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is my opinion that the Department did not violate the 

APRA. 

  

Best regards, 

 

 
Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc: Jared R. Tauber  


