
 

STATE OF INDIANA 
PUBLIC ACCESS COUNSELOR 

ANDREW J.  KOSSACK 

 

MITCHELL E. DANIELS, JR., Governor Indiana Government Center South 
402 West Washington Street, Room W470 

Indianapolis, Indiana 46204-2745 
Telephone: (317)233-9435 

Fax: (317)233-3091 
1-800-228-6013 
www.IN.gov/pac 

April 18, 2011 

 

Ms. Jimella Harris 

4609 Woodlynn Ct. 

Fort Wayne, IN 46816 

 

Re:  Formal Complaint 11-FC-75; Alleged Violation of the Open Door 

Law by the East Allen County Schools 

 

Dear Ms. Harris: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the East 

Allen County Schools (“Schools”) violated the Open Door Law (“ODL”), Ind. Code § 5-

14-3-1 et seq.  The Schools’ response to your complaint is enclosed for your reference.   

 

 

BACKGROUND 

 

In your complaint, you allege that the Schools’ violated the ODL by refusing to 

take public comments during their regular meetings and, instead, adopting a policy 

whereby public input is taken in small group settings where only two or three of the 

seven-member school board (“Board”) is present. 

 

In response to your complaint, Board President Janice Witte states that several 

months ago, the Board modified the manner in which it accepted comments from the 

public.  Ms. Witte explains that the Board divides into three groups that meet in different 

rooms and interact with members of the public.  An administrator in each room takes 

notes so that Board members can listen and dialogue with members of the community 

and hear their concerns.  Ms. Witte claims that the Board has received “many, many 

positive comments from . . . constituents regarding this new format for public input.”   

 

 

ANALYSIS 

 

The General Assembly enacted the ODL intending that the official action of 

public agencies be conducted and taken openly unless otherwise expressly provided by 

statute in order that the people may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as 

provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public 
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agencies must be open at all times for the purpose of permitting members of the public to 

observe and record them.  I.C. § 5-14-1.5-3(a).  

 

As Counselor Neal noted in Op. of the Public Access Counselor 08-FC-149, 

Indiana law only requires that public meetings be open; it does not require that the public 

be given the opportunity to speak. See Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-

149, citing Brademas v. South Bend Cmty. Sch. Corp., 783 N.E.2d 745, 751 (Ind. Ct. 

App. 2003), trans. denied, 2003; see also I.C. § 5-14-1.5-3 (“All meetings of the 

governing bodies of public agencies must be open at all times for the purpose of 

permitting members of the public to observe and record them.”).  “Indiana law does 

require a governing body to allow public testimony in certain instances (e.g. a hearing on 

a proposed budget), but as a general rule the ODL does not guarantee the right to speak at 

a meeting.”  Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-149.  Consequently, it is my 

opinion that the City did not violate the ODL by failing to allow public commentary at its 

regular meetings. 

 

Moreover, based on the information you have provided regarding the Schools’ 

new format for receiving public commentary, I do not see where the Board has violated 

the ODL.  By its terms, the ODL applies only to meetings of “governing bodies” of 

public agencies.  I.C. § 5-14-1.5-2(b). The ODL defines a “meeting” as “a gathering of a 

majority of the governing body of a public agency for the purpose of taking official 

action upon public business.”  I.C. § 5-14-1.5-2(c).  Thus, if the small group sessions 

only included two or three of the seven-member Board, the Board did not hold a 

“meeting” subject to the ODL because no quorum of the Board was present at any of 

those meetings.   

 

That said, I caution the Board to be aware of the ODL’s prohibition of serial 

meetings, which provides that certain gatherings of less than a majority of a governing 

body are deemed a “meeting” for purposes of the ODL: 

 
Serial meetings 

     Sec. 3.1. (a) Except as provided in subsection (b), the governing 

body of a public agency violates this chapter if members of the 

governing body participate in a series of at least two (2) gatherings of 

members of the governing body and the series of gatherings meets all 

of the following criteria: 

        (1) One (1) of the gatherings is attended by at least three (3) 

members but less than a quorum of the members of the governing body 

and the other gatherings include at least two (2) members of the 

governing body. 

        (2) The sum of the number of different members of the governing 

body attending any of the gatherings at least equals a quorum of the 

governing body. 

        (3) All the gatherings concern the same subject matter and are held 

within a period of not more than seven (7) consecutive days. 

        (4) The gatherings are held to take official action on public 

business. 

For purposes of this subsection, a member of a governing body attends 

a gathering if the member is present at the gathering in person or if the 
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member participates in the gathering by telephone or other electronic 

means, excluding electronic mail. 
 

I.C. § 5-14-1.5-3.1.   

 

 

CONCLUSION 

 

 For the foregoing reasons, it is my opinion that the Schools have not violated the 

ODL.   

 

        Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

 

cc: Janice Witte 

 


