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Re:  Formal Complaint 10-FC-62; Alleged Violation of the Access to 

Public Records Act by the Marion County Clerk’s Office 

 

Dear Mr. Richardson: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Marion 

County Clerk’s Office (the “Clerk”) violated the Access to Public Records Act 

(“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et seq.  I have enclosed the Clerk’s response. 

 

 

BACKGROUND 

 

According to your complaint, you requested that the Clerk provide you with a 

copy of an arrest warrant issued in 1994.  You allege that the Clerk failed to “properly 

respond” to your request in violation of the APRA.  You request that this office issue an 

“order for [the Clerk] to respond in writing why this information can not [sic] be found.”   

 

 My office forwarded a copy of your complaint to the Clerk.  As of today, we have 

not yet received a response.     

 

 

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states, “[p]roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  I.C. § 5-

14-3-1.  The Clerk is a “public agency” under the APRA. I.C. § 5-14-3-2.  Accordingly, 

any person has the right to inspect and copy the Clerk’s public records during regular 

business hours unless the public records are excepted from disclosure as nondisclosable 

under the APRA. I.C. § 5-14-3-3(a). 
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A request for records may be oral or written. I.C. §5-14-3-3(a); §5-14-3-9(c).  If 

the request is delivered by mail or facsimile and the agency does not respond to the 

request within seven (7) days of receipt, the request is deemed denied. I.C. §5-14-3-9(b).  

If the request is delivered in person and the agency does not respond within 24 hours, the 

request is deemed denied. I.C. §5-14-3-9(a).  A response from the public agency could be 

an acknowledgement that the request has been received and information regarding how or 

when the agency intends to comply.   

 

Here, you do not claim that the Clerk failed to respond; rather, you allege that the 

Clerk failed to “properly” respond because the Clerk did not explain in writing why the 

record you requested could not be located.  When a public records request is made in 

writing and the agency denies the request, the agency must deny the request in writing 

and must include a statement of the specific exemption or exemptions authorizing the 

withholding of all or part of the record and the name and title or position of the person 

responsible for the denial.  I.C. § 5-14-3-9(c).  The APRA does not require any further 

explanation from the agency.   

 

If a public agency has no records responsive to a public records request, the 

agency does not violate the APRA by denying the request.  “[T]he APRA governs access 

to the public records of a public agency that exist; the failure to produce public records 

that do not exist or are not maintained by the public agency is not a denial under the 

APRA.”  Opinion of the Public Access Counselor 01-FC-61; see also Opinion of the 

Public Access Counselor 08-FC-113 (“If the records do not exist, certainly the [agency] 

could not be required to produce a copy….”).  The APRA requires public agencies to 

maintain and preserve public records in accordance with applicable retention schedules.  

See I.C. § 5-14-3-4(e).  Thus, if the search warrant you requested does not exist because it 

was disposed of in accordance with an applicable retention schedule, the Clerk did not 

violate the APRA.   

 

Finally, this office does not have the authority to issue an “order” of the type that 

you seek.  See I.C. § 5-14-4-10.  Such an order, if available at all, would come from a 

court pursuant to Ind. Code § 5-14-3-9(e).   

 

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is my opinion that the Clerk did not violate the 

APRA.   

 

Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

Cc:  Elizabeth White 


