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Re:  Formal Complaint 10-FC-133; Alleged Violation of the Access to 

Public Records Act by the Luce Township Regional Sewer District 

 

Dear Mr. Ingram: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Luce 

Township Regional Sewer District (the “District”) violated the Access to Public Records 

Act (“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et seq.  The District’s response to your complaint is 

enclosed for your reference. 

 

 

BACKGROUND 

 

In your complaint, you allege that you requested a copy of certain records from 

the District on April 29, 2010.  You sought “information related to property owners that 

have signed easements from January 1, 2010 to date,” “names of all persons who 

submitted comments both for and against the Luce Sewer Project during the comment 

period in March, 2010,” and “any letters or correspondence by or on behalf of Luce 

Township Regional Sewer District to Indiana 15 Regional Planning Commission.”  You 

state that you received the list of signed easements on May 11, 2010, from the District’s 

attorney, but you have “not received any reply what so ever [sic] to the other two 

requests.”   

 

In response to your complaint, the District states that it provided you with the 

names of all property owners, but the remaining information you requested is not 

maintained by the District.  The District further claims that you were aware that the 

information is not maintained by the District, but by the Indiana 15 Regional Planning 

Commission.    
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ANALYSIS 

 

A request for records may be oral or written. I.C. § 5-14-3-3(a); § 5-14-3-9(c).  If 

the request is delivered by mail or facsimile and the agency does not respond to the 

request within seven (7) days of receipt, the request is deemed denied. I.C. § 5-14-3-9(b).  

If the request is delivered in person and the agency does not respond within 24 hours, the 

request is deemed denied. I.C. §5-14-3-9(a).  A response from the public agency could be 

an acknowledgement that the request has been received and information regarding how or 

when the agency intends to comply; the agency need not produce the records within these 

timeframes.  Here, if the District failed to respond to your in-person request within 

twenty-four (24) hours or your written request within seven (7) days, the District violated 

the APRA.     

 

If the District does not maintain the other records that you seek, it has not violated 

the APRA by failing to provide you with a copy.  The public access counselor has 

repeatedly said that if a public agency has no records responsive to a public records 

request, the agency does not violate the APRA by denying the request.  “[T]he APRA 

governs access to the public records of a public agency that exist; the failure to produce 

public records that do not exist or are not maintained by the public agency is not a denial 

under the APRA.”  Opinion of the Public Access Counselor 01-FC-61; see also Opinion 

of the Public Access Counselor 08-FC-113 (“If the records do not exist, certainly the 

[agency] could not be required to produce a copy….”).   

 

On the other hand, if the District’s attorney maintains the responsive records for 

or on behalf of the District, the District should -- through its attorney -- disclose those 

records to you unless an exception to the APRA (such as the attorney-client privilege or 

work product doctrine) applies to permit withholding them.  See, e.g., Opinion of the 

Public Access Counselor 06-FC-182, available at 

http://www.in.gov/pac/advisory/files/06-FC-182.pdf.   

 

   

CONCLUSION 

 

 For the foregoing reasons, it is my opinion that if the District failed to respond to 

your written request within the timeframes specified in Section 9 of the APRA, the 

District violated the APRA.  However, it is my opinion the District did not otherwise 

violate the APRA if it has no records responsive to your request.   

 

        Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

Cc:  John Wood  


