
      
 
 
 
 
 
 
 
 

August 10, 2007 
 
Jeff LaShure 
8494 North Market 
Stinesville, Indiana 47464 
 

Re: Formal Complaint 07-FC-205; Alleged Violation of the Open Door Law by the 
Stinesville Town Board 

 
Dear Mr. LaShure: 
 

This is in response to your formal complaint alleging the Stinesville Town Board 
(“Board”) violated the Open Door Law (“ODL”) (Ind. Code §5-14-1.5).  I find that the 
Stinesville Town Board violated the Open Door Law. 

 
BACKGROUND 

 
You filed a complaint with this office on July 12, 2007 (postmarked July 9), alleging the 

Board violated the Open Door Law on May 8, 2007 and June 19, 2007.  You allege that on May 8 
the Board held a meeting with notice posted that the meeting was open to the public.  You were 
asked by the Board to leave before the meeting began.  You later learned the discussion at the 
meeting involved you.  You further indicate the matter was not on the agenda.  You also allege 
that on June 19, the Board held an executive session, for which the posted notice read:  “Town 
Board Executive Meeting 7:00 PM 6-19-07 Town Hall Working Wages and Budget for 2008.”  
You attempted to attend the meeting, believing you had a right to do so as a department head.  
You were asked to leave the meeting.  You later learned the fire chief appeared at the meeting and 
was allowed to discuss with the Board his concerns regarding you.     

 
The Board was sent a copy of your complaint and a notice of formal complaint on July 13 

but did not provide a response to your complaint.   
 

ANALYSIS 
 
It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted and 

taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people may be 
fully informed.  I.C. §5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of the Open Door Law, all 



meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all times for the purpose of 
permitting members of the public to observe and record them.  I.C. §5-14-1.5-3(a).  

 
The Board is clearly a public agency under I.C. §5-14-1.5-2(a), and the meeting at issue 

was a meeting of the governing body under I.C. §5-14-1.5-2(b) and (c). 
 
Public notice of the date, time, and place of any meetings, executive sessions, or of any 

rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least forty-eight hours (excluding 
Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting.  I.C. §5-14-1.5-5(a).   

 
A governing body of a public agency utilizing an agenda shall post a copy of the agenda 

at the entrance to the location of the meeting prior to the meeting.  I.C. §5-14-1.5-4(a).  
 
A person filing a complaint with the public access counselor must do so within thirty 

days of denial of access to the open meeting or thirty days after receiving notice that a meeting 
was held by a public agency if it was conducted secretly or without notice.  I.C. §5-14-5-7.  
Because you appeared to attend the May 8 meeting, your complaint regarding that meeting is not 
timely.  Your complaint regarding the June 19 meeting is timely filed.  As such, my opinion 
regarding the May 8 meeting is informal while my opinion regarding June 19 meeting is a formal 
opinion.  Both types of opinions are advisory in nature and thus have the same effect.  

 
At the May 8 meeting, you allege you were denied access to the open meeting of the 

Board.  It is my opinion this action by the Board expressly violates I.C. §5-14-1.5-3(a), which 
provides that meetings shall be open to the public.  The ODL does not allow the exclusion of 
certain members of the public.  Regarding the content of the meeting, the ODL contains a list of 
instances for which an executive session may be held but does not require an executive session to 
be held for particular reasons.  If the Board discusses records classified as confidential by state or 
federal statute, the Board may and should do so in an executive session.  I do not have enough 
facts regarding the particular content of the meeting to say whether the Board should have 
discussed the matter at an executive session in this circumstance.  

 
Regarding the June 19 meeting, you allege this was posted as an executive session.  I will 

note the notice of the executive session should have listed the specific instance enumerated in 
statute for which the executive session was conducted.  “Working Wages and Budget for 2008” 
is not one of the enumerated instances in I.C. §5-14-1.5-6.1 unless authorized by federal or state 
statute.  If that is the case, the notice of the executive session should have listed the ODL 
provision allowing it as well as the state or federal statute allowing it.  It is my opinion the Board 
violated the ODL by conducting an executive session to discuss matters not expressly 
enumerated as reasons for holding an executive session.   

 
If the executive session were allowed by statute, the Board would have the authority to 

exclude you from the meeting, regardless of your position as a department head.  The Board may 
admit those persons necessary to carry out its purpose, but is not required to admit anyone else.  
I.C. §5-14-1.5-2(f).        
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CONCLUSION 
 
For the foregoing reasons, I find that the Stinesville Town Board violated the Open Door 

Law.        
 

Best regards, 

        
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
 
cc: Andrea Asher, Stinesville Town Board 
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