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TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF
FAMILY AND SOCIAL SERVICES

Proposed Rule
LSA Document #03-207

DIGEST

Amends 405 TAC 5-19-3 to modify the reimbursement methodology for durable medical equipment (DME); to permit
the office to establish reimbursement rates for used DME; to require providers to bill for services using their usual and
customary charges defined as the amount charged to the general public for services; to establish reimbursement as the
lower of the provider’s usual and customary charges or the maximum allowable fee schedule amount; to establish a new
maximum allowable fee schedule for DME; to permit the office to establish a manual fee when information is not
available to determine a fee schedule amount; to require providers to submit acquisition cost information; and to permit
the office to update the maximum allowable fee schedule in accordance with the provisions therein. Effective 30 days
after filing with the secretary of state.

405 IAC 5-19-3
SECTION 1. 405 IAC 5-19-3 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

405 TAC 5-19-3 Reimbursement parameters for durable medical equipment
Authority: IC 12-8-6-5; IC 12-15-1-10; IC 12-15-21-2; IC 12-15-21-3
Affected: IC 12-13-7-3; IC 12-15

Sec. 3. (a) Medicaid reimbursement is available for the rental or purchase of new or used DME subject to the
restrictions listed in this rule.

(b) DME and associated repair costs, including, but not limited to:

(1) ice bags;

(2) bed rails;

(3) canes;

(4) walkers;

(5) crutches;

(6) standard wheelchairs;

(7) traction equipment; or

(8) oxygen and equipment and supplies for its delivery;
for the usual care and treatment of recipients in long term care facilities are reimbursed in the facility’s per diem rate
and may not be billed to Medicaid by the facility, pharmacy, or other provider. Nonstandard or custom/special
equipment and associated repair costs require prior authorization by the office and may be billed separately to Medicaid
when authorized. Facilities cannot require recipients to purchase or rent such equipment with their personal funds.

(c) Reimbursement of DME is based upon Medicare’s fee schedule for fiscat year 1993 and ctasses of BPME: The
established Medteard rates wil be reviewed annually and adjusted as neeessary: A separate fee schedule will be
established for each of the lower of the provider’s usual and customary charges, defined as the amount charged
to the general public for services, or the maximum allowable fee schedule amount subject to subsections (g)
through (j) and includes the following six (6) classes:

(1) Capped rental items.

(2) Inexpensive and other routinely purchased DME.

(3) Items requiring frequent and substantial servicing.



(4) Customized items.
(5) Prosthetic and orthotic devices.
(6) Oxygen and oxygen equipment.

(d) DME reimbursed at less than one hundred fifty dollars ($150) or other amount as defined by the office will not
be subject to the capped rental payment, but rather be reimbursed on a rental or lump sum purchase with prior
authorization. The total payment for the rental period may not exceed the purchase price.

(e) Items identified by the office that require frequent or substantial servicing will be paid on a rental basis only. No
purchase payment will be made.

(f) All DME must be ordered in writing by a physician. The written order must be kept on file for audit purposes.

(g) For DME items that comprise eighty percent (80%) of annual Medicaid payments for DME from the state
fiscal year ended June 30, 2003, the maximum allowable fee schedule amount is based on the lowest of the
following:

(1) The average acquisition cost of the item adjusted by a multiplier of one and two-tenths (1.2).

(2) The Medicare rate of reimbursement for Indiana in effect as of July 1, 2003.

(3) The Medicaid rate of reimbursement in effect as of July 1, 2003.

(h) For items that comprise twenty percent (20%) of annual Medicaid payments for DME from the state fiscal
year ended June 30, 2003, the maximum allowable fee schedule amount is based on the lowest of the following:

(1) The providers’ average usual and customary charges of the item adjusted by a multiplier of no less than

eight-tenths (.8).

(2) The Medicare rate of reimbursement for Indiana in effect as of July 1, 2003.

(3) The Medicaid rate of reimbursement in effect as of July 1, 2003.

(i) When information is not available to determine a maximum allowable fee for Healthcare Common
Procedure Coding System (HCPCS) codes, the office may establish a fee under manual pricing. As used in this
section, manual pricing equals the provider’s acquisition cost of the item multiplied by one and two-tenths (1.2).
Providers are required to submit acquisition cost information in order to receive manual pricing.

(j) For new HCPCS codes, as determined by the American Medical Association, the Centers for Medicare and
Medicaid Services, or the HIPAA code maintenance committee, the office will establish a fee equal to the lowest
of the following:

(1) Acquisition cost of the item adjusted by a multiplier of one and two-tenths (1.2).

(2) The Medicare rate of reimbursement for Indiana in effect at that time.

(3) The providers’ usual and customary charge of the item adjusted by a multiplier of no less than eight-tenths

(.8).

‘When items listed in this subsection are not available, the office may use manual pricing under subsection (i).

(k) Providers must bill using their usual and customary charge, subject to subsection (c), for each DME item
when submitting claims for reimbursement. Providers shall not use the Medicaid calculated allowable fee
schedule amount for their billed charge unless it is less than or equal to the amount charged by the provider to
the general public.

(1) Providers that are reimbursed under this section are required, as a condition of participation, to make
available and submit to the OMPP or its designee acquisition cost information, product availability information,
or other information deemed necessary by the OMPP to determine and maintain the fees determined and in the
format requested by the OMPP or its designee. Providers will not be reimbursed for this information and will
submit information to the OMPP or its designee within thirty (30) days following a request for such information
unless the OMPP or its designee grants an extension upon written request of the provider.

(m) The office may update the maximum allowable fee schedule as necessary subject to subsections (g) through



(j) using the Medicare fee schedule for Indiana in effect at that time and most recently available Medicaid
utilization to determine codes established by acquisition cost or usual and customary charges. (Office of the
Secretary of Family and Social Services,; 405 IAC 5-19-3; filed Jul 25, 1997, 4:00 p.m.: 20 IR 3329; filed Sep 27, 1999,
8:55 am.: 23 IR 313; readopted filed Jun 27, 2001, 9:40 a.m.: 24 IR 3822)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on October 29, 2003 at 9:00 a.m., at the Indiana Government Center-
South, 402 West Washington Street, Conference Room A, Indianapolis, Indiana the Office of the Secretary of Family
and Social Services will hold a public hearing on proposed amendments to the Indiana Health Coverage Program’s
(“Indiana Medicaid”’) reimbursement of durable medical equipment.

In accordance with the public notice requirements of 42 CFR 447.205, the Indiana Family and Social Services
Administration publishes this notice of proposed amendments to the Medicaid reimbursement of durable medical
equipment. The amendments to 405 IAC 5-19-3 modify the reimbursement methodology for durable medical equipment
(DME), permit the office to establish reimbursement rates for used DME; require providers to bill for services using
their usual and customary charges defined as the amount charged to the general public for services; establish
reimbursement as the lower of the provider’s usual and customary charges or the maximum allowable fee schedule
amount; establish a new maximum allowable fee schedule for DME; permit the office to use manual pricing when
information is not available to determine a maximum allowable fee; permit the office to establish fees for new codes
using acquisition cost information, usual and customary charges, or the Medicare fee schedule; require providers to
submit acquisition cost information to the office; and permit the office to update the maximum allowable fee schedule
in accordance with the provisions of the regulation. The amendments are being made to provide reimbursement for
durable medical equipment items that is consistent with providers’ cost of DME items, to update the fee schedule
amounts, and to update the source of information used to establish fee schedule amounts; The proposed amendments
are expected to generate fiscal savings to the state of approximately 370,000 and aggregate savings of approximately
81.0 million annually. The amendments will be effective upon approval from the Centers for Medicare and Medicaid
Services (formerly the Health Care Financing Administration) of the state plan amendments and upon the effective date
of this rule.

Copies of this notice and the proposed rule will be available for public review by contacting the Director of the local
office of the Division of Family and Children, except in Marion County. The inspection material will be available for
public viewing in Marion County at the Office of Medicaid Policy and Planning, 402 West Washington Street, Room
W382, and will be available from 8:30 a.m. to 4:30 p.m., Monday through Friday. Written comments concerning these
proposed amendments should be directed to: Kate Bowen, Office of Medicaid Policy and Planning, MS07 402 West
Washington Street, Indianapolis, Indiana 46204. Written comments may be viewed by contacting Kate Bowen at (317)
233-1662. Copies of these rules are now on file at the Indiana Government Center-South, 402 West Washington Street,
Room W382 and Legislative Services Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for
public inspection.

Pat Rios
Secretary
Office of the Secretary of Family and Social Services



