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TITLE 80 STATE FAIR COMMISSION

LSA Document #02-200(F)

DIGEST

Amends 80 IAC 4-3-3 to include an electric personal assistive mobility device within the definition of a motorized cart. Amends
80 IAC 4-3-5 to exclude a person who uses such a device upon the fairgrounds from certain proof of insurance requirements.
Effective 30 days after filing with the secretary of state. 

80 IAC 4-3-3
80 IAC 4-3-5

SECTION 1. 80 IAC 4-3-3 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

80 IAC 4-3-3 Definitions
Authority: IC 15-1.5-2-8; P.L.143-2002
Affected: IC 15-1.5-2

Sec. 3. (a) As used in this rule, “electric personal assistive mobility device” means a self-balancing, two (2) nontandem
wheeled device that is designed to transport only one (1) person and that has the following:

(1) An electric propulsion system with average power of seven hundred fifty (750) watts or one (1) horsepower.
(2) A maximum speed of less than twenty (20) miles per hour when operated on a paved level surface, when powered
solely by the propulsion system referred to in subdivision (1), and when operated by an operator weighting [sic., weighing]
one hundred seventy (170) pounds.

(a) (b) As used in this rule, “motorized cart” means any conveyance that is motor driven, either by gas or electricity, and is used
to carry passengers or equipment, and that is smaller than normal road type vehicles such as cars, recreational vehicles, or trucks.
Motorized carts may be characterized as golf carts, utility carts, or similar forms of vehicles. Motorized cart includes an electric
personal assistive mobility device.

(b) (c) The definition of motorized cart in subsection (a) [sic., subsection (b)] does not apply to motorcycles, motor scooters,
mopeds, motorized bicycles, or three-wheel or four-wheel off-road type vehicles. (State Fair Commission; 80 IAC 4-3-3; filed Aug
9, 1993, 10:00 a.m.: 16 IR 2813; readopted filed Sep 11, 2001, 2:45 p.m.: 25 IR 528; filed Jul 7, 2003, 3:30 p.m.: 26 IR 3536)

SECTION 2. 80 IAC 4-3-5 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

80 IAC 4-3-5 Procedures for the annual state fair
Authority: IC 15-1.5-2-8; P.L.143-2002
Affected: IC 15-1.5-2

Sec. 5. (a) The procedures in this section will be utilized during the period of the annual state fair period.

(b) All users of motorized carts shall make application for the acquisition and utilization of motorized carts, whether procured
by the administration or privately leased or owned, directly to the executive director of the state fair commission. The executive
director shall determine the validity of such applications and shall either approve or disapprove the application.

(c) Fair departments must make application through their respective fair board director. Applications will be forwarded from the



fair board director through the fair board coordinator for approval by the fair board president prior to approval by the executive
director.

(d) Motorized carts that are to be leased from a commercial source or are privately owned must have a certificate of insurance
submitted with the application for registration. The certificate of insurance shall show coverage of motorized carts for personal
liability and property damage. Pursuant to P.L.143-2002, SECTION 10, a person who uses an electric personal assistive
mobility device upon the fairgrounds shall be excluded from the insurance requirement of this subsection.

(e) Applications by vendors, purveyors, concessionaires, and all exhibitors must forward applications along with proof of
insurance through the fairgrounds director of concessions prior to approval of the executive director. Pursuant to P.L.143-2002,
SECTION 10, a person who uses an electric personal assistive mobility device upon the fairgrounds shall be excluded from
the insurance requirement of this subsection.

(f) If the application is approved by the executive director, all approved motorized carts must be registered with the procurement
department and shall have a certificate of registration affixed to the front of each approved motorized cart. All motorized carts,
whether leased or privately owned, must be registered in this fashion. No certificate of registration will be issued by the procurement
department without prior approval of the executive director.

(g) The fair board coordinator will coordinate with the procurement department for the unloading, storage, and assignment of
motorized carts. The procurement department shall assign motorized carts as directed by the fair board coordinator issued according
to the schedule established by the fair board coordinator.

(h) Each applicant will be held responsible for the safe operation of each motorized cart and for ensuring compliance with the
provisions of this rule. Any operator found in violation of this rule shall not be allowed to operate any cart for the remainder of the
event. (State Fair Commission; 80 IAC 4-3-5; filed Aug 9, 1993, 10:00 a.m.: 16 IR 2813; readopted filed Sep 11, 2001, 2:45 p.m.:
25 IR 528; filed Jul 7, 2003, 3:30 p.m.: 26 IR 3536)
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