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Written Interpretation of the State Building Commissioner
Interpretation #: CEB-2022-31-2014 IBC-1015.2.1-Exc 2

Building or Fire Safety Law Interpreted
675 IAC 13-2.6 2014 Indiana Building Code, Section 1015.2.1. Two Exits or Exit Access Doorways. Where
two exits or exit access doorways are required from any portion of the exit access, the exit doors or exit access
doorways shall be placed a distance apart equal to not less than one-half of the length of the maximum overall
diagonal dimension of the building or area to be served measured in a straight line between exit doors or exit
access doorways. Interlocking or scissor stairs shall be counted as one exit stairway.
Exceptions:
1. [Omitted for lack of relevance to the request.]
2. Where a building is equipped throughout with an automatic sprinkler system in accordance with Section
903.3.1.1 or 903.3.1.2, the separation distance of the exit doors or exit access doorways shall not be less
than one-third of the length of the maximum overall diagonal dimension of the area served.

Issue
Whether Exception 2 to Section 1015.2.1 of the 2014 Indiana Building Code (IBC) applies to an exterior court or
yard of a fully sprinklered building.

Interpretation of the State Building Commissioner
Yes, Exception 2 to Section 1015.2.1 of the 2014 IBC does apply to an exterior court or yard of a fully sprinklered
building.

Rationale

Section 1004.5 of the 2014 IBC requires courts or yards to meet all egress requirements of Chapter 10. This
includes regulations on the minimum distance between two exits, as well as any exceptions allowed by the
regulations.

This leads to the question of whether a space incapable of being sprinklered should qualify for an exception that
is based on the presence of sprinklers. While it is true that the court or yard itself cannot be sprinklered practically,
that is not sufficient argument to disallow the use of the exception. Sprinklers may not be present in the court or
yard, but then neither is the primary hazard to typical building occupants. The fact that the space is not fully
enclosed, but rather is open to the sky effectively prevents the use of sprinkler systems, but it also effectively
eliminates the occupants' primary need for such systems.

Further, the occupants of a non-sprinklered court or yard still accrue life-safety benefit from the presence of
sprinkler systems in the building which the court serves. The court occupants may not be in a sprinklered space
themselves, but it would be incorrect to suggest they receive no life-safety benefit at all from the fact that the
adjacent structure is fully sprinklered. The additional evacuation time provided occupants by sprinklers inside the
building runs concurrently outside the building as well, and if the primary threat to the court occupants is damage
or collapse of the structure adjacent to the court (or fire spreading from the structure to the court), it would be
disingenuous to suggest that what helps the structure does not also help the court.
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