Indiana Register
TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF FAMILY AND SOCIAL SERVICES

Proposed Rule
LSA Document #15-449

DIGEST
Amends 405 IAC 1-16-2 to modify Medicaid reimbursement for covered hospice services by adding a service

intensity add-on to routine home care for the last seven days of a member's life and establish two payment levels
for routine home care. Effective 30 days after filing with the Publisher.

IC 4-22-2.1-5 Statement Concerning Rules Affecting Small Businesses
405 IAC 1-16-2

SECTION 1. 405 IAC 1-16-2, PROPOSED TO BE AMENDED AT 20160518-IR-405150418PRA, SECTION
64, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

405 IAC 1-16-2 Levels of care

Authority: IC 12-15-1-10; IC 12-15-21-2; IC 12-15-40
Affected: |IC 12-15

Sec. 2. (a) Reimbursement for hospice care shall be made according to the methodology and amounts
calculated by CMS. Medicaid hospice reimbursement rates are based on Medicare reimbursement rates and
methodologies, adjusted to disregard offsets attributable to Medicare coinsurance amounts. The rates will be

adjusted for regional differences in wages using the geegraphical-areas-defined-by-EMS-and hospice wage index
published by CMS.

(b) Medicaid reimbursement for hospice services will be made at one (1) of feur{4} five (5) all-inclusive per
diem rates for each day in which a Medicaid member is under the care of the hospice provider. The
reimbursement amounts are determined within each of the following categories:

(1) Routine home care: Days one (1) - sixty (60).

(2) Routine home care: Days over sixty (60).

& (3) Continuous home care.

£3) (4) Inpatient respite care.

4} (5) General inpatient hospice care.

(c) The routine home care daily rate is eligible for a service intensity add-on (SIA) payment for services
provided during the last seven (7) days of a Medicaid member's life. The SIA Medicaid reimbursement will
be equal to the continuous home care hourly payment rate (as calculated annually by CMS), multiplied by
the amount of direct patient care hours provided by a registered nurse or social worker for up to four (4)
hours total, per day, and adjusted by the hospice wage index published by CMS. The following conditions
must be met to qualify for the SIA payment:

(1) The day is a routine home care level of care day.

(2) The day occurs during the last seven (7) days of life and the Medicaid member is discharged

deceased.

(3) Direct patient care is provided by aregistered nurse or a social worker that day.

{e} (d) The hospice will be paid at one (1) of the routine home care rate rates for each day the member is at
home under the care of the hosp|ce prowder and not recewmg contmuous home care. Fhisrate-is-paid-witheot
y y- Medicaid
relmbursement for routme home care will be made at one (1) of two (2) aII mcluswe per diem rates as
follows:

(1) Higher base payment for the first sixty (60) days of hospice care.

(2) Reduced base payment for days sixty-one (61) and over of hospice care.

{h} (e) Continuous home care is to be provided only during a period of crisis. A period of crisis is defined as a
period in which a patient requires continuous care that is primarily nursing care to achieve palliation and
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management of acute medical symptoms. Care must be provided by either a registered nurse or a licensed
practical nurse, and a nurse must provide care for over half the total period of care. A minimum of eight (8) hours
of care must be provided during a twenty-four (24) hour day that begins and ends at midnight. This care need not
be continuous and uninterrupted. The continuous home care rate is divided by twenty-four (24) hours in order to
arrive at an hourly rate. For every hour or part of an hour of continuous care furnished, the hourly rate will be
reimbursed to the hospice provider for up to twenty-four (24) hours a day.

{3} (f) The hospice provider will be paid at the inpatient respite care rate for each day that the member is in an
approved inpatient facility and is receiving respite care. Respite care is short term inpatient care provided to the
member only when necessary to relieve the family members or other persons caring for the member. Respite
care may be provided only on an occasional basis. Payment for respite care may be made for a maximum of five
(5) consecutive days at a time, including the date of admission, but not counting the date of discharge. Payment
for the sixth and any subsequent days is to be made at the routine home care rate.

€ (g) Subject to the limitations in section 3 of this rule, the hospice provider will be paid at the general
inpatient hospice rate for each day the member is in an approved inpatient hospice facility and is receiving
services related to the terminal iliness. The member must require general inpatient care for pain control or acute
or chronic symptom management that cannot be managed in other settings. Documentation in the member's
record must clearly explain the reason for admission and the member's condition during the stay in the facility at
this level of care. No other fixed payment rate (i.e., routine home care) will be made for a day on which the patient
receives general hospice inpatient care. Services provided in the inpatient setting must conform to the hospice
patient's plan of care. The hospice provider is the professional manager of the patient's care, regardless of the
physical setting of that care or the level of care. If the inpatient facility is not also the hospice provider, the hospice
provider must have a contract with the inpatient facility delineating the roles of each provider in the plan of care.

£} (h) When routine home care or continuous home care is furnished to a member who resides in a nursing
facility, the nursing facility is considered the member's home.

) () Reimbursement for inpatient respite care is available only for a member who resides in a private home.
Reimbursement for inpatient respite care is not available for a member who resides in a nursing facility.

(1) Reimbursement for the SIA is available only for routine home care provided in a member's home or
in a nursing facility.

) (k) When a member is receiving general inpatient or inpatient respite care, the applicable inpatient rate
(general or respite) is paid for the date of admission and all subsequent inpatient days, except the day on which
the patient is discharged. For the day of discharge, the appropriate home care rate is paid unless the patient dies
as an inpatient. In the case where the member is discharged deceased, the applicable inpatient rate (general or
respite) is paid for the date of discharge.

(Office of the Secretary of Family and Social Services; 405 IAC 1-16-2; filed Mar 9, 1998, 9:30 a.m.: 21 IR 2377,
readopted filed Jun 27, 2001, 9:40 a.m.: 24 IR 3822; filed Jun 5, 2003, 8:30 a.m.: 26 IR 3634, readopted filed Sep
19, 2007, 12:16 p.m.: 20071010-1R-405070311RFA,; readopted filed Oct 28, 2013, 3:18 p.m.:
20131127-1R-405130241RFA)

Notice of Public Hearing

Posted: 07/13/2016 by Legislative Services Agency
An html version of this document.
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