
TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF FAMILY AND SOCIAL SERVICES

Emergency Rule
LSA Document #11-187(E)

DIGEST

Temporarily amends the prior authorization requirements for all nonemergent inpatient hospital admissions
that are not covered by Medicare. Authority: IC 4-22-2-37.1(a)(19); IC 12-15-21-2; IC 12-15-21-3. Effective March
31, 2011.

SECTION 1. (a) This SECTION is supplemental to 405 IAC 5-17-2.

(b) Prior authorization is required for all nonemergent inpatient hospital admissions of Medicaid
eligible recipients. Nonemergent inpatient hospital admissions include all elective or planned inpatient
hospital admissions, and inpatient hospital admissions for which the patient's condition permitted
adequate time to schedule the availability of a suitable accommodation. The following are exempt from
this requirement:

(1) Inpatient hospital admissions when covered by Medicare.
(2) Routine vaginal and cesarean section deliveries.

SECTION 2. (a) This section supersedes 405 IAC 5-17-2(e).

(b) In addition to the prior authorization requirements set forth in 405 IAC 5-17-2, prior authorization is
also required for the procedures listed in 405 IAC 5-3-13.
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