Introduced Version

HOUSE BILL No. 1105

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: [C 16-48-1-0.5.

Synopsis: Anatomic pathology services. Provides that the provisions
governing anatomic pathology services do not apply to anatomic
pathology services that are billed to a hospital by a clinical laboratory
or billed by the hospital for an inpatient or outpatient facility of the
hospital. Provides that the provisions governing anatomic pathology
services do not prohibit a physician who has performed the anatomic
pathology service on a patient sample from billing a patient or payer for
the histological processing of the sample when the histological
processing 1s performed by another physician or a clinical laboratory.

Effective: July 1, 2013.

Frizzell

January 8, 2013, read first time and referred to Committee on Public Health.
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First Regular Session 118th General Assembly (2013)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this styte type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2012 Regular Session of the General Assembly.

HOUSE BILL No. 1105

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
health.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1.1C 16-48-1-0.5ISADDED TO THE INDIANA CODE
AS ANEW SECTION TOREAD AS FOLLOWS [EFFECTIVEJULY
1, 2013]: Sec. 0.5. (a) This chapter may not be construed to apply
to an anatomic pathology service that is:

(1) billed to a hospital by a clinical laboratory; or
(2) billed by the hospital for an inpatient or outpatient facility
of the hospital.

(b) This chapter may not be construed to prohibit a physician
who has performed the anatomic pathology service on a patient
sample from billing a patient or payer for the histological
processing of the sample if the histological processing is performed
by another physician or a clinical laboratory. The physician who
performed the anatomic pathology service may combine the cost
for the histological processing of the sample and for the anatomic
pathology service for billing purposes, but may not add a fee for
the histological processing of the sample.
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