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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1099
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:  IC 25-27.5.

Synopsis:  Physician assistants. Amends the definition of "supervision"
for purposes of the physician assistant law concerning where the
supervising physician or physician designee is located. Allows a
physician assistant that meets certain practice requirements to prescribe
schedule II controlled substances. Allows a supervising physician to
delegate a physician assistant to prescribe a controlled substance for an
aggregate 30 day supply. (Current law limits the prescription to a one
time 30 day supply.) Changes the percentages of patient charts that a
supervising physician or physician designee must review based on the
number of years the physician assistant has been employed. Specifies
that a physician may supervise not more than two physician assistants
at the same time.

Effective:  July 1, 2013.

Davisson

January 8, 2013, read first time and referred to Committee on Public Health.
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Introduced

First Regular Session 118th General Assembly (2013)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2012 Regular Session of the General Assembly.

HOUSE BILL No. 1099

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
professions and occupations.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 25-27.5-2-14, AS AMENDED BY P.L.197-2011,
2 SECTION 118, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS
3 [EFFECTIVE JULY 1, 2013]: Sec. 14. (a) "Supervision" means
4 overseeing the activities of, and accepting responsibility for, the
5 medical services rendered by a physician assistant and that the
6 conditions set forth in subdivision (1) or (2) are met at all times that
7 services are rendered or tasks are performed by the physician assistant:
8 (1) The supervising physician or the physician designee is
9 physically present at the location at which services are rendered

10 or tasks are performed by the physician assistant.
11 (2) Both of the following apply:
12 (A) The supervising physician or the physician designee is
13 immediately available:
14 (i) through the use of telecommunications or other electronic
15 means; and
16 (ii) for consultation, including being able to see the patient
17 in person within twenty-four (24) hours if requested by the
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1 patient or the physician assistant.
2 (B) If the supervising physician or the physician designee is in:
3 (i) the county of the physician assistant's practice; or
4 (ii) a contiguous county, including a county of a neighboring
5 state, of the county containing the onsite location in which
6 services are rendered or tasks are performed by the
7 physician assistant.
8 The medical licensing board may permit an exception to the
9 requirements of this clause after receiving an exceptional

10 circumstance waiver request with the filed supervising
11 agreement for each individual physician assistant and practice
12 location. An exception must be approved by the board before
13 the commencement of the physician assistant's practice in the
14 county that requires the exceptional circumstance waiver
15 request. not present in the same facility as the physician
16 assistant, the supervising physician or physician designee
17 must be within a reasonable travel distance from the
18 facility to personally ensure proper care of the patients.
19 (b) The term includes the use of protocols, guidelines, and standing
20 orders developed or approved by the supervising physician.
21 SECTION 2. IC 25-27.5-5-4, AS AMENDED BY P.L.197-2011,
22 SECTION 121, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS
23 [EFFECTIVE JULY 1, 2013]: Sec. 4. (a) Except as provided in this
24 section, a physician assistant may prescribe, dispense, and administer
25 drugs and medical devices or services to the extent delegated by the
26 supervising physician.
27 (b) A physician assistant may not prescribe, dispense, or administer
28 ophthalmic devices, including glasses, contact lenses, and low vision
29 devices.
30 (c) A physician assistant may use or dispense only drugs prescribed
31 or approved by the supervising physician. A physician assistant may
32 not prescribe or dispense the following drugs:
33 (1) a schedule I controlled substance listed in IC 35-48-2-4.
34 (2) A schedule II substance listed in IC 35-48-2-6.
35 However, a physician assistant may write a drug order for a drug listed
36 in subdivision (2) for use in the hospital if the patient is in an inpatient
37 hospital.
38 (d) A physician assistant may request, receive, and sign for
39 professional samples and may distribute professional samples to
40 patients if the samples are within the scope of the physician assistant's
41 prescribing privileges delegated by the supervising physician.
42 (e) A physician assistant may not prescribe drugs unless the
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1 physician assistant has successfully completed at least thirty (30)
2 contact hours in pharmacology from an educational program that is
3 approved by the committee.
4 (f) A physician assistant may not prescribe, administer, or monitor
5 general anesthesia, regional anesthesia, or deep sedation as defined by
6 the board. A physician assistant may not administer moderate sedation:
7 (1) if the moderate sedation contains agents in which the
8 manufacturer's general warning advises that the drug should be
9 administered and monitored by an individual who is:

10 (A) experienced in the use of general anesthesia; and
11 (B) not involved in the conduct of the surgical or diagnostic
12 procedure; and
13 (2) during diagnostic tests, surgical procedures, or obstetric
14 procedures unless the following conditions are met:
15 (A) A physician is physically present in the area, is
16 immediately available to assist in the management of the
17 patient, and is qualified to rescue patients from deep sedation.
18 (B) The physician assistant is qualified to rescue patients from
19 deep sedation and is competent to manage a compromised
20 airway and provide adequate oxygenation and ventilation by
21 reason of meeting the following conditions:
22 (i) The physician assistant is certified in advanced
23 cardiopulmonary life support.
24 (ii) The physician assistant has knowledge of and training in
25 the medications used in moderate sedation, including
26 recommended doses, contraindications, and adverse
27 reactions.
28 (g) Before a physician assistant may prescribe drugs, a controlled
29 substance, the physician assistant must have practiced as a physician
30 assistant:
31 (1) for at least one (1) year after graduating from a physician
32 assistant program approved by the committee; and
33 (2) for at least one thousand eight hundred (1,800) hours.
34 SECTION 3. IC 25-27.5-5-6, AS AMENDED BY P.L.197-2011,
35 SECTION 122, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS
36 [EFFECTIVE JULY 1, 2013]: Sec. 6. (a) Except as provided in section
37 4(d) of this chapter, a supervising physician may delegate authority to
38 a physician assistant to prescribe:
39 (1) legend drugs except as provided in section 4(c) of this chapter;
40 and
41 (2) medical devices (except ophthalmic devices, including
42 glasses, contact lenses, and low vision devices).
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1 (b) Any prescribing authority delegated to a physician assistant must
2 be expressly delegated in writing by the physician assistant's
3 supervising physician, including:
4 (1) the name of the drug or drug classification being delegated by
5 the supervising physician; and
6 (2) the protocols the physician assistant shall use when
7 prescribing the drug.
8 (c) A physician assistant who is delegated the authority to prescribe
9 legend drugs or medical devices must do the following:

10 (1) Enter the following on each prescription form that the
11 physician assistant uses to prescribe a legend drug or medical
12 device:
13 (A) The signature of the physician assistant.
14 (B) The initials indicating the credentials awarded to the
15 physician assistant by the NCCPA.
16 (C) The physician assistant's state license number.
17 (2) Comply with all applicable state and federal laws concerning
18 prescriptions for legend drugs and medical devices.
19 (d) A supervising physician may delegate to a physician assistant
20 the authority to prescribe only legend drugs and medical devices that
21 are within the scope of practice of the licensed supervising physician
22 or the physician designee.
23 (e) A physician assistant who is delegated the authority to prescribe
24 controlled substances under subsection (a) and in accordance with the
25 limitations specified in section 4(c) of this chapter must do the
26 following:
27 (1) Obtain an Indiana controlled substance registration and a
28 federal Drug Enforcement Administration registration.
29 (2) Enter the following on each prescription form that the
30 physician assistant uses to prescribe a controlled substance:
31 (A) The signature of the physician assistant.
32 (B) The initials indicating the credentials awarded to the
33 physician assistant by the NCCPA.
34 (C) The physician assistant's state license number.
35 (D) The physician assistant's federal Drug Enforcement
36 Administration (DEA) number.
37 (3) Comply with all applicable state and federal laws concerning
38 prescriptions for controlled substances.
39 (f) A supervising physician may only delegate to a physician
40 assistant the authority to prescribe controlled substances:
41 (1) that may be prescribed within the scope of practice of the
42 licensed supervising physician or the physician designee;
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1 (2) in an aggregate amount that does not exceed a one (1) thirty
2 (30) day supply; however, any refills or subsequent
3 prescriptions beyond the thirty (30) day supply must be
4 authorized by the supervising physician and recorded in the
5 patient's medical record; and
6 (3) in accordance with the limitations set forth in section 4(c) of
7 this chapter.
8 If an additional prescription for the controlled substance is necessary
9 after the one (1) time thirty (30) day supply described in subdivision

10 (2) has been prescribed, the additional prescription may be prescribed
11 only by a physician.
12 SECTION 4. IC 25-27.5-6-1, AS AMENDED BY P.L.197-2011,
13 SECTION 123, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS
14 [EFFECTIVE JULY 1, 2013]: Sec. 1. (a) Supervision by the
15 supervising physician or the physician designee must be continuous but
16 does not require the physical presence of the supervising physician at
17 the time and the place that the services are rendered.
18 (b) A supervising physician or physician designee shall review all
19 patient encounters not later than seventy-two (72) hours after the
20 physician assistant has seen the patient.
21 (c) Subject to subsection (d), the supervising physician or
22 physician designee shall review within seventy-two (72) hours after a
23 patient encounter at least the following percentages of the patient
24 charts:
25 (1) For the first year of employment of the physician assistant,
26 one hundred percent (100%). of the charts for the first three (3)
27 years of employment of the physician assistant, by the same
28 employer and at least
29 (2) For the second year of employment of the physician
30 assistant, fifty percent (50%).
31 (3) For the third year of employment of the physician
32 assistant and thereafter, twenty-five percent (25%). However,
33 if the physician assistant has had less than one thousand eight
34 hundred (1,800) hours of practice, the supervising physician or
35 physician designee shall review one hundred percent (100%) of
36 the charts within seventy-two (72) hours of the patient encounter.
37 (d) If a physician assistant changes supervising physicians but
38 remains in the same practice specialty, the schedule of chart review
39 in subsection (c) does not start over. However, if the physician
40 assistant is employed in a different practice specialty, the full
41 schedule of chart review in subsection (c) must be followed.
42 SECTION 5. IC 25-27.5-6-2 IS AMENDED TO READ AS
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1 FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2013]: Sec. 2. A physician may
2 supervise enter into a supervising agreement with more than two
3 (2) physician assistants but may not supervise more than two (2)
4 physician assistants at the same time.
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