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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1034
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:  IC 25-27-1.

Synopsis:  Physical therapy services without a referral. Allows a
physical therapist to evaluate and treat a patient without a referral for
not more than 30 days. Requires a physical therapist to obtain a referral
from the patient's provider if further treatment by the physical therapist
is needed.

Effective:  July 1, 2013.

Frizzell

January 7, 2013, read first time and referred to Committee on Public Health.
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Introduced

First Regular Session 118th General Assembly (2013)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2012 Regular Session of the General Assembly.

HOUSE BILL No. 1034

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
professions and occupations.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 25-27-1-2 IS AMENDED TO READ AS
2 FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2013]: Sec. 2. (a) Except as
3 otherwise provided in this chapter, it is unlawful for a person to:
4 (1) practice physical therapy; or to
5 (2) profess to be a physical therapist, physiotherapist, or physical
6 therapy technician or to use the initials "P.T.", "P.T.T.", or
7 "R.P.T.", or any other letters, words, abbreviations, or insignia
8 indicating that the person is a physical therapist; or to
9 (3) practice or to assume the duties incident to physical therapy;

10 without first obtaining from the board a license authorizing the person
11 to practice physical therapy in this state.
12 (b) Except as provided in section 2.5 of this chapter, it is
13 unlawful for a person to practice physical therapy other than upon the
14 order or referral of a physician, podiatrist, psychologist, chiropractor,
15 or dentist, nurse practitioner, or physician assistant holding an
16 unlimited license to practice medicine, podiatric medicine, psychology,
17 chiropractic, or dentistry, nursing, or as a physician assistant,
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1 respectively. It is unlawful for a physical therapist to use the services
2 of a physical therapist's assistant except as provided under this chapter.
3 For the purposes of this subsection, the function of:
4 (1) teaching;
5 (2) doing research;
6 (3) providing advisory services; or
7 (4) conducting seminars on physical therapy;
8 is not considered to be a practice of physical therapy.
9 (c) Except as otherwise provided in this chapter, it is unlawful for

10 a person to act as a physical therapist's assistant or to use initials,
11 letters, words, abbreviations, or insignia indicating that the person is a
12 physical therapist's assistant without first obtaining from the board a
13 certificate authorizing the person to act as a physical therapist's
14 assistant. It is unlawful for the person to act as a physical therapist's
15 assistant other than under the direct supervision of a licensed physical
16 therapist who is in responsible charge of a patient or under the direct
17 supervision of a physician. However, nothing in this chapter prohibits
18 a person licensed or registered in this state under another law from
19 engaging in the practice for which the person is licensed or registered.
20 These exempted persons include persons engaged in the practice of
21 osteopathy, chiropractic, or podiatric medicine.
22 (d) Except as provided in section 2.5 of this chapter, this chapter
23 does not authorize a person who is licensed as a physical therapist or
24 certified as a physical therapist's assistant to:
25 (1) evaluate any physical disability or mental disorder except
26 upon the order or referral of a physician, podiatrist, psychologist,
27 chiropractor, or dentist;
28 (2) practice medicine, surgery (as described in
29 IC 25-22.5-1-1.1(a)(1)(C)), dentistry, optometry, osteopathy,
30 psychology, chiropractic, or podiatric medicine; or
31 (3) prescribe a drug or other remedial substance used in medicine.
32 SECTION 2. IC 25-27-1-2.5 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
33 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY
34 1, 2013]: Sec. 2.5. A physical therapist may evaluate and treat an
35 individual for not more than thirty (30) calendar days without a
36 referral from a provider described in section 2(b) of this chapter.
37 However, if the individual needs additional treatment from the
38 physical therapist after thirty (30) calendar days, the physical
39 therapist shall obtain a referral from the individual's provider, as
40 described in section 2(b) of this chapter.

2013 IN 1034—LS 6500/DI 14+


