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CONFERENCE COMMITTEE REPORT
DIGEST FOR ESB 52

Citations Affected:  IC 16-41-6-1.

Synopsis:  HIV testing.  Proposed conference committee report for SB 52. Allows a physician
or physician's authorized representative to test an individual for HIV if certain conditions are met
unless the individual to be tested refuses to consent to the test. (Current law prohibits a physician
from performing the test without the oral or written consent of the individual.) Requires a refusal
by an individual to have the test to be documented in the individual's medical record. Requires
the physician or authorized representative to: (1) discuss with the patient the availability of
counseling concerning the test results; (2) notify the patient of the test results; and (3) inform a
patient with a test result indicating that the patient is HIV infected of treatment and referral
options available to the patient. Provides that under certain circumstances, a physician may order
an HIV test for a patient without informing the patient or despite the individual's refusal of the
test. (This conference committee report deletes language that would have removed
documentation requirements concerning consent and counseling to pregnant women
concerning HIV testing and that would have removed a requirement that a pregnant
woman who refuses HIV testing do so in writing.)

Effective:  July 1, 2012.
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  Adopted           Rejected  

 CONFERENCE COMMITTEE REPORT

MR. SPEAKER:

Your Conference Committee appointed to confer with a like committee from the Senate

upon Engrossed House Amendments to Engrossed Senate Bill No. 52 respectfully reports that

said two committees have conferred and agreed as follows to wit:

that the Senate recede from its dissent from all House amendments and that
the Senate now concur in all House amendments to the bill and that the bill
be further amended as follows:

1 Delete everything after the enacting clause and insert the following:
2 SECTION 1. IC 16-41-6-1, AS AMENDED BY P.L.94-2010,
3 SECTION 4, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
4 JULY 1, 2012]: Sec. 1. (a) Except as provided in IC 16-41-8-6,
5 IC 16-41-10-2.5, and subsection (b), a person may not perform a
6 screening or confirmatory test for the antibody or antigen to HIV
7 without the oral or written consent of the individual to be tested or a
8 representative as authorized under IC 16-36-1. A physician ordering
9 the test or the physician's authorized representative shall document

10 whether or not the individual has consented. The test for the antibody
11 or antigen to HIV may not be performed on a woman under section 5
12 or 6 of this chapter if the woman refuses under section 7 of this chapter
13 to consent to the test. As used in this section, "physician's authorized
14 representative" means:
15 (1) an advanced practice nurse (as defined by IC 25-23-1-1(b))
16 who is operating in collaboration with a licensed physician; or
17 (2) an individual acting under the supervision of a licensed
18 physician and within the individual's scope of employment.
19 (b) If a physician or the physician's authorized representative
20 determines that it is medically necessary to conduct an HIV test on
21 an individual under the care of a physician, the physician or
22 physician's authorized representative may order the test if the
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1 physician or the physician's authorized representative:
2 (1) informs the patient of the test;
3 (2) provides an explanation of the test; and
4 (3) informs the patient of the patient's right to refuse the test.
5 Subject to subsection (d), if the patient refuses the test, the
6 physician or the physician's authorized representative may not
7 perform the test and shall document the patient's refusal in the
8 patient's medical record.
9 (c) After ordering an HIV test for a patient, the physician or the

10 physician's authorized representative shall:
11 (1) discuss with the patient the availability of counseling
12 concerning the test results; and
13 (2) notify the patient of the test results.
14 If a test conducted under this section indicates that a patient is HIV
15 infected, in addition to the requirements set forth in IC 16-41-2, the
16 physician or the physician's authorized representative shall inform
17 the patient of treatment and referral options available to the
18 patient.
19 (d) A physician or a physician's authorized representative may
20 order an HIV test to be performed without informing the patient
21 or the patient's representative (as defined in IC 16-36-1-2) of the
22 test or regardless of the patient's or the patient's representative's
23 refusal of the HIV test if any of the following conditions apply:
24 (b) The test for the antibody or antigen to HIV may be performed if
25 one (1) of the following conditions exists:
26 (1) If ordered by a physician, who has obtained a health care
27 consent under IC 16-36-1 or an implied consent under can be
28 implied due to emergency circumstances and the test is medically
29 necessary to diagnose or treat the patient's condition.
30 (2) Under a court order based on clear and convincing evidence
31 of a serious and present health threat to others posed by an
32 individual. A hearing held under this subsection subdivision shall
33 be held in camera at the request of the individual.
34 (3) If the test is done on blood collected or tested anonymously as
35 part of an epidemiologic survey under IC 16-41-2-3 or
36 IC 16-41-17-10(a)(5).
37 (4) The test is ordered under section 4 of this chapter.
38 (5) The test is required or authorized under IC 11-10-3-2.5.
39 (6) The individual upon whom the test will be performed is
40 described in IC 16-41-8-6 or IC 16-41-10-2.5.
41 (c) (7) A court may order a person has ordered the individual to
42 undergo testing for HIV under IC 35-38-1-10.5(a) or
43 IC 35-38-2-2.3(a)(16).
44 (8) Both of the following are met:
45 (A) The individual is not capable of providing consent and
46 an authorized representative of the individual is not
47 immediately available to provide consent or refusal of the
48 test.
49 (B) A health care provider acting within the scope of the
50 health care provider's employment comes into contact with
51 the blood or body fluids of the individual in a manner that
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1 has been epidemiologically demonstrated to transmit HIV.
2 (e) The state department shall make HIV testing and treatment
3 information from the federal Centers for Disease Control and
4 Prevention available to health care providers.
5 (f) The state department may adopt rules under IC 4-22-2
6 necessary to implement this section.

(Reference is to ESB 52 as reprinted February 15, 2012.)

CC005201/DI 104+ 2012



Conference Committee Report
on

Engrossed Senate Bill 52

Signed by:

____________________________ ____________________________
Senator Becker Representative Brown T 
Chairperson

____________________________ ____________________________
Senator Breaux Representative Brown C 
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