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February 16, 2011

SENATE BILL No. 381
_____

DIGEST OF SB 381 (Updated February 15, 2011 11:02 am - DI 73)

Citations Affected:  IC 6-1.1.

Synopsis:  Tax representatives. Provides that certain local officials of
a county or their employees or contractors may not serve as a tax
representative for any taxpayer with respect to property subject to
property taxes in the same county before the county property tax
assessment board of appeals (county board) or the Indiana board of tax
review (Indiana board). Provides that this prohibition does not prohibit
a contract employee or contractor of a tax official from serving as a tax
representative unless the contract employee or contractor personally
and substantially participated in the assessment of the property.
Specifies that an individual who is a former assessor or a former
employee, contract employee, or contractor of an assessor may not
represent or assist another person in an assessment appeal before the
Indiana board or a county board if, while the individual was an assessor
or an employee, contract employee, or contractor of an assessor, the
individual personally and substantially participated in the assessment
of the property.

Effective:  July 1, 2011.

Charbonneau, Mishler

January 11, 2011, read first time and referred to Committee on Tax and Fiscal Policy.
February 15, 2011, amended, reported favorably — Do Pass.
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February 16, 2011

First Regular Session 117th General Assembly (2011)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2010 Regular Session of the General Assembly.

SENATE BILL No. 381

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning

taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 6-1.1-15-17 IS ADDED TO THE INDIANA CODE

2 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY

3 1, 2011]: Sec. 17. (a) As used in this section, "tax official" means:

4 (1) a township assessor;

5 (2) a county assessor;

6 (3) a county auditor;

7 (4) a county treasurer;

8 (5) a member of a county board; or

9  (6) any employee, contract employee, or independent

10 contractor of an individual described in subdivisions (1)

11 through (5).

12 (b) Except as provided in subsection (c), a tax official in a county

13 may not serve as a tax representative of any taxpayer with respect

14 to property subject to property taxes in the county before the

15 county board of that county or the Indiana board. The prohibition

16 under this subsection applies regardless of whether or not the

17 individual receives any compensation for the representation or
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1 assistance.

2 (c) Subsection (b) does not:

3 (1) prohibit a contract employee or independent contractor of

4 a tax official from serving as a tax representative before the

5 county board or Indiana board for a taxpayer with respect to

6 property subject to property taxes in the county unless the

7 contract employee or independent contractor personally and

8 substantially participated in the assessment of the property;

9 or

10 (2) prohibit an individual from appearing before the county

11 board or Indiana board regarding property owned by the

12 individual.

13 (d) An individual who is a former county assessor, former

14 township assessor, former employee or contract employee of a

15 county assessor or township assessor, or an independent contractor

16 formerly employed by a county assessor or township assessor may

17 not serve as a tax representative for or otherwise assist another

18 person in an assessment appeal before a county board or the

19 Indiana board if:

20 (1) the appeal involves the assessment of property located in:

21 (A) the county in which the individual was the county

22 assessor or was an employee, contract employee, or

23 independent contractor of the county assessor; or

24 (B) the township in which the individual was the township

25 assessor or was an employee, contract employee, or

26 independent contractor of the township assessor; and

27 (2) while the individual was the county assessor or township

28 assessor, was employed by or a contract employee of the

29 county assessor or the township assessor, or was an

30 independent contractor for the county assessor or the

31 township assessor, the individual personally and substantially

32 participated in the assessment of the property.

33 The prohibition under this subsection applies regardless of whether

34 or not the individual receives any compensation for the

35 representation or assistance. However, this subsection does not

36 prohibit an individual from appearing before the Indiana board or

37 county board regarding property owned by the individual.
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COMMITTEE REPORT

Madam President: The Senate Committee on Tax and Fiscal Policy,

to which was referred Senate Bill No. 381, has had the same under

consideration and begs leave to report the same back to the Senate with

the recommendation that said bill be AMENDED as follows:

Page 1, line 9, after "any employee" delete "or" and insert ",".

Page 1, line 9, after "contract employee" insert ", or independent

contractor".

Page 1, line 11, delete "A" and insert "Except as provided in

subsection (c), a".

Page 1, line 14, after "board." insert "The prohibition under this

subsection applies regardless of whether or not the individual

receives any compensation for the representation or assistance.

(c) Subsection (b) does not:

(1) prohibit a contract employee or independent contractor of

a tax official from serving as a tax representative before the

county board or Indiana board for a taxpayer with respect to

property subject to property taxes in the county unless the

contract employee or independent contractor personally and

substantially participated in the assessment of the property;

or

(2) prohibit an individual from appearing before the county

board or Indiana board regarding property owned by the

individual.

(d) An individual who is a former county assessor, former

township assessor, former employee or contract employee of a

county assessor or township assessor, or an independent contractor

formerly employed by a county assessor or township assessor may

not serve as a tax representative for or otherwise assist another

person in an assessment appeal before a county board or the

Indiana board if:

(1) the appeal involves the assessment of property located in:

(A) the county in which the individual was the county

assessor or was an employee, contract employee, or

independent contractor of the county assessor; or

(B) the township in which the individual was the township

assessor or was an employee, contract employee, or

independent contractor of the township assessor; and

(2) while the individual was the county assessor or township

assessor, was employed by or a contract employee of the

county assessor or the township assessor, or was an

independent contractor for the county assessor or the
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township assessor, the individual personally and substantially

participated in the assessment of the property.

The prohibition under this subsection applies regardless of whether

or not the individual receives any compensation for the

representation or assistance. However, this subsection does not

prohibit an individual from appearing before the Indiana board or

county board regarding property owned by the individual.".

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to SB 381 as introduced.)

HERSHMAN, Chairperson

Committee Vote: Yeas 8, Nays 0.


