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Introduced Version

SENATE BILL No. 588
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:  IC 4-32.2.

Synopsis:  Charity gaming. Requires that an annual charity game night
license must specify the dates of the permitted events. Specifies that an
annual charity game night event is considered to begin at noon of the
calendar day specified on the license and end at 11:59 a.m. of the
immediately following calendar day. Provides that facilities and
locations may not be used for more than three annual charity game
night events per calendar week. Provides that a particular annual
charity game night event is attributed to the calendar week in which the
event is considered to begin. Excludes annual charity game night
events from the application of a statute prohibiting a location or facility
to be rented for more than three calendar days for allowable events.
Specifies that the amount of the rent for facilities, locations, and
personal property used for an annual charity game night event may not
be based on the revenue generated from the event. Allows patrons to
deal the cards in card games conducted at a charity game night.
(Current law allows patrons to deal only in euchre games.)

Effective:  July 1, 2011.

Hume

January 20, 2011, read first time and referred to Committee on Public Policy.
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Introduced

First Regular Session 117th General Assembly (2011)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2010 Regular Session of the General Assembly.

SENATE BILL No. 588

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning

gaming.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 4-32.2-3-3, AS AMENDED BY P.L.95-2008,

2 SECTION 5, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE

3 JULY 1, 2011]: Sec. 3. (a) The commission shall adopt rules under

4 IC 4-22-2 for the following purposes:

5 (1) Administering this article.

6 (2) Establishing the conditions under which charity gaming in

7 Indiana may be conducted, including the manner in which a

8 qualified organization may supervise a euchre card game

9 conducted under IC 4-32.2-5-14(b).

10 (3) Providing for the prevention of practices detrimental to the

11 public interest and providing for the best interests of charity

12 gaming.

13 (4) Establishing rules concerning inspection of qualified

14 organizations and the review of the licenses necessary to conduct

15 charity gaming.

16 (5) Imposing penalties for noncriminal violations of this article.

17 (6) Establishing standards for independent audits conducted under
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1 IC 4-32.2-5-5.

2 (b) The commission may adopt emergency rules under

3 IC 4-22-2-37.1 if the commission determines that:

4 (1) the need for a rule is so immediate and substantial that

5 rulemaking procedures under IC 4-22-2-13 through IC 4-22-2-36

6 are inadequate to address the need; and

7 (2) an emergency rule is likely to address the need.

8 SECTION 2. IC 4-32.2-4-7.5, AS AMENDED BY P.L.108-2009,

9 SECTION 7, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE

10 JULY 1, 2011]: Sec. 7.5. (a) This section applies only to a qualified

11 organization described in subsection (h). The commission may issue an

12 annual charity game night license to a qualified organization if:

13 (1) the provisions of this section are satisfied; and

14 (2) the qualified organization:

15 (A) submits an application; and

16 (B) pays a fee set by the commission under IC 4-32.2-6.

17 (b) The commission may hold a public hearing to obtain input on

18 the proposed issuance of an annual charity game night license to an

19 applicant that has never held an annual charity game night license

20 under this article.

21 (c) The first time that a qualified organization applies for an annual

22 charity game night license, the qualified organization shall publish

23 notice that the application has been filed by publication at least two (2)

24 times, seven (7) days apart, as follows:

25 (1) In one (1) newspaper in the county where the qualified

26 organization is located.

27 (2) In one (1) newspaper in the county where the allowable events

28 will be conducted.

29 (d) The notification required by subsection (c) must contain the

30 following:

31 (1) The name of the qualified organization and the fact that it has

32 applied for an annual charity game night license.

33 (2) The location where the charity game night events will be held.

34 (3) The names of the operator and officers of the qualified

35 organization.

36 (4) A statement that any person can protest the proposed issuance

37 of the annual charity game night license.

38 (5) A statement that the commission shall hold a public hearing

39 if ten (10) written and signed protest letters are received by the

40 commission.

41 (6) The address of the commission where correspondence

42 concerning the application may be sent.
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1 (e) If the commission receives at least ten (10) protest letters, the

2 commission shall hold a public hearing in accordance with IC 5-14-1.5.

3 The commission shall issue a license or deny the application not later

4 than sixty (60) days after the date of the public hearing.

5 (f) A license issued under this section:

6 (1) may authorize the qualified organization to conduct charity

7 game night events on more than one (1) occasion during a period

8 of one (1) year;

9 (2) must state the dates and locations of the permitted charity

10 game night events;

11 (3) must state the expiration date of the license; and

12 (4) may be reissued annually upon the submission of an

13 application for reissuance on the form established by the

14 commission and upon the licensee's payment of a fee set by the

15 commission.

16 (g) Notwithstanding subsection (f)(4), the commission may hold a

17 public hearing for the reissuance of an annual charity game night

18 license if at least one (1) of the following conditions is met:

19 (1) An applicant has been cited for a violation of law or a rule of

20 the commission.

21 (2) The commission receives at least ten (10) protest letters

22 concerning the qualified organization's charity game night

23 operation.

24 (3) A public hearing is considered necessary by the commission.

25 (h) A qualified organization may apply for an annual charity game

26 night license under this section if the qualified organization is:

27 (1) a bona fide fraternal organization; or

28 (2) a bona fide veterans organization;

29 that has been continuously in existence in Indiana for ten (10) years.

30 (i) A facility or location may not be used for purposes of conducting

31 an more than three (3) annual charity game night event on more than

32 three (3) calendar days events per calendar week regardless of the

33 number of qualified organizations conducting an annual charity game

34 night event at the facility or location. For purposes of this subsection,

35 a particular annual charity game night event is attributed to the

36 calendar week in which the event is considered to begin.

37 (j) An annual charity game night event is considered to:

38 (1) begin at noon of the calendar day specified on the qualified

39 organization's annual charity game night license; and

40 (2) end at 11:59 a.m. of the immediately following calendar

41 day.

42 (k) The following apply to an annual charity game night event:
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1 (1) IC 4-32.2-5-8(a).

2 (2) IC 4-32.2-5-8(c).

3 SECTION 3. IC 4-32.2-5-8, AS AMENDED BY P.L.108-2009,

4 SECTION 9, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE

5 JULY 1, 2011]: Sec. 8. (a) If a facility or location is leased for an

6 allowable event, the rent may not be based in whole or in part on the

7 revenue generated from the event.

8 (b) Subject to the additional restrictions on the use of a facility or

9 location that are set forth in IC 4-32.2-4-7.5(i), This subsection does

10 not apply to a facility or location used to conduct an annual charity

11 game night event under IC 4-32.2-4-7.5. A facility or location may

12 not be rented for more than three (3) calendar days during a calendar

13 week for an allowable event.

14 (c) If personal property is leased for an allowable event, the rent

15 may not be based in whole or in part on the revenue generated from the

16 event.

17 SECTION 4. IC 4-32.2-5-14, AS AMENDED BY P.L.108-2009,

18 SECTION 10, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE

19 JULY 1, 2011]: Sec. 14. (a) Except as provided by subsection (c), an

20 operator or a worker may not directly or indirectly participate, other

21 than in a capacity as an operator or a worker, in an allowable event that

22 the operator or worker is conducting.

23 (b) A patron at a charity game night may deal the cards in a card

24 game if:

25 (1) the card game in which the patron deals the cards is a game of

26 euchre;

27 (2) (1) the patron deals the cards in the manner required in the

28 ordinary course of the card game; of euchre; and

29 (3) (2) the euchre card game is played under the supervision of

30 the qualified organization conducting the charity game night in

31 accordance with rules adopted by the commission under

32 IC 4-32.2-3-3.

33 A patron who deals the cards in a euchre card game conducted under

34 this subsection is not considered a worker or an operator for purposes

35 of this article.

36 (c) A worker at a festival event may participate as a player in any

37 gaming activity offered at the festival event except as follows:

38 (1) A worker may not participate in any game during the time in

39 which the worker is conducting or helping to conduct the game.

40 (2) A worker who conducts or helps to conduct a pull tab,

41 punchboard, or tip board event during a festival event may not

42 participate as a player in a pull tab, punchboard, or tip board
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1 event conducted on the same calendar day.


