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Introduced Version

SENATE BILL No. 511
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:  IC 25-26-13.

Synopsis:  Electronically transmitted prescriptions. Specifies
conditions that an electronically transmitted prescription and an
electronic data transmission device must meet. Prohibits advertising
and messaging systems from being included in an electronic data
transmission device except for certain information concerning
formularies that may be provided. Requires a person to maintain
electronic equipment that receives the transmission of an electronic
prescription in a manner that ensures against unauthorized access to the
information. Requires a pharmacy to maintain records containing a
customer's health information in a manner that prevents a person not
covered by a confidentiality agreement from having access to the
information.

Effective:  July 1, 2011.

Mishler

January 18, 2011, read first time and referred to Committee on Health and Provider
Services.
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Introduced

First Regular Session 117th General Assembly (2011)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2010 Regular Session of the General Assembly.

SENATE BILL No. 511

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning

professions and occupations.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 25-26-13-25, AS AMENDED BY P.L.204-2005,

2 SECTION 16, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE

3 JULY 1, 2011]: Sec. 25. (a) All original prescriptions, whether in

4 written or electronic format, shall be numbered and maintained in

5 numerical and chronological order, or in a manner approved by the

6 board and accessible for at least two (2) years in the pharmacy. A

7 prescription transmitted from a practitioner by means of

8 communication other than writing must immediately be reduced to

9 writing or recorded in an electronic format by the pharmacist. The files

10 shall be open for inspection to any member of the board or its duly

11 authorized agent or representative.

12 (b) A prescription may be electronically transmitted from the

13 practitioner by computer or another electronic device to a pharmacy

14 that is licensed under this article or any other state or territory. An

15 electronic data intermediary that is approved by the board:

16 (1) may transmit the prescription information between the

17 prescribing practitioner and the pharmacy in a manner that
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1 prevents another person from having access to the

2 prescription;

3 (2) may archive copies of the electronic information related to the

4 transmissions as necessary for auditing and security purposes; and

5 (3) must maintain patient privacy and confidentiality of all

6 archived information as required by applicable state and federal

7 laws.

8 (c) Except as provided in subsection (d), a prescription for any drug,

9 the label of which bears either the legend, "Caution: Federal law

10 prohibits dispensing without prescription" or "Rx Only", may not be

11 refilled without written, electronically transmitted, or oral authorization

12 of a licensed practitioner.

13 (d) A prescription for any drug, the label of which bears either the

14 legend, "Caution: Federal law prohibits dispensing without

15 prescription" or "Rx Only", may be refilled by a pharmacist one (1)

16 time without the written, electronically transmitted, or oral

17 authorization of a licensed practitioner if all of the following conditions

18 are met:

19 (1) The pharmacist has made every reasonable effort to contact

20 the original prescribing practitioner or the practitioner's designee

21 for consultation and authorization of the prescription refill.

22 (2) The pharmacist believes that, under the circumstances, failure

23 to provide a refill would be seriously detrimental to the patient's

24 health.

25 (3) The original prescription authorized a refill but a refill would

26 otherwise be invalid for either of the following reasons:

27 (A) All of the authorized refills have been dispensed.

28 (B) The prescription has expired under subsection (g).

29 (4) The prescription for which the patient requests the refill was:

30 (A) originally filled at the pharmacy where the request for a

31 refill is received and the prescription has not been transferred

32 for refills to another pharmacy at any time; or

33 (B) filled at or transferred to another location of the same

34 pharmacy or its affiliate owned by the same parent corporation

35 if the pharmacy filling the prescription has full access to

36 prescription and patient profile information that is

37 simultaneously and continuously updated on the parent

38 corporation's information system.

39 (5) The drug is prescribed for continuous and uninterrupted use

40 and the pharmacist determines that the drug is being taken

41 properly in accordance with IC 25-26-16.

42 (6) The pharmacist shall document the following information
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1 regarding the refill:

2 (A) The information required for any refill dispensed under

3 subsection (e).

4 (B) The dates and times that the pharmacist attempted to

5 contact the prescribing practitioner or the practitioner's

6 designee for consultation and authorization of the prescription

7 refill.

8 (C) The fact that the pharmacist dispensed the refill without

9 the authorization of a licensed practitioner.

10 (7) The pharmacist notifies the original prescribing practitioner

11 of the refill and the reason for the refill by the practitioner's next

12 business day after the refill has been made by the pharmacist.

13 (8) Any pharmacist initiated refill under this subsection may not

14 be for more than the minimum amount necessary to supply the

15 patient through the prescribing practitioner's next business day.

16 However, a pharmacist may dispense a drug in an amount greater

17 than the minimum amount necessary to supply the patient through

18 the prescribing practitioner's next business day if:

19 (A) the drug is packaged in a form that requires the pharmacist

20 to dispense the drug in a quantity greater than the minimum

21 amount necessary to supply the patient through the prescribing

22 practitioner's next business day; or

23 (B) the pharmacist documents in the patient's record the

24 amount of the drug dispensed and a compelling reason for

25 dispensing the drug in a quantity greater than the minimum

26 amount necessary to supply the patient through the prescribing

27 practitioner's next business day.

28 (9) Not more than one (1) pharmacist initiated refill is dispensed

29 under this subsection for a single prescription.

30 (10) The drug prescribed is not a controlled substance.

31 A pharmacist may not refill a prescription under this subsection if the

32 practitioner has designated on the prescription form the words "No

33 Emergency Refill".

34 (e) When refilling a prescription, the refill record shall include:

35 (1) the date of the refill;

36 (2) the quantity dispensed if other than the original quantity; and

37 (3) the dispenser's identity on:

38 (A) the original prescription form; or

39 (B) another board approved, uniformly maintained, readily

40 retrievable record.

41 (f) The original prescription form or the other board approved

42 record described in subsection (e) must indicate by the number of the
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1 original prescription the following information:

2 (1) The name and dosage form of the drug.

3 (2) The date of each refill.

4 (3) The quantity dispensed.

5 (4) The identity of the pharmacist who dispensed the refill.

6 (5) The total number of refills for that prescription.

7 (g) A prescription is valid for not more than one (1) year after the

8 original date of issue.

9 (h) A pharmacist may not knowingly dispense a prescription after

10 the demise of the practitioner, unless in the pharmacist's professional

11 judgment it is in the best interest of the patient's health.

12 (i) A pharmacist may not knowingly dispense a prescription after

13 the demise of the patient.

14 (j) A pharmacist or a pharmacy shall not resell, reuse, or redistribute

15 a medication that is returned to the pharmacy after being dispensed

16 unless the medication:

17 (1) was dispensed to a patient:

18 (A) residing in an institutional facility (as defined in 856

19 IAC 1-28.1-1(6)); or

20 (B) in a hospice program under IC 16-25;

21 (2) was properly stored and securely maintained according to

22 sound pharmacy practices;

23 (3) is returned unopened and:

24 (A) was dispensed in the manufacturer's original:

25 (i) bulk, multiple dose container with an unbroken tamper

26 resistant seal; or

27 (ii) unit dose package; or

28 (B) was packaged by the dispensing pharmacy in a:

29 (i) multiple dose blister container; or

30 (ii) unit dose package;

31 (4) was dispensed by the same pharmacy as the pharmacy

32 accepting the return;

33 (5) is not expired; and

34 (6) is not a controlled substance (as defined in IC 35-48-1-9),

35 unless the pharmacy holds a Type II permit (as described in

36 section 17 of this chapter).

37 (k) A pharmacist may use the pharmacist's professional judgment as

38 to concerning the following:

39 (1) Whether an electronically transmitted prescription is

40 valid, authentic, and accurate.

41 (2) Whether to accept medication for return under this section.

42 (l) A pharmacist who violates subsection (d) commits a Class A
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1 infraction.

2 SECTION 2. IC 25-26-13-25.5, AS ADDED BY P.L.204-2005,

3 SECTION 17, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE

4 JULY 1, 2011]: Sec. 25.5. (a) A prescription may be transmitted

5 electronically from a practitioner to a pharmacy only through the use

6 of an electronic data intermediary that:

7 (1) is approved by the board; and

8 (2) meets the requirements in section 25 of this chapter.

9 (b) An electronically transmitted prescription must meet the

10 following requirements:

11 (1) Be transmitted by an authorized practitioner or

12 practitioner's designee.

13 (2) Include the following:

14 (A) A means to contact the transmitter for oral or written

15 verification of the contents of the prescription.

16 (B) The date and time of the transmitted prescription.

17 (C) The name of the pharmacy intended to receive the

18 transmission.

19 An electronically transmitted prescription that meets the

20 requirements of this section is considered to be the original

21 prescription.

22 (c) An electronic data transmission device used to electronically

23 transmit a prescription to a pharmacy or pharmacist must allow

24 any legal prescription drug order to be entered into the device

25 without interference or limitations before the prescription may be

26 transmitted. Interference or limitations that are prohibited include

27 programs or systems that do the following:

28 (1) Limit the medications that may be chosen for the

29 prescription.

30 (2) Display multiple messages.

31 (3) Except as provided in subsection (d), include

32 advertisements or messages that:

33 (A) endorse;

34 (B) offer incentives for;

35 (C) attempt to influence; or

36 (D) encourage;

37 the use of a specific pharmacy or prescription of a specific

38 drug or device at the point of care.

39 (d) An electronic data transmission device may provide

40 information concerning formulary for a policy of accident and

41 sickness insurance or health maintenance organization if either the

42 device or the information meets the following:
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1 (1) Includes a list of all the outpatient prescription drugs or

2 area pharmacies.

3  (2) Does not attempt to influence the prescribing practitioner

4 or patient in choosing a prescription drug or pharmacy.

5 (3) Allows the prescribing practitioner to receive prior

6 authorization or another method to allow approval

7 immediately for a prescribing practitioner to prescribe a drug

8 not included in the formulary or use a pharmacy not usually

9 authorized by the insurance company or health maintenance

10 organization.

11 (4) Is limited to providing information to the prescribing

12 practitioner or the practitioner's designee that meets the

13 following:

14 (A) Is consistent with the drug label.

15 (B) Is substantially supported by scientific evidence.

16 (C) Is fact based, accurate, and up to date.

17 (D) Provides an objective description of the risks and

18 benefits of the drug.

19 (E) Provides support for better clinical decision making,

20 including alerts to adverse events and formulary

21 information.

22 (F) Is consistent with the federal Food and Drug

23 Administration regulations concerning the advertisement

24 of pharmaceutical products.

25 (G) Does not attempt to selectively persuade a practitioner

26 to prescribe a specific brand drug.

27 The provision of information under this subsection may not affect

28 a patient's right to appeal.

29 (e) A person shall maintain electronic equipment that receives

30 the transmission of an electronic prescription in a manner that

31 ensures against unauthorized access to the information.

32 (f) A pharmacy shall maintain records containing a customer's

33 health information in a manner that prevents a person not covered

34 by a confidentiality agreement from having access to the

35 information.


