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January 15, 2010

HOUSE BILL No. 1022
_____

DIGEST OF HB 1022 (Updated January 13, 2010 5:57 pm - DI 77)

Citations Affected:  IC 27-8; IC 27-13.

Synopsis:  Insurer access to providers. Prohibits health plan contract
provisions that would require a contracted provider to accept more than
a certain number of patients. Requires providers to inform the insurer
or heath maintenance organization when the provider is accepting or
not accepting new patients. (The introduced version of this bill was
prepared by the health finance commission.)

Effective:  July 1, 2010.

Welch, Brown T, Dodge, Brown C

January 5, 2010, read first time and referred to Committee on Public Health.
January 14, 2010, amended, reported — Do Pass.



C

o

p

y

HB 1022—LS 6066/DI 97+

January 15, 2010

Second Regular Session 116th General Assembly (2010)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2009 Regular and Special Sessions of the General Assembly.

HOUSE BILL No. 1022

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning

insurance.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 27-8-11-12 IS ADDED TO THE INDIANA CODE

2 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY

3 1, 2010]: Sec. 12. (a) An agreement between an insurer and a

4 provider that is entered into, amended, or renewed under section

5 3 of this chapter after June 30, 2010, may not include a provision

6 that requires the provider to accept as patients a greater number

7 of insureds than:

8 (1) the number of insureds specified in the agreement; or

9 (2) if a number of insureds is not specified in the agreement,

10 the number that, in the provider's professional judgment, is

11 the greatest number of insureds that the provider is able to

12 accept without endangering the provider's patients' access to

13 or continuity of care.

14 (b) If a provider decides under subsection (a) to stop accepting

15 new patients from the insurer under an agreement referred to in

16 subsection (a), the provider shall notify the insurer of the

17 provider's decision at least sixty (60) days before the provider stops
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1 accepting new patients from the insurer.

2 (c) If a provider that has decided under subsection (a) to stop

3 accepting new patients from the insurer under an agreement

4 referred to in subsection (a) decides to resume accepting new

5 patients from the insurer, the provider shall notify the insurer of

6 the provider's decision at least thirty (30) days before the provider

7 resumes accepting new patients from the insurer.

8 SECTION 2. IC 27-13-15-6 IS ADDED TO THE INDIANA CODE

9 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY

10 1, 2010]: Sec. 6. (a) A contract between a health maintenance

11 organization and a participating provider that is entered into,

12 amended, or renewed after June 30, 2010, may not include a

13 provision that requires a participating provider to accept as

14 patients a greater number of enrollees than:

15 (1) the number of enrollees specified in the contract; or

16 (2) if a number of enrollees is not specified in the contract, the

17 number that, in the participating provider's professional

18 judgment, is the greatest number of enrollees that the

19 participating provider is able to accept without endangering

20 the participating provider's patients' access to or continuity

21 of care.

22 (b) If a provider decides under subsection (a) to stop accepting

23 new patients from the health maintenance organization under an

24 agreement referred to in subsection (a), the provider shall notify

25 the health maintenance organization of the provider's decision at

26 least sixty (60) days before the provider stops accepting new

27 patients from the health maintenance organization.

28 (c) If a provider that has decided under subsection (a) to stop

29 accepting new patients from the health maintenance organization

30 under an agreement referred to in subsection (a) decides to resume

31 accepting new patients from the health maintenance organization,

32 the provider shall notify the health maintenance organization of

33 the provider's decision at least thirty (30) days before the provider

34 resumes accepting new patients from the health maintenance

35 organization.
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Public Health, to which was

referred House Bill 1022, has had the same under consideration and

begs leave to report the same back to the House with the

recommendation that said bill be amended as follows:

Page 1, line 3, after "12." insert "(a)".

Page 1, between lines 13 and 14, begin a new paragraph and insert:

"(b) If a provider decides under subsection (a) to stop accepting

new patients from the insurer under an agreement referred to in

subsection (a), the provider shall notify the insurer of the

provider's decision at least sixty (60) days before the provider stops

accepting new patients from the insurer.

(c) If a provider that has decided under subsection (a) to stop

accepting new patients from the insurer under an agreement

referred to in subsection (a) decides to resume accepting new

patients from the insurer, the provider shall notify the insurer of

the provider's decision at least thirty (30) days before the provider

resumes accepting new patients from the insurer.".

Page 1, line 16, after "6." insert "(a)".

Page 2, after line 10, begin a new paragraph and insert:

"(b) If a provider decides under subsection (a) to stop accepting

new patients from the health maintenance organization under an

agreement referred to in subsection (a), the provider shall notify

the health maintenance organization of the provider's decision at

least sixty (60) days before the provider stops accepting new

patients from the health maintenance organization.

(c) If a provider that has decided under subsection (a) to stop

accepting new patients from the health maintenance organization

under an agreement referred to in subsection (a) decides to resume

accepting new patients from the health maintenance organization,

the provider shall notify the health maintenance organization of

the provider's decision at least thirty (30) days before the provider

resumes accepting new patients from the health maintenance

organization.".

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to HB 1022 as introduced.)

BROWN C, Chair

Committee Vote: yeas 8, nays 2.


