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Introduced Version

SENATE BILL No. 283
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 20-6.1-12.

Synopsis:  Beginning teacher assessment program. Establishes the
beginning teacher assessment program. Provides that a teacher who
holds an initial standard license must complete a performance
assessment before receiving a proficient practitioner license.

Effective:  Upon passage; July 1, 2003.

Rogers

January 15, 2003, read first time and referred to Committee on Education and Career
Development.
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Introduced

First Regular Session 113th General Assembly (2003)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2002 Regular or Special Session of the General Assembly.

SENATE BILL No. 283

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
education.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 20-6.1-12 IS ADDED TO THE INDIANA CODE1
AS A NEW CHAPTER TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JULY 1, 2003]:3

Chapter 12. Beginning Teacher Assessment Program4
Sec. 1. This chapter applies to an individual who receives an5

initial standard or reciprocal license after June 30, 2003.6
Sec. 2. As used in this chapter, "assessment plan" means a plan7

adopted under section 18 of this chapter.8
Sec. 3. As used in this chapter, "assessment program" means the9

beginning teacher assessment program established under this10
chapter.11

Sec. 4. As used in this chapter, "beginning teacher" means an12
individual who:13

(1) receives an initial standard or reciprocal license;14
(2) is employed as a teacher by:15

(A) a school corporation or charter school under a contract16
described in IC 20-6.1-4; or17
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(B) an accredited nonpublic school; and1
(3) has not successfully completed:2

(A) an internship program under 515 IAC 1-5-1 or under3
this chapter; or4
(B) an equivalent program in another state and has less5
than two (2) years of creditable teaching experience (as6
defined by the board) in another state.7

Sec. 5. Notwithstanding IC 20-6.1-1-1, as used in this chapter,8
"board" refers to the professional standards board.9

Sec. 6. As used in this chapter, "designated teacher" means the10
teacher identified by a school who has primary academic11
responsibility for:12

(1) a class; or13
(2) the delivery of services specific to a license.14

The term includes a teacher of record (as defined in 51115
IAC 7-3-50).16

Sec. 7. As used in this chapter, "equivalent out-of-state17
assessment" means a standards based performance assessment for18
beginning teachers established by another state that is recognized19
by the board as equivalent to the assessment under this chapter.20

Sec. 8. As used in this chapter, "first assessment year" means21
one (1) of the following:22

(1) For a beginning teacher who begins teaching in an Indiana23
public or accredited nonpublic school at the beginning of a24
school year, the first year of teaching.25
(2) For a beginning teacher who begins teaching in an Indiana26
public or accredited nonpublic school after the beginning of27
a school year, the remainder of that school year and the next28
full school year of teaching.29

Sec. 9. As used in this chapter, "internship program" refers to30
the beginning internship program established under this chapter.31

Sec. 10. As used in this chapter, "mentor" means a teacher who:32
(1) has met the qualifications and received the training33
required by the board; and34
(2) is assigned under section 19 of this chapter.35

Sec. 11. As used in this chapter, "performance assessment"36
means:37

(1) a performance based assessment, if a performance based38
assessment has been approved by the board for a licensing39
area;40
(2) an alternative assessment of experience approved by the41
board, if a performance based assessment has not been42
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approved by the board for the relevant licensing area; or1
(3) a general assessment of professional teaching knowledge2
or performance related to standards based teaching required3
under rules adopted by the board.4

Sec. 12. As used in this chapter, "school" includes a public5
school, a charter school, or an accredited nonpublic school.6

Sec. 13. As used in this chapter, "second assessment year"7
means the full school year of teaching in an Indiana public or8
accredited nonpublic school that follows the first assessment year.9

Sec. 14. As used in this chapter, "teacher training institution"10
means a college or university offering a program of teacher11
education approved by the board.12

Sec. 15. As used in this chapter, "teaching credential" refers to13
a license or permit issued by the board.14

Sec. 16. The beginning teacher assessment program is15
established for the following purposes:16

(1) To determine whether a beginning teacher has17
demonstrated the competence necessary to attain a proficient18
practitioner license through content specific, standards based,19
or alterative performance assessments established by the20
board.21
(2) To collect data to be used by:22

(A) teacher training institutions to evaluate and improve23
the effectiveness of the training programs; and24
(B) the board as a part of the board's accreditation process25
for teacher training institutions.26

(3) To support beginning teachers in their understanding and27
integration of standards based teaching practices into their28
classrooms.29
(4) To support beginning teachers as new employees.30
(5) To identify teaching skills and educational practices31
necessary to acquire and maintain excellence in teaching.32
(6) To define a program that enables a school to satisfy the33
requirements of IC 20-1-1-6.5.34

Sec. 17. (a) A beginning teacher must comply with the following35
provisions:36

(1) A beginning teacher shall participate in an assessment37
program for at least two (2) years. During:38

(A) the first assessment year, the beginning teacher is39
responsible for:40

(i) participating in the activities set forth in the41
assessment plan prepared under this chapter; and42
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(ii) working with a mentor teacher; and1
(B) the second assessment year, the beginning teacher must2
complete an assessment determined by the board.3

(2) A beginning teacher who does not successfully complete4
the assessment required under subdivision (1)(B) may5
participate in one (1) additional assessment year during the6
school year that follows the second assessment year. A7
beginning teacher who is participating in an additional8
assessment year:9

(A) may undertake the additional assessment year while10
employed by the school at which the teacher was employed11
during the second assessment year or another school; and12
(B) shall be provided with individualized assistance.13

(b) A beginning teacher's initial practitioner's license is valid for14
two (2) consecutive school years, beginning not later than four (4)15
years after the effective date of the license.16

Sec. 18. (a) As a part of each school's:17
(1) strategic and continuous improvement plan under18
IC 20-10.2; and19
(2) professional development program under IC 20-1-1-6.5;20

the school must annually adopt an assessment plan for each21
beginning teacher at the school to participate in the assessment22
program and complete the required assessments.23

(b) An assessment plan adopted under subsection (a) must24
include activities designed to:25

(1) support a beginning teacher during the teacher's first26
assessment year; and27
(2) prepare the teacher to begin an assessment program at the28
start of the following school year.29

(c) The board may:30
(1) develop and make available models for a school to use in31
developing assessment plans under subsection (a); and32
(2) require schools to file assessment plans with the board.33

Sec. 19. (a) During a beginning teacher's first assessment year,34
the principal of the school in which the beginning teacher teaches35
shall, with the consent of the mentor, assign a mentor to work with36
the beginning teacher.37

(b) Before becoming eligible to be assigned as a mentor, a38
teacher must meet the qualifications and receive the training39
required by the board.40

(c) A teacher may not be considered a supervisor (as defined in41
IC 20-7.5-1-2(h)) for acting as a mentor under this chapter.42
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(d) The principal and superintendent of a mentor shall ensure1
that the mentor is provided an adequate amount of time to carry2
out the mentor's duties.3

(e) A teacher who serves as a mentor is entitled to an annual4
stipend of six hundred dollars ($600), paid by the state, for5
carrying out the duties of a mentor during a beginning teacher's6
first assessment year. A teacher who serves as a mentor during a7
second or subsequent assessment year is not entitled to receive a8
stipend paid by the state.9

Sec. 20. (a) A beginning teacher must successfully complete the10
required performance assessments to meet the performance based11
eligibility requirements for a proficient practitioner license.12

(b) If the board has approved an assessment portfolio for a13
licensing area in which a beginning teacher is a designated teacher14
during the beginning teacher's second assessment year, the15
beginning teacher must submit a portfolio in that licensing area. If16
a beginning teacher is a designated teacher in more than one (1)17
licensing area for which the board has approved an assessment18
portfolio, the beginning teacher may select the licensing area in19
which to submit the assessment portfolio.20

(c) When a beginning teacher completes an assessment portfolio,21
the beginning teacher shall submit the following to the board:22

(1) The completed assessment portfolio in a format approved23
by the board.24
(2) A completed application for a proficient practitioner25
license.26
(3) Verification from the beginning teacher's principal that all27
materials submitted as part of the portfolio are either:28

(A) original work of the beginning teacher; or29
(B) in the case of original student work, produced under30
the supervision of the beginning teacher.31

(d) When a beginning teacher completes an alternative32
assessment in a licensing area for which the board has not33
approved an assessment portfolio, the beginning teacher shall34
submit the following to the board:35

(1) The completed assessment or verification of experience in36
a format approved by the board.37
(2) A completed application for a proficient practitioner38
license.39
(3) Verification from the beginning teacher's principal that all40
materials submitted as part of the portfolio are either:41

(A) original work of the beginning teacher; or42
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(B) in the case of original student work, produced under1
the supervision of the beginning teacher.2

(e) If a beginning teacher demonstrates competence through an3
assessment submitted under this section, the board shall:4

(1) issue a proficient practitioner license to the beginning5
teacher; and6
(2) provide the beginning teacher with information that:7

(A) is based upon the board's evaluation of the beginning8
teacher's assessment; and9
(B) will assist the beginning teacher in planning for future10
professional growth.11

(f) If a beginning teacher does not demonstrate competence12
through an assessment submitted under this section, the beginning13
teacher may participate in an extended assessment program under14
section 21 of this chapter.15

Sec. 21. (a) If a beginning teacher does not demonstrate16
competence through an assessment submitted under section 20 of17
this chapter, the board shall:18

(1) notify the beginning teacher and the beginning teacher's19
principal and superintendent that the beginning teacher may20
participate in an extended assessment program during the21
school year that immediately follows the beginning teacher's22
second assessment year;23
(2) notify the beginning teacher and the beginning teacher's24
principal of the assessment areas in which the beginning25
teacher did not demonstrate competence, including26
information that will allow the principal and beginning27
teacher to plan methods of assisting the beginning teacher28
under the extended assessment program; and29
(3) extend the expiration date of the beginning teacher's initial30
practitioner license by one (1) year.31

(b) Notwithstanding subsection (a), the following apply:32
(1) If a beginning teacher:33

(A) fails to submit an assessment under section 20 of this34
chapter; and35
(B) has not requested an extension of time in which to36
submit the assessment;37

the board may not allow the beginning teacher to participate38
in an extended assessment program.39
(2) If the performance demonstrated by a beginning teacher40
through the assessment submitted under section 20 of this41
chapter indicates to the board that student learning would be42
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compromised by allowing the beginning teacher to continue1
teaching during an extended assessment, the board may deny2
participation in an extended assessment program. However,3
if the beginning teacher's superintendent files a written4
appeal with the board and verifies that the school corporation5
will assume the direct expenses of the beginning teacher's6
extended assessment program, the board shall allow7
participation in an extended assessment program.8

(c) A beginning teacher participating in an extended assessment9
program under this section is entitled to receive additional10
assistance to successfully complete the extended program.11

(d) If the board has approved an assessment portfolio for a12
licensing area in which a beginning teacher is a designated teacher13
during the beginning teacher's extended assessment year, the14
beginning teacher must submit a portfolio in that licensing area.15

(e) A beginning teacher may submit not more than two (2)16
additional performance assessments or equivalent out-of-state17
assessments during an extended assessment program.18

Sec. 22. A beginning teacher who has failed after three (3)19
attempts to demonstrate competence through performance20
assessments submitted under this chapter may appeal to the board.21

Sec. 23. (a) A school's participation in the assessment program22
is a condition of accreditation under IC 20-1-16.23

(b) The implementation of and participation in the assessment24
program is not a subject of:25

(1) bargaining under IC 20-7.5-1-4; or26
(2) discussion under IC 20-7.5-1-5.27

(c) A beginning teacher who is participating in the assessment28
program is entitled to at least the same salary and benefits29
ordinarily granted by a school corporation to a teacher with30
teaching experience that is comparable to the experience of the31
beginning teacher. If a beginning teacher participates in an32
extended assessment program, the beginning teacher is entitled to33
credit during the third year for the teaching experience gained34
during the second year of the assessment program.35

(d) For purposes of contract status, if a school corporation36
enters into a contract with a teacher who successfully completes37
the assessment program, the teacher shall be credited with years38
of teaching experience equal to the number of years the beginning39
teacher participated in the assessment program. However, a school40
corporation is not required to employ a teacher after the41
completion of either the first or second year of the assessment42
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program.1
Sec. 24. The board may adopt rules under IC 4-22-2, including2

portfolio assessment fees, to carry out the purposes of this chapter.3
SECTION 2. [EFFECTIVE UPON PASSAGE] (a)4

Notwithstanding IC 20-6.1-12, as added by this act, the5
professional standards board shall carry out the duties imposed6
upon it under IC 20-6.1-12, as added by this act, under interim7
written guidelines approved by the executive director of the8
professional standards board.9

(b) Interim written guidelines adopted under this SECTION10
must include the following concerning mentors under IC 20-6.1-12,11
as added by this act:12

(1) A mentor must demonstrate knowledge of standards based13
teaching and the standards a beginning teacher is required to14
meet.15
(2) Before acting as a mentor, a teacher must either:16

(A) complete a mentor training program; or17
(B) be enrolled in and committed to completing a mentor18
training program.19

(3) A mentor must have at least three (3) years of teaching20
experience.21
(4) A mentor must teach:22

(A) in the same school building;23
(B) at or near the same grade level; and24
(C) in the same subject or discipline;25

as the beginning teacher to whom the mentor is assigned.26
(5) If a beginning teacher's principal believes there is no27
mentor who is willing to serve and who meets the criteria set28
forth in subdivisions (3) and (4), the principal:29

(A) may appoint a mentor who meets as many of the30
criteria as is feasible; and31
(B) shall file with the professional standards board a32
statement signed by the principal and the beginning33
teacher's superintendent that sets forth the reasons a34
mentor who does not meet the criteria set forth in35
subdivisions (3) and (4) has been appointed for the36
beginning teacher.37

(c) This SECTION expires on the earlier of the following:38
(1) The date rules are adopted under IC 20-6.1-12, as added39
by this act.40
(2) December 31, 2004.41

SECTION 3. An emergency is declared for this act.42


