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January 30, 2002

HOUSE BILL No. 1062
_____

DIGEST OF HB 1062 (Updated January 29, 2002 1:01 PM - DI 92)

Citations Affected: IC 22-12; IC 22-13; IC 22-15.

Synopsis: Fire prevention and building safety fees. Adds a member to
the fire prevention and building safety commission from the masonry
construction industry. Allows the fire prevention and building safety
commission to adopt rules to establish fees for the issuance of various
permits and licenses relating to regulated lifting devices and regulated
boiler and pressure vessels. Repeals statutes that set the fees relating
to: (1) permitting and inspection of regulated lifting devices; (2)
permitting of an owner or user for inspections of regulated boilers and
pressure vessels; (3) inspection of a regulated boiler or pressure vessel
for the issuance of a permit; (4) manufacturers using the inspection
services of the office of the state building commissioner; (5) a
regulated boiler and pressure vessel inspector license; and (6) an owner
or user boiler and pressure vessel inspection agency license.

Effective: July 1, 2002; April 1, 2003.

Tincher, Turner, Budak, Liggett

January 8, 2002, read first time and referred to Committee on Ways and Means.
January 29, 2002, amended, reported — Do Pass.
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January 30, 2002

Second Regular Session 112th General Assembly (2002)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2001 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1062

A BILL FOR AN ACT concerning labor and industrial safety.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 22-12-2-2, AS AMENDED BY P.L.1-1999,1
SECTION 56, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JULY 1, 2002]: Sec. 2. (a) The commission consists of eighteen (18)3
nineteen (19) voting members and two (2) nonvoting members. The4
governor shall appoint sixteen (16) seventeen (17) voting members to5
the commission, each to serve a term of four (4) years. The state health6
commissioner or the commissioner's designee shall serve as a voting7
member of the commission, and the commissioner of labor or the8
commissioner's designee shall serve as a voting member of the9
commission. The state fire marshal and the state building commissioner10
shall serve as nonvoting members of the commission.11

(b) Each appointed member of the commission must have a12
recognized interest, knowledge, and experience in the field of fire13
prevention, fire protection, building safety, or other related matters.14

(c) The appointed members of the commission must include the15
following:16

(1) One (1) member of a professional, paid fire department.17
(2) One (1) member of a volunteer fire department.18
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(3) One (1) individual in the field of fire insurance.1
(4) One (1) individual in the fire service industry.2
(5) One (1) individual in the manufactured housing industry.3
(6) One (1) individual in the field of fire protection engineering.4
(7) One (1) professional engineer.5
(8) One (1) building contractor.6
(9) One (1) individual in the field of building one (1) and two (2)7
family dwellings.8
(10) One (1) registered architect.9
(11) One (1) individual engaged in the design or construction of10
heating, ventilating, air conditioning, or plumbing systems.11
(12) One (1) individual engaged in the design or construction of12
regulated lifting devices.13
(13) One (1) building commissioner of a city, town, or county.14
(14) One (1) individual in an industry that operates regulated15
amusement devices.16
(15) One (1) individual who is knowledgeable in accessibility17
requirements and who has personal experience with a disability.18
(16) One (1) individual who represents owners, operators, and19
installers of underground and aboveground motor fuel storage20
tanks and dispensing systems.21
(17) One (1) individual in the masonry trades.22

(d) Not more than nine (9) ten (10) of the appointed members of the23
commission may be affiliated with the same political party.24

(e) An appointed member of the commission may not serve more25
than two (2) consecutive terms. However, any part of an unexpired26
term served by a member filling a vacancy does not count toward this27
limitation.28

SECTION 2. IC 22-12-2-6 IS AMENDED TO READ AS29
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2002]: Sec. 6. (a) The commission30
shall meet at least quarterly.31

(b) A quorum of the commission consists of ten (10) voting32
members. IC 4-21.5-3-3 applies to a commission action governed by33
IC 4-21.5. The commission may take other actions by an affirmative34
vote of:35

(1) nine (9) members, if less than eighteen (18) nineteen (19)36
voting members are present and voting on the action; or37
(2) ten (10) members, if eighteen (18) nineteen (19) members are38
present and voting on the action.39

(c) In the case of a tie vote on an action of the commission, the40
deciding vote shall be cast by the:41

(1) state fire marshal, in even-numbered years; or42
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(2) state building commissioner, in odd-numbered years.1
SECTION 3. IC 22-12-6-6 IS AMENDED TO READ AS2

FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2002]: Sec. 6. (a) The commission3
may adopt rules under IC 4-22-2 setting a fee schedule for the4
following:5

(1) Fireworks display permits issued under IC 22-11-14-2.6
(2) Explosives magazine permits issued under IC 22-14-4.7
(3) Design releases issued under IC 22-15-3.8
(4) Certification of industrialized building systems and mobile9
structures under IC 22-15-4.10
(5) Inspection of regulated amusement devices under IC 22-15-7.11
(6) Application fees for variance requests under IC 22-13-2-1112
and inspection fees for exemptions under IC 22-13-4-5.13
(7) Permitting and inspection of regulated lifting devices14
under IC 22-15-5.15
(8) Permitting and inspection of regulated boiler and pressure16
vessels under IC 22-15-6.17
(9) Licensing of:18

(A) boiler and pressure vessel inspectors under19
IC 22-15-6-5; and20
(B) an owner or user boiler and pressure vessel inspection21
agency under IC 22-15-6-6.22

(b) Fee schedules set under this section must be sufficient to pay all23
of the costs, direct and indirect, that are payable from the fund into24
which the fee must be deposited, after deducting other money deposited25
in the fund. In setting these fee schedules, the commission may26
consider differences in the degree or complexity of the activity being27
performed for each fee.28

(c) The fee schedule set for design releases issued under subsection29
(a)(3) may not be changed more than one (1) time each year. The30
commission may include in this fee schedule a fee for the review of31
plans and specifications and, if a political subdivision does not have a32
program to periodically inspect the construction covered by the design33
release, a fee for inspecting the construction.34

(d) The fee schedule set under subsection (a) for design releases35
may provide that a portion of the fees collected shall be deposited in36
the statewide fire and building safety education fund established under37
section 3 of this chapter.38

SECTION 4. IC 22-13-2-10 IS AMENDED TO READ AS39
FOLLOWS [EFFECTIVE APRIL 1, 2003]: Sec. 10. (a) A county, city,40
or town may regulate regulated lifting devices if the unit's regulatory41
program is approved by the commission.42
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(b) A unit must submit its ordinances and other regulations that1
regulate lifting devices to the commission for approval. The ordinance2
or other regulation is not effective until it is approved by the3
commission. If any of these ordinances or regulations conflict with the4
commission's rules, the commission's rules supersede the local5
ordinance or other regulation.6

(c) A unit may issue permits only to applicants who qualify under7
IC 22-15-5. However, the unit may specify a lesser fee than that set in8
IC 22-12-6-9. under IC 22-12-6-6(a)(7).9

(d) A unit must inspect regulated lifting devices with inspectors who10
possess the qualifications necessary to be employed by the office of the11
state building commissioner as a regulated lifting device inspector.12

SECTION 5. IC 22-15-5-1 IS AMENDED TO READ AS13
FOLLOWS [EFFECTIVE APRIL 1, 2003]: Sec. 1. (a) The office shall14
issue a regulated lifting device installation or alteration permit to an15
applicant who qualifies under this section.16

(b) To qualify for a permit under this section, an applicant must:17
(1) demonstrate through the submission of complete plans that the18
installation or alteration covered by the application will comply19
with all applicable equipment laws; and20
(2) pay the fee set under IC 22-12-6-9. IC 22-12-6-6(a)(7).21

(c) The responsibilities of the office under this section may be22
carried out by a political subdivision that is approved by the23
commission under IC 22-13-2-10.24

SECTION 6. IC 22-15-5-4 IS AMENDED TO READ AS25
FOLLOWS [EFFECTIVE APRIL 1, 2003]: Sec. 4. (a) The office shall26
carry out a program for the periodic inspection of regulated lifting27
devices being operated in Indiana. The office shall issue a regulated28
lifting device operating permit to an applicant who qualifies under this29
section.30

(b) A permit issued under this section expires on the date set in the31
rules adopted by the commission.32

(c) To qualify for a permit under this section an applicant must:33
(1) demonstrate through an inspection that the regulated lifting34
device covered by the application complies with the laws35
governing its construction, repair, maintenance, and operation;36
and37
(2) pay the fee set under IC 22-12-6-9. IC 22-12-6-6(a)(7).38

(d) The office may issue a temporary operating permit to an39
applicant under this section who does not comply with subsection40
(c)(1). The applicant must pay the fee set under IC 22-12-6-941
IC 22-12-6-6(a)(7) to qualify for the temporary operating permit.42
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Except as provided in subsection (e), the permit, including all renewal1
periods, is limited to sixty (60) days.2

(e) The state building commissioner may renew a temporary3
operating permit issued under subsection (d) for thirty (30) day periods4
during the construction of a building if the regulated lifting device is5
used for the transportation of construction personnel, tools, and6
materials.7

(f) The responsibilities of the office under this section may be8
carried out by a political subdivision that is approved by the9
commission under IC 22-13-2-10.10

SECTION 7. IC 22-15-6-2 IS AMENDED TO READ AS11
FOLLOWS [EFFECTIVE APRIL 1, 2003]: Sec. 2. (a) The office shall12
conduct a program of periodic inspections of regulated boilers and13
pressure vessels. The office or a boiler and pressure vessel inspector14
acting under section 4 of this chapter shall issue a regulated boiler and15
pressure vessel operating permit to an applicant who qualifies under16
this section.17

(b) Except as provided in subsection (d), a permit issued under this18
section expires one (1) year after it is issued. The permit terminates if19
it was issued by an insurance company acting under section 4 of this20
chapter and the applicant ceases to insure the boiler or pressure vessel21
covered by the permit against loss by explosion with an insurance22
company authorized to do business in Indiana.23

(c) To qualify for a permit under this section, an applicant must:24
(1) demonstrate through an inspection that the regulated boiler or25
pressure vessel covered by the application complies with the rules26
adopted by the rules board; and27
(2) pay the fee set under IC 22-12-6-10 and IC 22-12-6-11.28
IC 22-12-6-6(a)(8).29

(d) The rules board may, by rule adopted under IC 4-22-2, specify30
a period between inspections of more than one (1) year. However, the31
rules board may not set an inspection period of greater than five (5)32
years for regulated pressure vessels or steam generating equipment that33
is an integral part of a continuous processing unit.34

(e) The office may inspect a device listed under IC 22-12-1-20(b)35
if the owner or operator of the device requests that the office make an36
inspection.37

SECTION 8. IC 22-15-6-5 IS AMENDED TO READ AS38
FOLLOWS [EFFECTIVE APRIL 1, 2003]: Sec. 5. (a) The office shall39
issue a boiler and pressure vessel inspector license to an applicant who40
qualifies under this section.41

(b) To qualify for a license under this section an applicant must:42



C
o
p
y

6

HB 1062—LS 6542/DI 14+

(1) meet the qualifications set by the rules board in its rules;1
(2) pass an examination approved by the rules board and2
conducted, supervised, and graded as prescribed by the rules3
board; and4
(3) pay the fee set under IC 22-12-6-13. IC 22-15-6-6(a)(9).5

(c) The rules board may exempt an applicant from any part of the6
examination required by subsection (b) if the applicant has:7

(1) a boiler and pressure vessel inspector's license issued by8
another state with qualifications substantially equal to the9
qualifications for a license under this section; or10
(2) a commission as a boiler and pressure vessel inspector issued11
by the National Board of Boiler and Pressure Vessel Inspectors.12

SECTION 9. IC 22-15-6-6 IS AMENDED TO READ AS13
FOLLOWS [EFFECTIVE APRIL 1, 2003]: Sec. 6. (a) The office shall14
issue a license to act as an owner or user boiler and pressure vessel15
inspection agency who qualifies under this section.16

(b) A license issued under this section expires if the bond required17
by subsection (c)(3) becomes invalid.18

(c) To qualify for a license under this section an applicant must:19
(1) submit the name and address of the applicant;20
(2) submit proof that inspections will be supervised by one (1) or21
more professional engineers licensed under IC 25-31 and22
regularly employed by the applicant;23
(3) provide a surety bond issued by a surety qualified to do24
business in Indiana for five thousand dollars ($5,000), made25
payable to the office and conditioned upon compliance with the26
equipment laws applicable to inspections and the true accounting27
for all funds due to the office; and28
(4) pay the fee set under IC 22-12-6-14. IC 22-12-6-6(a)(9).29

(d) A licensee under this section shall maintain with the office the30
most current name and address of the licensee and the name of the31
professional engineer supervising the licensee's inspections and notify32
the office of any changes within thirty (30) days after the change33
occurs. An inspection agency that violates this subsection is subject to34
a disciplinary action under IC 22-12-7.35

SECTION 10. THE FOLLOWING ARE REPEALED [EFFECTIVE36
APRIL 1, 2003]: IC 22-12-6-9; IC 22-12-6-10; IC 22-12-6-11;37
IC 22-12-6-12; IC 22-12-6-13; IC 22-12-6-14.38
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Ways and Means, to which was
referred House Bill 1062, has had the same under consideration and
begs leave to report the same back to the House with the
recommendation that said bill be amended as follows:

Delete the title and insert the following:
A BILL FOR AN ACT concerning labor and industrial safety.
Page 1, between the enacting clause and line 1, begin a new

paragraph and insert:
"SECTION 1. IC 22-12-2-2, AS AMENDED BY P.L.1-1999,

SECTION 56, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
JULY 1, 2002]: Sec. 2. (a) The commission consists of eighteen (18)
nineteen (19) voting members and two (2) nonvoting members. The
governor shall appoint sixteen (16) seventeen (17) voting members to
the commission, each to serve a term of four (4) years. The state health
commissioner or the commissioner's designee shall serve as a voting
member of the commission, and the commissioner of labor or the
commissioner's designee shall serve as a voting member of the
commission. The state fire marshal and the state building commissioner
shall serve as nonvoting members of the commission.

(b) Each appointed member of the commission must have a
recognized interest, knowledge, and experience in the field of fire
prevention, fire protection, building safety, or other related matters.

(c) The appointed members of the commission must include the
following:

(1) One (1) member of a professional, paid fire department.
(2) One (1) member of a volunteer fire department.
(3) One (1) individual in the field of fire insurance.
(4) One (1) individual in the fire service industry.
(5) One (1) individual in the manufactured housing industry.
(6) One (1) individual in the field of fire protection engineering.
(7) One (1) professional engineer.
(8) One (1) building contractor.
(9) One (1) individual in the field of building one (1) and two (2)
family dwellings.
(10) One (1) registered architect.
(11) One (1) individual engaged in the design or construction of
heating, ventilating, air conditioning, or plumbing systems.
(12) One (1) individual engaged in the design or construction of
regulated lifting devices.
(13) One (1) building commissioner of a city, town, or county.
(14) One (1) individual in an industry that operates regulated
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amusement devices.
(15) One (1) individual who is knowledgeable in accessibility
requirements and who has personal experience with a disability.
(16) One (1) individual who represents owners, operators, and
installers of underground and aboveground motor fuel storage
tanks and dispensing systems.
(17) One (1) individual in the masonry trades.

(d) Not more than nine (9) ten (10) of the appointed members of the
commission may be affiliated with the same political party.

(e) An appointed member of the commission may not serve more
than two (2) consecutive terms. However, any part of an unexpired
term served by a member filling a vacancy does not count toward this
limitation.

SECTION 2. IC 22-12-2-6 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2002]: Sec. 6. (a) The commission
shall meet at least quarterly.

(b) A quorum of the commission consists of ten (10) voting
members. IC 4-21.5-3-3 applies to a commission action governed by
IC 4-21.5. The commission may take other actions by an affirmative
vote of:

(1) nine (9) members, if less than eighteen (18) nineteen (19)
voting members are present and voting on the action; or
(2) ten (10) members, if eighteen (18) nineteen (19) members are
present and voting on the action.

(c) In the case of a tie vote on an action of the commission, the
deciding vote shall be cast by the:

(1) state fire marshal, in even-numbered years; or
(2) state building commissioner, in odd-numbered years.".

Renumber all SECTIONS consecutively.

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to HB 1062 as introduced.)

BAUER, Chair

Committee Vote: yeas 21, nays 0.


