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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1008
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 5-3-1-4; IC 5-11-14-1; IC 32-1-2-18;
IC 33-19-7-3; IC 36-5-6-8; IC 36-9-23-33.

Synopsis:  Local government matters. Requires a change in city, town,
or school corporation notice postings. Provides that a local official who
attends a state called conference is entitled to receive reimbursement
for meals. Adds to the list of officials before whom the recording of a
real property conveyance may be proved. Removes municipal courts
from the distribution of the qualified municipality share of court fees.
Requires that funds appropriated for clerk-treasurer legal expenses be
allocated to the clerk-treasurer. Makes changes regarding filings to
collect delinquent municipal sewer fees.

Effective:  January 1, 2000 (retroactive); July 1, 2000.

Ayres, Stevenson, Leuck, Goeglein

January 10, 2000, read first time and referred to Committee on Local Government.
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Introduced

Second Regular Session 111th General Assembly (2000)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1999 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1008

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning  local
government.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 5-3-1-4 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS1
[EFFECTIVE JULY 1, 2000]: Sec. 4. (a) Whenever officers of a2
political subdivision are required to publish a notice affecting the3
political subdivision, they shall publish the notice in two (2)4
newspapers published in the political subdivision.5

(b) This subsection applies to notices published by county officers.6
If there is only one (1) newspaper published in the county, then7
publication in that newspaper alone is sufficient.8

(c) This subsection applies to notices published by city, town, or9
school corporation officers. If there is only one (1) newspaper10
published in the municipality or school corporation, then publication11
in that newspaper alone is sufficient. If no newspaper is published in12
the municipality or school corporation, then publication shall be made13
in a newspaper published in the county in which the municipality or14
school corporation is located and that circulates within the municipality15
or school corporation. The notice shall be posted:16

(1) at or near the city or town hall or school administration17
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building; and or1
(2) at the post office in the municipality or school corporation (or2
at the bank if there is no post office).3

(d) This subsection applies to notices published by officers of4
political subdivisions not covered by subsection (a) or (b), including5
township officers. If there is only one (1) newspaper published in the6
political subdivision, then the notice shall be published in that7
newspaper and if another newspaper is published in the county and8
circulates within the political subdivision in the other newspaper. If no9
newspaper is published in the political subdivision, then publication10
shall be made in a newspaper published in the county and that11
circulates within the political subdivision.12

(e) This subsection applies to a political subdivision, including a13
city, town, or school corporation. Notwithstanding any other law, if a14
political subdivision has territory in more than one (1) county, public15
notices that are required by law or ordered to be published must be16
given as follows:17

(1) By publication in two (2) newspapers published within the18
boundaries of the political subdivision.19
(2) If only one (1) newspaper is published within the boundaries20
of the political subdivision, by publication in that newspaper and21
in some other newspaper:22

(A) published in any county in which the political subdivision23
extends; and24
(B) that has a general circulation in the political subdivision.25

(3) If no newspaper is published within the boundaries of the26
political subdivision, by publication in two (2) newspapers that:27

(A) are published in any counties into which the political28
subdivision extends; and29
(B) have a general circulation in the political subdivision.30

(4) If only one (1) newspaper is published in any of the counties31
into which the political subdivision extends, by publication in that32
newspaper if it circulates within the political subdivision.33

(f) A political subdivision may, in its discretion, publish public34
notices in a qualified publication or additional newspapers to provide35
supplementary notification to the public. The cost of publishing36
supplementary notification is a proper expenditure of the political37
subdivision.38

SECTION 2. IC 5-11-14-1, AS AMENDED BY P.L.35-1999,39
SECTION 3, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE40
JANUARY 1, 2000 (RETROACTIVE)]: Sec. 1. (a) As used in this41
section, "official" includes the following:42
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(1) An elected official who is entitled to attend a conference1
under this section.2
(2) An individual elected to an office who is entitled to attend a3
conference under this section.4
(3) A deputy or an assistant to an elected official who is entitled5
to attend a conference under this section.6

(b) The state board of accounts shall annually call a conference of7
each of the following:8

(1) County auditors and auditors elect.9
(2) County treasurers and treasurers elect.10
(3) Circuit court clerks and circuit court clerks elect.11

(c) Each of the conferences called under subsection (b):12
(1) must be held at a time and place fixed by the state examiner;13
(2) may be held statewide or by district; and14
(3) may not continue for longer than three (3) days in any one (1)15
year.16

(d) The following training must be provided at each conference17
called under subsection (b):18

(1) The proper use of forms prescribed by the state board of19
accounts.20
(2) The keeping of the records of the respective offices.21
(3) At the conference for county treasurers and treasurers elect,22
investment training by the following:23

(A) The treasurer of state.24
(B) The board for depositories.25
(C) Any other person the state examiner considers to be26
competent in providing investment training.27

(4) Any other training that, in the judgment of the state examiner,28
will result in the better conduct of the public business.29

(e) The state examiner may hold other conferences for:30
(1) the officials described in subsection (b); or31
(2) other county, city, or township officers;32

whenever in the judgment of the state examiner conferences are33
necessary.34

(f) Whenever a conference is called by the state board of accounts35
under this section, an elected official, at the direction of the state36
examiner, may require the attendance of:37

(1) each of the elected official's appointed and acting chief38
deputies or chief assistants; and39
(2) if the number of deputies or assistants employed:40

(A) does not exceed three (3), one (1) of the elected official's41
appointed and acting deputies or assistants; or42
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(B) exceeds three (3), two (2) of the elected official's duly1
appointed and acting deputies or assistants.2

(g) Each official attending any conference under this section shall3
be allowed, for each mile necessarily traveled in going to and returning4
from the conference by the most expeditious route, a sum for mileage5
at a rate determined by the fiscal body of the unit the official6
represents. Each official shall also be allowed, while attending a7
conference called under this section, an allowance for lodging for each8
night preceding conference attendance in an amount equal to the single9
room rate. However, lodging expense, in the case of a one (1) day10
conference, shall only be allowed for persons who reside fifty (50)11
miles or farther from the conference location. Each official shall be12
reimbursed, in an amount determined by the fiscal body of the unit13
the official represents, for meals purchased while attending a14
conference called under this section. Regardless of the duration of the15
conference, only one (1) mileage reimbursement shall be allowed to the16
official furnishing the conveyance although the official transports more17
than one (1) person.18

(h) The state board of accounts shall certify the number of days of19
attendance and the mileage for each conference to each official20
attending any conference under this section.21

(i) All payments of mileage and lodging shall be made by the proper22
disbursing officer in the manner provided by law on a duly verified23
claim or voucher to which shall be attached the certificate of the state24
board of accounts showing the number of days attended and the25
number of miles traveled. All payments shall be made from the general26
fund from any money not otherwise appropriated and without any27
previous appropriation being made therefor.28

SECTION 3. IC 32-1-2-18 IS AMENDED TO READ AS29
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2000]: Sec. 18. To entitle any30
conveyance, mortgage or instrument of writing to be recorded, it shall31
be acknowledged by the grantor, or proved before any judge, or clerk32
of a court of record, justice of the peace, auditor, recorder, notary33
public, or mayor of a city in this or any other state, or before any34
commissioner appointed in any other state by the governor of this state,35
or before any minister, charge d'affaires, or consul of the United States36
in any foreign country, or a person authorized under IC 33-16-4-1.37

SECTION 4. IC 33-19-7-3 IS AMENDED TO READ AS38
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2000]: Sec. 3. (a) The qualified39
municipality share to be distributed to each city and town maintaining40
a law enforcement agency that prosecutes at least fifty percent (50%)41
of its ordinance violations in a circuit, superior, or county or municipal42
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court located in the county is three percent (3%) of the amount of fees1
collected under the following:2

(1) IC 33-19-5-1(a) (criminal costs fees).3
(2) IC 33-19-5-2(a) (infraction or ordinance violation costs fees).4
(3) IC 33-19-5-3(a) (juvenile costs fees).5
(4) IC 33-19-5-4(a) (civil costs fees).6
(5) IC 33-19-5-5(a) (small claims costs fees).7
(6) IC 33-19-5-6(a) (probate costs fees).8
(7) IC 33-19-6-16.2 (deferred prosecution fees).9

(b) The county auditor shall determine the amount to be distributed10
to each city and town qualified under subsection (a) as follows:11

STEP ONE: Determine the population of the qualified city or12
town.13
STEP TWO: Add the populations of all qualified cities and towns14
determined under STEP ONE.15
STEP THREE: Divide the population of each qualified city and16
town by the sum determined under STEP TWO.17
STEP FOUR: Multiply the result determined under STEP THREE18
for each qualified city and town by the amount of the qualified19
municipality share.20

(c) The county auditor shall semiannually distribute to each city and21
town described in subsection (a) the amount computed for that city or22
town under STEP FOUR of subsection (b).23

SECTION 5. IC 36-5-6-8 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS24
[EFFECTIVE JULY 1, 2000]: Sec. 8. (a) A clerk-treasurer may hire or25
contract with competent attorneys or legal research assistants on terms26
the clerk-treasurer considers appropriate.27

(b) Appropriations for the salaries of attorneys and legal research28
assistants employed under this section shall be approved in the annual29
budget.30

(c) Appropriations for the salaries of attorneys and legal31
research assistants employed under this section shall be approved32
in the annual budget and must be allocated to the clerk-treasurer33
for the payment of attorneys' and legal research assistants'34
salaries.35

SECTION 6. IC 36-9-23-33 IS AMENDED TO READ AS36
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2000]: Sec. 33. (a) An officer37
described in subsection (b) may defer enforcing the collection of38
unpaid fees and penalties assessed under this chapter until the unpaid39
fees and penalties have been due and unpaid for at least ninety (90)40
days.41

(b) Except as provided in subsection (l), the officer charged with the42
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collection of fees and penalties assessed under this chapter shall1
enforce their payment. As often as the officer determines is2
necessary in a calendar year, the officer shall not more than four (4)3
times in any calendar year prepare a list of the delinquent fees and4
penalties that are enforceable under this section, which must include:5

(1) the name or names of the owner or owners of each lot or6
parcel of real property on which fees are delinquent;7
(2) the description of the premises, as shown by the records of the8
county auditor; and9
(3) the amount of the delinquent fees, together with the penalty.10

(c) The officer shall record a copy of each list with the county11
recorder who shall charge a fee for recording it in accordance with the12
fee schedule established in IC 36-2-7-10. The officer shall then mail to13
each property owner on the list a notice stating that a lien against the14
owner's property has been recorded. Except for a county having a15
consolidated city, a service charge of five dollars ($5), which is in16
addition to the recording fee charged under this subsection and under17
subsection (f), shall be added to each delinquent fee that is recorded.18

(d) This subsection applies only to a county containing a19
consolidated city. Using the lists prepared under subsection (b) and20
recorded under subsection (c), the officer shall certify to the county21
auditor a list of the liens that remain unpaid according to a schedule22
agreed upon by the county treasurer and the officer for collection with23
the next cycle's property tax installment. The county and its officers24
and employees are not liable for any material error in the information25
on the list.26

(e) Using the lists prepared under subsection (b) and recorded under27
subsection (c), after September 1 of the preceding calendar year and28
before September 1 of the current calendar year, the officer shall before29
December 15 of each year certify to the county auditor a list of the liens30
that remain unpaid for collection in the next May. The county and its31
officers and employees are not liable for any material error in the32
information on this list.33

(f) The officer shall release any recorded lien when the delinquent34
fees, penalties, service charges, and recording fees have been fully35
paid. The county recorder shall charge a fee for releasing the lien in36
accordance with IC 36-2-7-10.37

(g) On receipt of the list under subsection (d) or (e), the county38
auditor of each county (excluding a county having a consolidated city)39
shall add a fifteen dollar ($15) certification fee for each lot or parcel of40
real property on which fees are delinquent, which fee is in addition to41
all other fees and charges. The county auditor shall immediately enter42
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on the tax duplicate for the municipality the delinquent fees, penalties,1
service charges, recording fees, and certification fees, which are due no2
later than the due date of the next May installment of property taxes.3
However, in a county having a consolidated city, the delinquent fees,4
penalties, service charges, and recording fees are due not later than the5
due date of the next installment of property taxes. The county treasurer6
shall then include any unpaid charges for the delinquent fee, penalty,7
service charge, recording fee, and certification fee to the owner or8
owners of each lot or parcel of property, at the time the next cycle's9
property tax installment is billed.10

(h) After the date of certification in each year, the officer may not11
collect or accept delinquent fees, penalties, service charges, recording12
fees, or certification fees from property owners whose property has13
been certified to the county auditor. This subsection does not apply to14
a county containing a consolidated city.15

(i) If a delinquent fee, penalty, service charge, recording fee, and16
certification fee are not paid, they shall be collected by the county17
treasurer in the same way that delinquent property taxes are collected.18

(j) At the time of each semiannual tax settlement, the county19
treasurer shall certify to the county auditor all fees, charges, and20
penalties that have been collected. The county auditor shall deduct the21
service charges and certification fees collected by the county treasurer22
and pay over to the officer the remaining fees and penalties due the23
municipality. The county treasurer shall retain the service charges and24
certification fees that have been collected, and shall deposit them in the25
county general fund.26

(k) Fees, penalties, and service charges that were not recorded27
before a recorded conveyance shall be removed from the tax roll for a28
purchaser who, in the manner prescribed by section 32(d) of this29
chapter, files a verified demand with the county auditor.30

(l) A board may write off a fee or penalty under subsection (a) that31
is for less than forty dollars ($40).32

SECTION 7. An emergency is declared for this act.33


