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Introduced Version

SENATE BILL No. 268
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

 
Citations Affected:   IC 6-1.1-35.2.

Synopsis:  Assessor training sessions. Requires the state board of tax
commissioners to conduct training sessions for new assessing officials
and continuing education sessions for assessing officials at a minimum
of four separate regional locations. Provides that each of the continuing
education sessions must be a two day conference.

Effective:  July 1, 2000.

Gard

January 10, 2000, read first time and referred to Committee on Governmental and
Regulatory Affairs.



C
o
p
y

2000 IN 268—LS 6758/DI 73+

Introduced

Second Regular Session 111th General Assembly (2000)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1999 General Assembly.

SENATE BILL No. 268

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning local
government.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-35.2-2 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2000]: Sec. 2. (a) In any year in2
which an assessing official, a county assessor, or a member of a county3
property tax assessment board of appeals takes office for the first time,4
the state board of tax commissioners shall conduct training sessions5
determined under the rules adopted by the state board of tax6
commissioners under IC 4-22-2 for these new officials. These sessions7
must be held at sufficient convenient the locations throughout Indiana.8
described in subsection (b).9

(b) To ensure that all newly elected or appointed assessing10
officials, assessors, and members of county property tax assessment11
boards of appeals have an opportunity to attend the training12
sessions required by this section, the state board of tax13
commissioners shall conduct the training sessions at a minimum of14
four (4) separate regional locations. The state board of tax15
commissioners shall determine the locations of the training16
sessions, but at least one (1) training session must be held in the17
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northeastern part of Indiana, at least one (1) training session must1
be held in the northwestern part of Indiana, at least one (1)2
training session must be held in the southeastern part of Indiana,3
and at least one (1) training session must be held in the4
southwestern part of Indiana. These training sessions may not be5
held in Indianapolis. However, the state board of tax6
commissioners may, after the conclusion of the four (4) training7
sessions, provide additional training sessions at locations8
determined by the state board of tax commissioners.9

(c) Any new assessing official, county assessor, or member of a10
county property tax assessment board of appeals who attends a required11
session is entitled to receive the per diem per session set by the state12
board of tax commissioners by rule adopted under IC 4-22-2 and a13
mileage allowance from the county in which the official resides.14

(c) (d) A person is entitled to a mileage allowance under this section15
only for travel between the person's place of work and the training16
session nearest to the person's place of work.17

SECTION 2. IC 6-1.1-35.2-3 IS AMENDED TO READ AS18
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 2000]: Sec. 3. (a) Each year the19
state board of tax commissioners shall conduct the continuing20
education sessions required in the rules adopted by the state board of21
tax commissioners for all assessing officials, county assessors, and all22
members of, and hearing officers for, the county property tax23
assessment board of appeals. These sessions must be conducted at24
sufficient convenient the locations throughout Indiana. described in25
subsection (b).26

(b) To ensure that all assessing officials, assessors, and members27
of county property tax assessment boards of appeals have an28
opportunity to attend the continuing education sessions required29
by this section, the state board of tax commissioners shall conduct30
the continuing education sessions at a minimum of four (4)31
separate regional locations. The state board of tax commissioners32
shall determine the locations of the continuing education sessions,33
but at least one (1) continuing education session must be held in the34
northeastern part of Indiana, at least one (1) continuing education35
session must be held in the northwestern part of Indiana, at least36
one (1) continuing education session must be held in the37
southeastern part of Indiana, and at least one (1) continuing38
education session must be held in the southwestern part of Indiana.39
These continuing education sessions may not be held in40
Indianapolis. However, the state board of tax commissioners may,41
after the conclusion of the four (4) continuing education sessions,42
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provide additional continuing education sessions at locations1
determined by the state board of tax commissioners. Each of the2
continuing education sessions required by this section must be a3
two (2) day conference.4

(c) Any assessing official, county assessor, or member of, and5
hearing officers for, the county property tax assessment board of6
appeals who attends required sessions is entitled to receive a mileage7
allowance and the per diem per session set by the state board of tax8
commissioners by rule adopted under IC 4-22-2 from the county in9
which the official resides. A person is entitled to a mileage allowance10
under this section only for travel between the person's place of work11
and the training session nearest to the person's place of work.12


