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Introduced Version

HOUSE BILL No. 2057
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 4-4-30; IC 6-3.1-20.

Synopsis:  School to career program tax credit. Establishes a certified
school to career program. Provides a credit against state tax liability for
wages paid to a participant in a certified school to career program.

Effective:  January 1, 2000.

Hasler 

January 27, 1999, read first time and referred to Committee on Ways and Means.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 2057

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 4-4-30 IS ADDED TO THE INDIANA CODE AS1
A NEW CHAPTER TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE2
JANUARY 1, 2000]:3

Chapter 30. Certified School to Career Programs4
Sec. 1. As used in this chapter, "certified school to career5

program" means:6
(1) a sequenced and articulated secondary and postsecondary7
program registered as an apprenticeship program under 298
CFR 29 that is conducted under an agreement under this9
chapter; or10
(2) a program approved by the department of commerce, in11
conjunction with the department of education, that is12
conducted under an agreement under this chapter and that:13

(A) integrates a secondary school curriculum with private14
sector job training;15
(B) places students in job internships; and16
(C) is designed to continue into postsecondary education17



C
o
p
y

2

1999 IN 2057—LS 7412/DI 92+

and that will result in teaching new skills and adding value1
to the wage earning potential of participants and increase2
their long term employability in the state.3

Sec. 2. As used in this chapter, "participant" means an4
individual who is at least sixteen (16) years of age and less than5
twenty-four (24) years of age and who:6

(1) is enrolled in a public or private secondary or7
postsecondary school; and8
(2) participates in a certified school to career program as part9
of the individual's secondary school education.10

Sec. 3. As used in this chapter, "sponsor" means a person, an11
association, a committee, or an organization operating a school to12
career program and in whose name the program is registered or13
approved.14

Sec. 4. The department of commerce, in conjunction with the15
department of education, may not approve a school to career16
program unless the following requirements are met:17

(1) The program must be conducted under an organized,18
written plan embodying the terms and conditions of19
employment, job training, classroom instruction, and20
supervision of one (1) or more participants, subscribed to by21
a sponsor who has undertaken to carry out the school to22
career program.23
(2) The program must comply with all state and federal laws24
pertaining to the workplace.25
(3) The program must involve an institution of higher26
learning as defined in IC 20-12-70-4.27
(4) The certified program agreement must provide that the28
employer agrees to assign an employee to serve as a mentor29
for a participant. The mentor's occupation must be in the30
same career pathway as the career interests of the31
participant.32
(5) The program must comply with any other requirement33
adopted by rule by the department of commerce after34
consultation with the department of education.35

Sec. 5. The certified program shall be conducted under a signed36
written agreement between each participant and the employer37
which contains at least the following provisions:38

(1) The names and signatures of the participant and the39
sponsor or employer and the signature of a parent or40
guardian if the participant is a minor.41
(2) A description of the career field in which the participant42
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is to be trained, and the beginning date and duration of the1
training.2
(3) The employer's agreement to provide paid employment for3
the participant, at a base wage, during the summer months4
after the participant's junior and senior years in high school5
and after the participant's first year of postsecondary6
education.7
(4) The employer's agreement to assign an employee to serve8
as a mentor for a participant. The mentor's occupation must9
be in the same career pathway as the career interests of the10
participant.11
(5) The participant and employer shall agree upon set12
minimum academic standards which must be maintained13
through the participant's secondary and postsecondary14
education.15
(6) The base wage paid to the participant shall not be less than16
the minimum wage prescribed by the federal Fair Labor17
Standards Act.18
(7) That, in addition to the base wage paid to the participant,19
the employer shall pay an additional sum to be held in trust to20
be applied toward the participant's postsecondary education21
required for completion of the certified program. The22
additional amount must not be less than an amount23
determined by the department of commerce to be sufficient to24
provide payment of tuition expenses toward completion of not25
more than two (2) academic years of the required26
postsecondary education component of the certified program27
at an Indiana institution of higher learning as defined in28
IC 20-12-70-4. This amount shall be held in trust for the29
benefit of the participant under rules adopted by the30
department of commerce. Payment into an ERISA-approved31
fund for the benefit of the participant satisfies this32
requirement. The specific fund shall be specified in the33
agreement.34
(8) The participant's agreement to work for the employer for35
at least two (2) years following the completion of the36
participant's postsecondary education required by the37
certified program. However, the agreement may provide for38
additional education and work commitments beyond the two39
(2) years.40
(9) If the participant does not complete the two (2) year41
employment obligation, the participant's agreement to repay42
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to the employer the amount paid by the employer toward the1
participant's postsecondary education expenses under2
subdivision (6).3
(10) That if a participant does not complete the certified4
program contemplated by the agreement after entering a5
postsecondary education program, any unexpended funds6
being held in trust for the participant's postsecondary7
education shall be paid back to the employer. In addition, the8
participant must repay to the employer amounts paid from9
the trust which were expended on the participant's behalf for10
postsecondary education.11
(11) That if a participant does not complete the certified12
program contemplated by the agreement before entering a13
postsecondary education program, one-half (1/2) of the money14
being held in trust for the participant's postsecondary15
education shall be paid to an institution of higher learning (as16
defined in IC 20-12-70-4) of the participant's choice to pay17
tuition or expenses of the participant. The other one-half (1/2)18
of the trust money shall be paid back to the employer. Any19
moneys to be transferred for the benefit of the participant20
which are not transferred within five (5) years for purposes of21
education at the designated postsecondary institution shall be22
paid back to the employer.23

Sec. 6. The department of commerce, in consultation with the24
department of education, shall adopt rules under IC 4-22-2 to25
implement this chapter.26

SECTION 2. IC 6-3.1-20 IS ADDED TO THE INDIANA CODE27
AS A NEW CHAPTER TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE28
JANUARY 1, 2000]:29

Chapter 20. Certified School to Career Program Payroll Credit30
Sec. 1. As used in this chapter, "certified school to career31

program" has the meaning set forth in IC 4-4-30-1.32
Sec. 2. As used in this chapter, "participant" has the meaning33

set forth in IC 4-4-30-2.34
Sec. 3. As used in this chapter, "pass through entity" means:35

(1) a corporation that is exempt from the adjusted gross36
income tax under IC 6-3-2-2.8(2);37
(2) a partnership;38
(3) a limited liability company; or39
(4) a limited liability partnership.40

Sec. 4. As used in this chapter, "payroll expenditures" means41
the base wages actually paid by an employer to a participant in a42
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certified school to career program under IC 4-4-30, plus the1
amount held in trust to be applied toward the participant's2
postsecondary education.3

Sec. 5. As used in this chapter, "state tax liability" means a4
taxpayer's total tax liability that is incurred under:5

(1) IC 6-2.1 (gross income tax);6
(2) IC 6-3-1 through IC 6-3-7 (adjusted gross income tax);7
(3) IC 6-3-8 (supplemental net income tax);8
(4) IC 6-5-10 (bank tax);9
(5) IC 6-5-11 (savings and loan association tax);10
(6) IC 6-5.5 (financial institutions tax); and11
(7) IC 27-1-18-2 (insurance premiums tax);12

as computed after the application of the credits that under13
IC 6-3.1-1-2 are to be applied before the credit provided by this14
chapter.15

Sec. 6. As used in this chapter, "taxpayer" means a person,16
corporation, or pass through entity that employs participants in a17
certified school to career program under IC 4-4-30.18

Sec. 7. (a) A taxpayer is entitled to a credit against the19
taxpayer's state tax liability for a taxable year for the payroll20
expenditures by the taxpayer in the taxable year on the participant.21

(b) Subject to the limitations under subsection (c) and section 1122
of this chapter, the amount of the credit is equal to the taxpayer's23
payroll expenditures in the taxable year multiplied by twenty24
percent (20%).25

(c) The credit is limited to the first four hundred (400) hours of26
payroll expenditures per participant for each calendar year the27
participant is in the certified school to career program, not to28
exceed three (3) years per participant.29

Sec. 8. (a) If the amount determined under section 7(b) of this30
chapter for a taxpayer in a taxable year exceeds the taxpayer's31
state tax liability for that taxable year, the taxpayer may carry the32
excess over to the following taxable years. The amount of the credit33
carryover from a taxable year shall be reduced to the extent that34
the carryover is used by the taxpayer to obtain a credit under this35
chapter for any subsequent taxable year. A taxpayer is not entitled36
to a carryback.37

(b) A taxpayer is entitled to a refund of any unused credit.38
Sec. 9. If a pass through entity does not have state income tax39

liability against which the tax credit may be applied, a shareholder40
or partner of the pass through entity is entitled to a tax credit equal41
to:42
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(1) the tax credit determined for the pass through entity for1
the taxable year; multiplied by2
(2) the percentage of the pass through entity's distributive3
income to which the shareholder or partner is entitled.4

Sec. 10. To receive the credit provided by this chapter, a5
taxpayer must claim the credit on the taxpayer's state tax return6
in the manner prescribed by the department. The taxpayer must7
submit to the department proof of payment of the payroll8
expenditures and all information that the department determines9
is necessary for the calculation of the credit provided by this10
chapter.11

Sec. 11. (a) The amount of tax credits allowed under this chapter12
may not exceed five hundred thousand dollars ($500,000) in a state13
fiscal year.14

(b) The department shall record the time of filing of each15
application for allowance of a credit under section 10 of this16
chapter and shall approve the applications, if they otherwise17
qualify for a tax credit under this chapter, in the chronological18
order in which the applications are filed in the state fiscal year.19

(c) When the total credits approved under this section equal the20
maximum amount allowable in a state fiscal year, no application21
filed later for that same fiscal year shall be approved. However, if22
an applicant for whom a credit has been approved fails to file the23
statement of proof of payment required under section 10 of this24
chapter, an amount equal to the credit previously allowed or set25
aside for the applicant may be allowed to any subsequent applicant26
in the year. In addition, the department may, if the applicant so27
requests, approve a credit application, in whole or in part, with28
respect to the next succeeding state fiscal year.29

SECTION 3. [EFFECTIVE JANUARY 1, 2000] IC 6-3.1-20, as30
added by this act, applies to taxable years beginning after31
December 31, 1999.32


