Introduced Version

HOUSE BILL No. 1816

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected: IC 6-1.1-28-1; IC 36-2-15-7; IC 36-2-15-8;
|C 36-6-8-6.

Synopsis: Property tax administration. Provides that if the county
assessor is a certified level 2 assessor-appraiser, the board of county
commissioners may waive the requirement that one of the freehold
members appointed by the board to the county property tax assessment
board of appeals must be a certified level 2 assessor-appraiser.
Provides that only a person who is a certified level 2 Indiana
assessor-appraiser appointed to a property tax assessment board of
appeals may serve on the property tax assessment board of appeal's of
another county at the same time. Provides that if there are not two
freeholders in a county who are certified level 2 assessor-appraisers
and who are willing to serve on the county property tax assessment
(Continued next page

Effective: July 1, 1999; January 1, 2000.

Klinker, Scholer, Stevenson,
Saunders

January 26, 1999, read first time and referred to Committee on Local Government.
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board of appeals, the certified level 2 assessor-appraisers appointed to
the board may reside outside the county. Prowdes that the county
assessor, county fiscal body, and board of county commissioners may
agree to waive the regquirement that not more than three of the five
members of the county property tax assessment board of appeals may
be of the same political party if It isnecessary to waivethe requirement
because there are no certified level 2 assessor-appraisers who are
willing to serve on the board and who are members of the political
Barty that would otherwise be represented by two members on the

oard. Provides that beginning January 1, 2000, in each county the
assessor or an employee of the county assessor must beacertified level
2 assessor- aper)ralser Provides that a count?/ assessor who becomes a
certified level 2 ass&esor appraiser is entitled to a salary increase of
$1,000 after the assessor's certification. Provides that a person who is
acertified level 2 assessor-appraiser who replaces a county assessor
who is not so certified is entlt ed to asaary of $1,000 more than the
salary of the person's predecessor. Provides that an employee of a
county assessor or township assessor who becomes a certified level 2
assessor- appralser is entitled to a salary increase of $500 after the
employee's certification.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Congtitution) isbeing amended, thetext of the existing provision will appear inthisstyletype,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this styte type:

Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in this style type. Also, the
word NEW will appear inthat styletypeintheintroductory clause of each SECTION that adds
anew provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.

Conflict reconciliation: Text in astatutein this style type or this styte type reconcilesconflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1816

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 6-1.1-28-1 IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWSI[EFFECTIVEJULY 1,1999]: Sec. 1. (a) Each county shall
have a county property tax assessment board of appeals composed of
individuals who are at least eighteen (18) years of age and
knowledgeable in the vauation of property.

(b) Except as provided in subsections (f) and (g), the fiscal body
of the county shall appoint two (2) individuals to the board. At least
one (1) of the members appointed by the county fiscal body must be a
certified level two 2 Indiana assessor-appraiser.

(c) Except as provided in subsections (f) and (g), the board of
commissioners of the county shall appoint two (2) freehold members
so that not more than three (3) of the five (5) members may be of the
same political party and so that at least three (3) of the five (5)
members are residents of the county. At least one (1) of the members
appointed by the board of county commissioners must be a certified
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level two 2 Indiana assessor-appraiser. However, if the county
assessor is a certified level 2 Indiana assessor-appraiser, the board
of county commissioners may waive the requirement that one (1)
of the freehold members appointed by the board of county
commissioners must be a certified level 2 Indiana
assessor-appraiser.

(d) A person appointed to a property tax assessment board of
appeals may not serve on the property tax assessment board of appeals
of another county at the same time. However, a person who is a
certified level 2 Indiana assessor-appraiser appointed to a property
tax assessment board of appeals may serve on the property tax
assessment board of appeals of another county at the same time.

(e) Themembersof theboard shall el ect apresident. The employees
of the county assessor shall provide administrative support to the
property tax assessment board of appeals. The county assessor is a
voting member of the property tax assessment board of appeals and
shall serve as secretary of the board. The secretary shall keep full and
accurate minutes of the proceedings of the board. A majority of the
board constitutes a quorum for the transaction of business. Any
guestion properly before the board may be decided by the agreement
of amajority of the whole board.

(f) If there are not two (2) freeholders in a county who are
certified level 2 Indiana assessor-appraisers and who are willing to
serve on the county property tax assessment board of appeals, the
certified level 2 Indiana assessor-appraisers appointed to the board
by the county fiscal body and the board of county commissioners
may reside outside the county.

(9) The county assessor, county fiscal body, and board of county
commissioners may agree to waive the requirement that not more
than three (3) of the five (5) members of the county property tax
assessment board of appeals may be of the same political party if
it is necessary to waive the requirement because there are no
certified level 2 Indiana assessor-appraisers who are willing to
serve on the board and who are members of the political party that
would otherwise be represented by two (2) members under
subsection (c).

SECTION 2. 1C 36-2-15-7 ISADDED TO THE INDIANA CODE
AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
JANUARY 1, 2000]: Sec. 7. In each county, the county assessor or
an employee of the county assessor must be a certified level 2
Indiana assessor-appraiser.

SECTION 3. 1C 36-2-15-8 ISADDED TO THE INDIANA CODE

1999 IN 1816—LS 7584/DI 73+



O©CoOoO~NOOULDS WN P

WWWWNDNNNNNNNNNRPRPRPREPRPRPEPERPRRE
WNPOOWO~NOUITRWNPOOONOOULSA WNPEFPO

3

ASANEW SECTION TOREAD ASFOLLOWS[EFFECTIVEJULY
1,1999]: Sec. 8. (a) A county assessor who becomes a certified level
2 Indiana assessor-appraiser is entitled to a salary increase of one
thousand dollars ($1,000) after the assessor's certification under
IC 6-1.1-35.5.

(b) A person who is a certified level 2 Indiana
assessor-appraiser who replaces a county assessor who is not so
certified is entitled to a salary of one thousand dollars ($1,000)
more than the salary of the person's predecessor.

(c) An employee of a county assessor who becomes a certified
level 2 Indiana assessor-appraiser is entitled to a salary increase of
five hundred dollars ($500) after the employee's certification under
IC 6-1.1-35.5.

(d) A salary increase under this section comprises a part of the
county assessor's or employee's base salary for as long as the
person serves in that position and maintains the level 2
certification.

SECTION 4.1C 36-6-8-6ISAMENDED TOREAD ASFOLLOWS
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 6. (d) A township assessor who
becomes a certified level 2 Indiana assessor-appraiser is entitled to a
salary increase of onethousand dollars($1,000) after histhe assessor's
certification under IC 6-1.1-35.5.

(b) A certified level 2 Indiana assessor-appraiser who replaces a
township assessor who is not so certified is entitled to asalary of one
thousand dollars ($1,000) more than htspredeeessor'sthe salary of the
person's predecessor.

(c) An employee of a township assessor who becomes a certified
level 2 Indiana assessor-appraiser is entitled to a salary increase of
five hundred dollars ($500) after the employee's certification under
IC 6-1.1-35.5.

fey (d) A saary increase under this section comprises a part of the
township assessor's or employee's base salary for as long as ke the
person servesinthat position and maintains the level 2 certification.

1999 IN 1816—LS 7584/DI 73+



