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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1790
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 27-4-11-1; IC 22-4-12-4.

Synopsis:  Computation of unemployment insurance benefits. Provides
that the maximum total amount of unemployment compensation
benefits payable to an individual during any benefit period shall not
exceed 26 times the individual's weekly benefit, or 32% of the
individual's wage credits with respect to the individual's base period,
whichever is less. (Current law provides that the maximum total
amount of unemployment compensation benefits payable to an
individual during any benefit period shall not exceed 26 times the
individual's weekly benefit, or 28% of the individual's wage credits
with respect to the individual's base period, whichever is less.) Makes
a conforming change.

Effective:  July 1, 1999.

Liggett 

January 26, 1999, read first time and referred to Committee on Labor and Employment.



C
o
p
y

1999 IN 1790—LS 7910/DI 96+

Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1790

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning labor
and industrial safety.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 22-4-11-1 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. (a) For the purpose2
of charging employers' experience or reimbursable accounts with3
regular benefits paid subsequent to July 3, 1971, to any eligible4
individual but except as provided in IC 22-4-22 and subsection (f),5
such benefits paid shall be charged proportionately against the6
experience or reimbursable accounts of his employers in his base7
period (on the basis of total wage credits established in such base8
period) against whose accounts the maximum charges specified in this9
section shall not have been previously made. Such charges shall be10
made in the inverse chronological order in which the wage credits of11
such individuals were established. However, when an individual's12
claim has been computed for the purpose of determining his regular13
benefit rights, maximum regular benefit amount, and the proportion of14
such maximum amount to be charged to the experience or reimbursable15
accounts of respective chargeable employers in the base period, the16
experience or reimbursable account of any employer charged with17
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regular benefits paid shall not be credited or recredited with any1
portion of such maximum amount because of any portion of such2
individual's wage credits remaining uncharged at the expiration of his3
benefit period. The maximum so charged against the account of any4
employer shall not exceed twenty-eight percent (28%) of the total wage5
credits of such individual with each such employer with which wage6
credits were established during such individual's base period. Benefits7
paid under provisions of IC 22-4-22-3 in excess of the amount that the8
claimant would have been monetarily eligible for under other9
provisions of this article shall be paid from the fund and not charged to10
the experience account of any employer; however, this exception shall11
not apply to those employers electing to make payments in lieu of12
contributions who shall be charged for all benefit payments which are13
attributable to service in their employ. Irrespective of the twenty-eight14
percent (28%) maximum limitation provided for in this section, any15
extended benefits paid to an eligible individual based on service with16
a governmental entity of this state or its political subdivisions shall be17
charged to the experience or reimbursable accounts of the employers,18
and fifty percent (50%) of any extended benefits paid to an eligible19
individual shall be charged to the experience or reimbursable accounts20
of his employers in his base period, other than governmental entities of21
this state or its political subdivisions, in the same proportion and22
sequence as are provided in this section for regular benefits paid.23
Additional benefits paid under IC 22-4-12-4(c) IC 22-4-12-4(e) shall:24

(1) be paid from the fund; and25
(2) not be charged to the experience account or the reimbursable26
account of any employer.27

(b) If the aggregate of wages paid to an individual by two (2) or28
more employers during the same calendar quarter exceeds the29
maximum wage credits (as defined in IC 22-4-4-3) then the experience30
or reimbursable account of each such employer shall be charged in the31
ratio which the amount of wage credits from such employer bears to the32
total amount of wage credits during the base period.33

(c) When wage records show that an individual has been employed34
by two (2) or more employers during the same calendar quarter of the35
base period but do not indicate both that such employment was36
consecutive and the order of sequence thereof, then and in such cases37
it shall be deemed that the employer with whom the individual38
established a plurality of wage credits in such calendar quarter is the39
most recent employer in such quarter and its experience or40
reimbursable account shall be first charged with benefits paid to such41
individual. The experience or reimbursable account of the employer42
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with whom the next highest amount of wage credits were established1
shall be charged secondly and the experience or reimbursable accounts2
of other employers during such quarters, if any, shall likewise be3
charged in order according to plurality of wage credits established by4
such individual.5

(d) Except as provided in subsection (f), if an individual:6
(1) voluntarily leaves an employer without good cause in7
connection with the work; or8
(2) is discharged from an employer for just cause;9

wage credits earned with the employer from whom the employee has10
separated under these conditions shall be used to compute the11
claimant's eligibility for benefits, but charges based on such wage12
credits shall be paid from the fund and not charged to the experience13
account of any employer. However, this exception shall not apply to14
those employers who elect to make payments in lieu of contributions,15
who shall be charged for all benefit payments which are attributable to16
service in their employ.17

(e) Any nonprofit organization which elects to make payments in18
lieu of contributions into the unemployment compensation fund as19
provided in this article is not liable to make the payments with respect20
to the benefits paid to any individual whose base period wages include21
wages for previously uncovered services as defined in IC 22-4-4-4, nor22
is the experience account of any other employer liable for charges for23
benefits paid the individual to the extent that the unemployment24
compensation fund is reimbursed for these benefits pursuant to Section25
121 of P.L.94-566. Payments which otherwise would have been26
chargeable to the reimbursable or contributing employers shall be27
charged to the fund.28

(f) If an individual:29
(1) earns wages during his base period through employment with30
two (2) or more employers concurrently;31
(2) is laid off from work by one (1) of the employers; and32
(3) continues to work for one (1) or more of the other employers33
after the end of the base period and continues to work during the34
applicable benefit year on substantially the same basis as during35
the base period;36

wage credits earned with the base period employers shall be used to37
compute the claimant's eligibility for benefits, but charges based on the38
wage credits from the employer who continues to employ the individual39
shall be charged to the experience or reimbursable account of the40
employer who laid the claimant off.41

(g) Subsection (f) does not affect the eligibility of a claimant who42
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otherwise qualifies for benefits nor the computation of his benefits.1
SECTION 2. IC 22-4-12-4 IS AMENDED TO READ AS2

FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4. (a) Benefits shall be3
computed upon the basis of wage credits of an individual in his base4
period. Wage credits shall be reported by the employer and credited to5
the individual in the manner prescribed by the board. With respect to6
initial claims filed for any week beginning on and after July 4, 1959,7
and before July 7, 1991, the maximum total amount of benefits payable8
to any eligible individual during any benefit period shall not exceed9
twenty-six (26) times his weekly benefit, or twenty-five percent (25%)10
of his wage credits with respect to his base period, whichever is the11
lesser.12

(b) With respect to initial claims filed for any week beginning on13
and after July 7, 1991, and before July 1, 1999, the maximum total14
amount of benefits payable to any eligible individual during any benefit15
period shall not exceed twenty-six (26) times the individual's weekly16
benefit, or twenty-eight percent (28%) of the individual's wage credits17
with respect to the individual's base period, whichever is less. If such18
maximum total amount of benefits is not a multiple of one dollar ($1),19
it shall be computed to the next lower multiple of one dollar ($1).20

(c) With respect to initial claims filed for any week beginning on21
and after July 1, 1999, the maximum total amount of benefits22
payable to any eligible individual during any benefit period shall23
not exceed twenty-six (26) times the individual's weekly benefit, or24
thirty-two percent (32%) of the individual's wage credits with25
respect to the individual's base period, whichever is less. If such26
maximum total amount of benefits is not a multiple of one dollar27
($1), it shall be computed to the next lower multiple of one dollar28
($1).29

(b) (d) The total extended benefit amount payable to any eligible30
individual with respect to his applicable benefit period shall be fifty31
percent (50%) of the total amount of regular benefits (including32
dependents' allowances) which were payable to him under this article33
in the applicable benefit year, or thirteen (13) times the weekly benefit34
amount (including dependents' allowances) which was payable to him35
under this article for a week of total unemployment in the applicable36
benefit year, whichever is the lesser amount.37

(c) (e) This subsection applies to individuals who file a disaster38
unemployment claim or a state unemployment insurance claim after39
June 1, 1990, and before June 2, 1991, or during another time specified40
in another state statute. An individual is entitled to thirteen (13) weeks41
of additional benefits, as originally determined, if:42
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(1) the individual has established:1
(A) a disaster unemployment claim under the Stafford Disaster2
Relief and Emergency Assistance Act; or3
(B) a state unemployment insurance claim as a direct result of4
a major disaster;5

(2) all regular benefits and all disaster unemployment assistance6
benefits:7

(A) have been exhausted by the individual; or8
(B) are no longer payable to the individual due to the9
expiration of the disaster assistance period; and10

(3) the individual remains unemployed as a direct result of the11
disaster.12


