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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1603
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 36-10-3-4; IC 36-10-5-2.

Synopsis:  Town park board members. Provides that a member of a
town park board in a town with a population greater than 1,000 must
reside within the park district. Provides that there are no residency
requirements for a town park board in a town with a population of
1,000 or less. Provides that a member of a recreation board in a town
with a population of 1,000 or less may be a person who is not a resident
freeholder.

Effective:  July 1, 1999.

Mangus 

January 21, 1999, read first time and referred to Committee on Agriculture, Natural
Resources and Rural.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1603

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning  local
government.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 36-10-3-4 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4. (a) A municipal2
board consists of four (4) members to be appointed by the executive of3
the municipality. The members shall be appointed on the basis of their4
interest in and knowledge of parks and recreation, but no more than5
two (2) members may be affiliated with the same political party. In a6
town that has a population greater than one thousand (1,000), the7
members of a town board must be residents of the district. In a town8
with a population that is one thousand (1,000) or less, there is no9
residency requirement for town board membership. In addition, the10
creating ordinance may provide for one (1) or two (2) ex officio11
members, those being:12

(1) a member:13
(A) of the governing body of the school corporation selected14
by that body; or15
(B) designated by the governing body of the school16
corporation if the board is in a town;17
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(2) a member of the governing body of the library district selected1
by that body; or2
(3) both (1) and (2).3

(b) A county board shall be appointed as follows:4
(1) Two (2) members shall be appointed by the judge of the5
circuit court.6
(2) One (1) member shall be appointed by the county executive.7
(3) Two (2) members shall be appointed by the county fiscal8
body.9

The members appointed under subdivisions (1), (2), and (3) shall be10
appointed on the basis of their interest in and knowledge of parks and11
recreation, but no more than one (1) member appointed under12
subdivisions (1) and (3) may be affiliated with the same political party.13
In a county having at least one (1) first or second class city, the creating14
ordinance must provide for one (1) ex officio board member to be15
appointed by the executive of that city. The member appointed by the16
city executive must be affiliated with a different political party than the17
member appointed by the county executive. However, if a county has18
more than one (1) such city, the executives of those cities shall agree19
on the member. The member serves for a term coterminous with the20
term of the appointing executive or executives.21

(c) Ex officio members have all the rights of regular members,22
including the right to vote. A vacancy in an ex officio position shall be23
filled by the appointing authority.24

(d) Neither a municipal executive nor a member of a county fiscal25
body, county executive, or municipal fiscal body may serve on a board.26

(e) The creating ordinance in any county may provide for:27
(1) the county cooperative extension coordinator;28
(2) the county extension educator; or29
(3) a member of the county extension committee selected by the30
committee;31

to serve as an ex officio member of the county board, in addition to the32
members provided for under subsection (b).33

(f) The creating ordinance in a county having no first or second34
class cities may provide for a member of the county board to be35
selected by the board of supervisors of a soil and water conservation36
district in which a facility of the county board is located. The member37
selected under this subsection is in addition to the members provided38
for under subsections (b) and (e).39

SECTION 2. IC 36-10-5-2 IS AMENDED TO READ AS40
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 2. (a) This section41
applies to municipalities having a population of less than thirty-five42
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thousand (35,000), unless otherwise provided by law.1
(b) As used in this section, "park authority" means the municipal2

legislative body. However, the legislative body may designate the3
governing body of the school corporation, a recreation board, the4
municipal works board, or any other appropriate board or commission5
as the park authority.6

(c) If a recreation board is established under subsection (b), it must7
consist of five (5) resident freeholders appointed by the city executive8
or the town legislative body. However in a town with a population of9
one thousand (1,000) or less, the town legislative body may appoint10
a member who is not a resident freeholder.   At least one (1) member11
must be a member of the governing body of the school corporation and12
no members may serve on the municipal legislative body. All members13
must be qualified by an interest in and knowledge of the social and14
educational value of recreation. The members serve without15
compensation. The members shall be appointed for four (4) year terms16
from January 1 of the year of their appointment or until their successors17
are appointed. The initial terms of board members, however, are as18
follows:19

(1) One (1) for a term of one (1) year.20
(2) One (1) for a term of two (2) years.21
(3) One (1) for a term of three (3) years.22
(4) Two (2) for terms of four (4) years.23

A vacancy shall be filled by the appointing authority for the remainder24
of the unexpired term.25

(d) The park authority shall manage all public parks, including26
approaches, that belong to the municipality.27

(e) If a municipality decides, by ordinance, to establish, lay out, or28
improve a public park or grounds, or to make an extension of a park or29
grounds, it may locate the park or grounds, including appurtenances,30
and it may lay out and open the public ways necessary for the31
improvement. If it is necessary to acquire land, water rights, or32
easements, or a pool, lake, or natural stream of water, the park authority33
may condemn that property and take possession of it if it is located34
within five (5) miles of the municipality. Before the park authority35
condemns the property, it shall assess the damages to the owners of the36
property at a meeting of the authority. Additional condemnation37
proceedings are the same as those provided for the taking of property38
to open streets.39

(f) The park authority may adopt rules concerning the laying out,40
improvement, preservation, ornamentation, and management of parks.41
The park authority shall allow monuments or buildings for libraries,42
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works of art, or historical collections to be erected in a park, as long as1
they are under the control of the persons in charge of the park and no2
inclosure separates them from the rest of the park.3

(g) The legislative body of the municipality may also levy a tax on4
all taxable property in the municipality to pay for park property and for5
its improvement. The legislative body may also borrow money and6
issue the bonds of the municipality at any rate of interest payable7
annually or semiannually and may sell them for at least par value. The8
money derived from the sale of bonds may be used only for the9
purchase or improvement of parks. The legislative body shall annually10
levy a tax sufficient to pay the interest on the debt on all taxable11
property in the municipality to create a sinking fund for the liquidation12
of the principal of the debt.13

(h) If the park authority of a city decides to lease any buildings or14
grounds belonging to the city and located in a public park when they15
are not required for public use, the proceeds shall be deposited with the16
city fiscal officer to the credit of park funds and devoted to the17
improvement of public parks.18

(i) Any nonreverting fund that was created under IC 19-7-6 (before19
its repeal on September 1, 1981) continues until abolished by ordinance20
of the municipal legislative body. The legislative body may include in21
the park authority's annual budget an item and an appropriation for the22
specific purposes of a nonreverting capital fund. Money put in the fund23
may not be withdrawn except for the purposes for which the fund was24
created, unless the legislative body repeals the ordinance creating the25
fund. The repeal may not be made under suspension of the rules.26
Money procured from fees shall be deposited at least once each month27
with the municipal fiscal officer. The fiscal officer shall deposit the28
money either in a special nonreverting operating fund or in the29
nonreverting capital fund as directed by the park authority. The30
legislative body may provide by ordinance that expenditures may be31
made from the special nonreverting operating fund without32
appropriation. Money from fees procured from golf courses, swimming33
pools, skating rinks, or other similar facilities requiring major34
expenditures for management and maintenance may not be deposited35
in this fund. Money from either fund shall be disbursed only on36
approved claims that are allowed and signed in the same manner as37
other claims of the municipality are allowed and signed.38


