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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1468
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 2-3.5.

Synopsis:  Legislator pensions.  Provides that after June 30, 1999,
service earned by members of the general assembly is covered by the
public employees' retirement fund and the Indiana state teachers'
retirement fund.

Effective:  July 1, 1999.

Young M 

January 19, 1999,  read first time and referred to Committee on Ways and Means.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1468

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
pensions.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 2-3.5-1-2 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 2. (a) A member of the2
general assembly who is serving on April 30, 1989, may elect to3
become a participant in both the defined benefit plan and the defined4
contribution plan of the legislators' retirement system, as provided by5
IC 2-3.5-3-1. If such a member does not elect to become a participant6
in the legislators' retirement system, that member is not affected by this7
article and is instead covered by IC 5-10.2, IC 5-10.3, and IC 21-6.1.8

(b) Notwithstanding IC 5-10.3-7-2 or any other law, a member of9
the general assembly who is a participant in the legislators' defined10
benefit plan shall also be a member of PERF or TRF while serving in11
another position covered by PERF or TRF. However, the following12
provisions apply to a participant who is also a member of PERF or13
TRF:14

(1) The PERF board or TRF board shall include the participant's15
years of service in the general assembly in the determination of16
eligibility for benefits under PERF or TRF.17
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(2) Except as provided in subdivision (4), the PERF board or TRF1
board shall not include in the computation of benefits from PERF2
or TRF the participant's:3

(A) salary as a member of the general assembly; or4
(B) years of service as a member of the general assembly.5

(3) The participant is not required to make annuity contributions6
to PERF or TRF for service as a member of the general assembly7
after July 1, 1989, and before July 1, 1999.8
(4) IC 5-10.2-4-3.1 and the special provisions for members of the9
general assembly in IC 5-10.2-3-7.5, IC 5-10.3-7-3, IC 5-10.3-7-7,10
IC 5-10.3-8-2, IC 20-6.1-6-14, and IC 21-6.1-5-7.5 do apply to the11
determination of the participant's benefits under PERF and TRF12
for benefits earned before July 1, 1989. IC 5-10.2-4-3.1 and the13
special provisions for members of the general assembly in14
IC 5-10.2-3-7.5, IC 5-10.3-7-3, IC 5-10.3-7-7, IC 5-10.3-8-2,15
IC 20-6.1-6-14(c), and IC 21-6.1-5-7.5 do not apply to the16
determination of the participant's benefits under PERF or TRF for17
benefits earned after June 30, 1989, and before July 1, 1999.18

SECTION 2. IC 2-3.5-1-3 IS AMENDED TO READ AS19
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 3. A member of the20
general assembly who is elected or appointed to the general assembly21
for the first time after April 30, 1989, is a participant in the defined22
contribution plan of the legislators' retirement system. However,23
service earned by a member of the general assembly after June 30,24
1999, is covered by IC 5-10.2, IC 5-10.3, and IC 21-6.1.25

SECTION 3. IC 2-3.5-1-4 IS AMENDED TO READ AS26
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4. (a) A member of the27
general assembly who:28

(1) served as a member of the general assembly before April 30,29
1989;30
(2) was not serving as a member of the general assembly on April31
30, 1989; and32
(3) is was subsequently elected or appointed to the general33
assembly before July 1, 1999;34

is a participant in the defined contribution plan of the legislators'35
retirement system for service earned before July 1, 1999.36

(b) The PERF and TRF benefits earned by a participant described37
in subsection (a) before July 1, 1989, for service as a member of the38
general assembly or in another covered position, are not affected by39
this article. However, the following provisions apply to such a40
participant who is also a member of PERF or TRF:41

(1) The PERF board or TRF board shall include the participant's42
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years of service in the general assembly in the determination of1
eligibility for benefits under PERF or TRF.2
(2) The PERF board or TRF board shall not include in the3
computation of benefits from PERF or TRF the participant's:4

(A) salary as a member of the general assembly that is5
received after July 1, 1989, and before July 1, 1999; or6
(B) years of service as a member of the general assembly after7
July 1, 1989, and before July 1, 1999.8

(3) The participant is not required to make annuity contributions9
to PERF or TRF for service as a member of the general assembly10
after July 1, 1989, and before July 1, 1999.11
(4) If IC 5-10.2-4-3.1 or any of the special provisions for members12
of the general assembly in IC 5-10.2-3-7.5, IC 5-10.3-7-3,13
IC 5-10.3-7-7, IC 5-10.3-8-2, IC 20-6.1-6-14, and IC 21-6.1-5-7.514
applied to the determination of the participant's benefits under15
PERF or TRF before July 1, 1989, those provisions do not apply16
to the determination of the participant's benefits under PERF or17
TRF for benefits earned after July 1, 1989, and before July 1,18
1999.19

SECTION 4. IC 2-3.5-2-11 IS AMENDED TO READ AS20
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 11. "Service" means the21
period beginning on the day a participant first became a member of the22
general assembly, whether that date is before, on, or after July 1, 1989,23
and ending on:24

(1) the date under consideration, including all intervening25
employment as a member of the general assembly, following26
resignation or expiration of a term of election or appointment; or27
(2) June 30, 1999;28

whichever is earlier.29
SECTION 5. IC 2-3.5-3-1 IS AMENDED TO READ AS30

FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. (a) This chapter31
applies to:32

(1) each member of the general assembly who is serving on April33
30, 1989, and who files an election under subsection (b); and34
(2) each member of the general assembly who is elected or35
appointed after April 30, 1989, and before July 1, 1999.36

However, service earned by a member of the general assembly37
after June 30, 1999, is covered by IC 5-10.2, IC 5-10.3, and38
IC 21-6.1.39

(b) A member of the general assembly who is serving on April 30,40
1989, may elect to have the member's years of service in the general41
assembly before July 1, 1999, covered by this chapter, IC 2-3.5-4, and42
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IC 2-3.5-5 instead of IC 5-10.2, IC 5-10.3, and IC 21-6.1. An election1
under this subsection:2

(1) must be made in writing;3
(2) must be filed with the PERF board on a form prescribed by the4
board;5
(3) must be made before January 1, 1990; and6
(4) is irrevocable.7

(c) Notwithstanding subsection (b), if a member of the general8
assembly files an election under subsection (b), the PERF board or the9
TRF board shall include all of the member's years of service in the10
general assembly in the determination of eligibility for benefits under11
PERF or TRF. However, except as provided by IC 2-3.5-1-2(b), the12
PERF board or TRF board shall not include in the computation of13
benefits from PERF or TRF the member's:14

(1) salary as a member of the general assembly received after15
April 30, 1989, and before July 1, 1999; or16
(2) years of service as a member of the general assembly after17
April 30, 1989, and before July 1, 1999.18

SECTION 6. IC 2-3.5-5-1 IS AMENDED TO READ AS19
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. This chapter applies20
to:21

(1) each member of the general assembly who is serving on April22
30, 1989, and who files an election under IC 2-3.5-3-1(b); and23
(2) each member of the general assembly who is elected or24
appointed after April 30, 1989, and before July 1, 1999.25

However, service earned by a member of the general assembly26
after June 30, 1999, is covered by IC 5-10.2, IC 5-10.3, and27
IC 21-6.1.28

SECTION 7. IC 2-3.5-5-4 IS AMENDED TO READ AS29
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 4. Each participant30
shall make contributions to the defined contribution fund of five31
percent (5%) of each payment of salary received for services after June32
30, 1989, and before July 1, 1999. Contributions shall be deducted33
from the salary of each participant by the auditor of state. Contributions34
shall be credited to the fund on the June 30 following their deduction.35

SECTION 8. IC 2-3.5-5-5 IS AMENDED TO READ AS36
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 5. The state shall make37
contributions to the defined contribution fund on behalf of each38
participant on June 30 of each year. The amount of these contributions39
must equal twenty percent (20%) of the annual salary received in that40
year by each participant for services after June 30, 1989, and before41
July 1, 1999.42


