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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1324
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 5-10.2; IC 5-10.3-6.

Synopsis:  Change PERF vesting period. Provides that a member of the
public employees' retirement fund is vested in the fund after five years
of service instead of ten years of service. Makes conforming
amendments.

Effective:  July 1, 1999.

Mahern 

January 12, 1999,  read first time and referred to Committee on Ways and Means.



C
o
p
y

1999 IN 1324—LS 7259/DI 44+

Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the word
NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds a new
provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1324

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
pensions.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 5-10.2-1-8 IS AMENDED TO READ AS1
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 8. Vested Status.2
"Vested status", as used in this article, means the status of having:3

(1) ten (10) years of creditable service, in the case of a member4
of the Indiana state teachers' retirement fund; or5
(2) five (5) years of creditable service, in the case of a member6
of the public employees' retirement fund.7

SECTION 2. IC 5-10.2-4-1 IS AMENDED TO READ AS8
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 1. (a) This subsection9
applies to:10

(1) members of the public employees' retirement fund who retire11
before July 1, 1995; and12
(2) members of the Indiana state teachers' retirement fund who13
retire before May 2, 1989.14

A member who has reached age sixty-five (65) and has at least ten (10)15
years of creditable service is eligible for normal retirement.16

(b) This subsection applies to members of the Indiana state teachers'17
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retirement fund who retire after May 1, 1989, and to members of the1
public employees' retirement fund who retire after June 30, 1995, and2
before July 1, 1999. A member is eligible for normal retirement if:3

(1) the member is at least sixty-five (65) years of age and has at4
least ten (10) years of creditable service;5
(2) the member is at least sixty (60) years of age and has at least6
fifteen (15) years of creditable service; or7
(3) the member's age in years plus the member's years of service8
is at least eighty-five (85) and the member is at least fifty-five9
(55) years of age.10

(c) This subsection applies to members of the public employees'11
retirement fund who retire after June 30, 1999. A member is12
eligible for normal retirement if:13

(1) the member is at least sixty-five (65) years of age and has14
at least five (5) years of creditable service;15
(2) the member is at least sixty (60) years of age and has at16
least fifteen (15) years of creditable service; or17
(3) the member's age in years plus the member's years of18
service is at least eighty-five (85) and the member is at least19
fifty-five (55) years of age.20

(c) (d) A member who has reached age fifty (50) and has at least21
fifteen (15) years of creditable service is eligible for early retirement22
with a reduced pension.23

(d) (e) A member who is eligible for normal or early retirement is24
entitled to choose a retirement date on which his the member's benefit25
begins if the following conditions are met:26

(1) The application for retirement benefits and the choice of the27
date is filed on a form provided by the board.28
(2) The date must be after the cessation of his the member's29
service and be the first day of a month.30
(3) The retirement date is not more than six (6) months before the31
date the application is received by the board. However, if the32
board determines that a member is incompetent to file for benefits33
and choose a retirement date, the retirement date may be any date34
that is the first of the month after the time the member became35
incompetent.36

SECTION 3. IC 5-10.3-6-8 IS AMENDED TO READ AS37
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 8. (a) As used in this38
section, "withdrawing political subdivision" means a political39
subdivision that takes an action described in subsection (b).40

(b) Subject to the provisions of this section, a political subdivision41
may do the following:42



C
o
p
y

3

1999 IN 1324—LS 7259/DI 44+

(1) Stop its participation in the fund and withdraw all of the1
political subdivision's employees from participation in the fund.2
(2) Withdraw a departmental, an occupational, or other definable3
classification of employees from participation in the fund.4
(3) Stop the political subdivision's participation in the fund by:5

(A) selling all of the political subdivision's assets; or6
(B) ceasing to exist as a political subdivision.7

(c) The withdrawal of a political subdivision's participation in the8
fund is effective on a termination date established by the board. The9
termination date may not occur before all of the following have10
occurred:11

(1) The withdrawing political subdivision has provided written12
notice of the following to the board:13

(A) The withdrawing political subdivision's intent to cease14
participation.15
(B) The names of the withdrawing political subdivision's16
current employees and former employees as of the date on17
which the notice is provided.18

(2) The expiration of:19
(A) a ninety (90) day period following the filing of the notice20
with the board, for a withdrawing political subdivision that21
sells all of the withdrawing political subdivision's assets or that22
ceases to exist as a political subdivision; or23
(B) a two (2) year period following the filing of the notice with24
the board, for all other withdrawing political subdivisions.25

(3) The withdrawing political subdivision takes all actions26
required in subsections (d) through (h).27

(d) With respect to retired members who have creditable service28
with the withdrawing political subdivision, the withdrawing political29
subdivision must contribute to the fund any additional amounts that the30
board determines are necessary to provide for reserves with sufficient31
assets to pay all future benefits from the fund to those retired members.32
The contribution by the withdrawing political subdivision must be33
made in a lump sum or in a series of payments determined by the34
board.35

(e) A member who is an employee of the political subdivision as of36
the date of the notice under subsection (c) is vested in the pension37
portion of the member's retirement benefit. The withdrawing political38
subdivision must contribute to the fund the amount the board39
determines is necessary to fund fully the vested benefit. The40
contribution by the withdrawing political subdivision must be made in41
a lump sum or in a series of payments determined by the board.42
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(f) A member who is covered by subsection (e) and who is at least1
sixty-five (65) years of age may elect to retire under IC 5-10.2-4-1 even2
if the member has fewer than ten (10) years of service, for a member3
who retires before July 1, 1999, or five (5) years of service, for a4
member who retires after June 30, 1999. The benefit for the member5
shall be computed under IC 5-10.2-4-4 using the member's actual years6
of service.7

(g) With respect to members of the fund who have creditable service8
with the withdrawing political subdivision and who are not employees9
as of the date of the notice under subsection (c), the withdrawing10
political subdivision must contribute the amount that the board11
determines is necessary to fund fully the service for those members that12
is attributable to service with the withdrawing political subdivision.13
The contribution by the withdrawing political subdivision must be14
made in a lump sum or in a series of payments determined by the15
board.16

(h) The board shall evaluate each withdrawal under this section to17
determine if the withdrawal affects the fund's compliance with Section18
401(a)(4) of the Internal Revenue Code of 1954, as in effect on19
September 1, 1974. The board may deny a political subdivision20
permission to withdraw if the denial is necessary to achieve compliance21
with Section 401(a)(4) of the Internal Revenue Code of 1954, as in22
effect on September 1, 1974.23

SECTION 4. IC 5-10.3-6-8.5 IS AMENDED TO READ AS24
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 8.5. (a) This section25
only applies if:26

(1) certain employees of a state university in a departmental,27
occupational, or other definable classification involved in health28
care are terminated from employment with the state university as29
a result of:30

(A) a lease or other transfer of university property to a31
nongovernmental entity; or32
(B) a contractual arrangement with a nongovernmental entity33
to perform certain state university functions;34

(2) the state university requests coverage under this section from35
the board; and36
(3) the board approves the request.37

(b) The withdrawal of the employees described in subsection (a)38
from the fund is effective on a termination date established by the39
board. The board may not establish a termination date that occurs40
before all of the following have occurred:41

(1) The state university has requested coverage under this section42
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and provided written notice of the following to the board:1
(A) The intent of the state university to terminate the2
employees from employment.3
(B) The names of the terminated employees as of the date that4
the termination is to occur.5

(2) The expiration of a thirty (30) day period following the filing6
of the notice with the board.7
(3) The state university fully complies with subsection (c).8

(c) A member who is an employee of the state university described9
in subsection (a) as of the date of the notice under subsection (b) and10
who is listed in the notice under subsection (b) is vested in the pension11
portion of the member's retirement benefit. The state university must12
contribute to the fund the amount the board determines is necessary to13
completely fund the vested benefit. The contribution by the state14
university must be made in a lump sum or in a series of payments15
determined by the board.16

(d) A member who is covered by subsection (c) and who is at least17
sixty-five (65) years of age may elect to retire under IC 5-10.2-4-1 even18
if the member has less than ten (10) years of service, for a member19
who retires before July 1, 1999, or five (5) years of service, for a20
member who retires after June 30, 1999. The benefit for the member21
shall be computed under IC 5-10.2-4-4 using the member's actual years22
of creditable service.23

(e) The board shall evaluate each withdrawal under this section to24
determine if the withdrawal affects the fund's compliance with Section25
401(a) of the Internal Revenue Code of 1954, as in effect on September26
1, 1974. The board may deny an employee permission to withdraw if27
the denial is necessary to achieve compliance with Section 401(a) of28
the Internal Revenue Code of 1954, as in effect on September 1, 1974.29


