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Introduced Version

HOUSE BILL No. 1287
_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:   IC 27-8-5-2; IC 27-8-10-5.1.

Synopsis:  Mentally ill dependent insurance coverage. Adds a
dependent child's incapability to self-sustain employment because of
mental illness to the reasons that continue hospital and medical
coverage to a child under certain insurance policies. (The introduced
version of this bill was prepared by the Indiana commission on mental
health.)

Effective:  July 1, 1999.

Crosby, Goeglein, Cheney, Welch

January 11, 1999,  read first time and referred to Committee on Human Affairs.
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Introduced

First Regular Session 111th General Assembly (1999)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 1998 General Assembly.

HOUSE BILL No. 1287

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
insurance.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

SECTION 1. IC 27-8-5-2 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS1
[EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 2. (a) No individual policy of2
accident and sickness insurance shall be delivered or issued for3
delivery to any person in this state unless it complies with each of the4
following:5

(1) The entire money and other considerations therefor for the6
policy are expressed therein; in the policy.7
(2) The time at which the insurance takes effect and terminates is8
expressed therein; in the policy.9
(3) it The policy purports to insure only one (1) person, except10
that a policy may insure, originally or by subsequent amendment,11
upon the application of any member of a family who shall be12
deemed the policyholder and who is at least eighteen (18) years13
of age, any two (2) or more eligible members of that family,14
including husband, wife, dependent children or any children15
under a specified age, which shall not exceed nineteen (19) years,16
and any other person dependent upon the policyholder.17
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(4) The style, arrangement, and overall appearance of the policy1
give no undue prominence to any portion of the text, and unless2
every printed portion of the text of the policy and of any3
indorsements endorsements or attached papers is plainly printed4
in light-faced lightface type of a style in general use, the size of5
which shall be uniform and not less than ten point with a6
lower-case unspaced alphabet length not less than one hundred7
and twenty point (the "text" shall include all printed matter except8
the name and address of the insurer, name or title of the policy,9
the brief description if any, and captions and subcaptions).10
(5) The exceptions and reductions of indemnity are set forth in the11
policy and, except those which are set forth in section 3 of this12
chapter, are printed, at the insurer's option, either included with13
the benefit provision to which they apply, or under an appropriate14
caption such as "EXCEPTIONS", or "EXCEPTIONS AND15
REDUCTIONS", provided that if an exception or reduction16
specifically applies only to a particular benefit of the policy, a17
statement of such exception or reduction shall be included with18
the benefit provision to which it applies.19
(6) Each such form of the policy, including riders and20
indorsements, endorsements, shall be identified by a form21
number in the lower left-hand corner of the first page thereof; of22
the policy.23
(7) it The policy contains no provision purporting to make any24
portion of the charter, rules, constitution, or bylaws of the insurer25
a part of the policy unless such portion is set forth in full in the26
policy, except in the case of the incorporation of or reference to27
a statement of rates or classification of risks, or short-rate table28
filed with the commissioner. and29
(8) If an individual accident and sickness insurance policy or30
hospital service plan contract or medical service plan contract31
provides that hospital or medical expense coverage of a32
dependent child terminates upon attainment of the limiting age for33
dependent children specified in such policy or contract, the policy34
or contract must also provide that attainment of such limiting age35
does not operate to terminate the hospital and medical coverage36
of such child while the child is and continues to be both:37

(a) (A) incapable of self-sustaining employment by reason of38
mental retardation, mental illness, or physical disability; and39
(b) (B) chiefly dependent upon the policyholder for support40
and maintenance.41

Proof of such incapacity and dependency must be furnished to the42
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insurer by the policyholder within thirty-one (31) days of the child's1
attainment of the limiting age. The insurer may require at reasonable2
intervals during the two (2) years following the child's attainment of the3
limiting age subsequent proof of the child's disability and dependency.4
After such two (2) year period, the insurer may require subsequent5
proof not more than once each year. The foregoing provision shall not6
require an insurer to insure a dependent who is a mentally retarded or7
physically disabled child where such dependent does not satisfy the8
conditions of the policy provisions as may be stated in the policy or9
contract required for coverage thereunder to take effect. In any such10
case the terms of the policy or contract shall apply with regard to the11
coverage or exclusion from coverage of such dependent.12

This subsection applies only to policies or contracts delivered or13
issued for delivery in this state more than one hundred twenty (120)14
days after August 18, 1969.15

(b) If any policy is issued by an insurer domiciled in this state for16
delivery to a person residing in another state, and if the official having17
responsibility for the administration of the insurance laws of such other18
state shall have advised the commissioner that any such policy is not19
subject to approval or disapproval by such official, the commissioner20
may by ruling require that such policy meet the standards set forth in21
subsection (a) of this section and in section 3 of this chapter.22

SECTION 2. IC 27-8-10-5.1 IS AMENDED TO READ AS23
FOLLOWS [EFFECTIVE JULY 1, 1999]: Sec. 5.1. (a) Except as24
provided in subsections (b) and (c), a person is not eligible for an25
association policy if, at the effective date of coverage, the person has26
or is eligible for coverage under any insurance plan that equals or27
exceeds the minimum requirements for accident and sickness insurance28
policies issued in Indiana as set forth in IC 27. Coverage under any29
association policy is in excess of, and may not duplicate, coverage30
under any other form of health insurance.31

(b) Except as provided in IC 27-13-16-4, a person is eligible for an32
association policy upon a showing that:33

(1) the person has been rejected by one (1) carrier for coverage34
under any insurance plan that equals or exceeds the minimum35
requirements for accident and sickness insurance policies issued36
in Indiana, as set forth in IC 27, without material underwriting37
restrictions;38
(2) an insurer has refused to issue insurance except at a rate39
exceeding the association plan rate; or40
(3) the person is a federally eligible individual.41

For the purposes of this subsection, eligibility for Medicare coverage42
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does not disqualify a person who is less than sixty-five (65) years of1
age from eligibility for an association policy.2

(c) The board of directors may establish procedures that would3
permit:4

(1) an association policy to be issued to persons who are covered5
by a group insurance arrangement when that person or a6
dependent's health condition is such that the group's coverage is7
in jeopardy of termination or material rate increases because of8
that person's or dependent's medical claims experience; and9
(2) an association policy to be issued without any limitation on10
preexisting conditions to a person who is covered by a health11
insurance arrangement when that person's coverage is scheduled12
to terminate for any reason beyond the person's control.13

(d) An association policy must provide that coverage of a dependent14
unmarried child terminates when the child becomes nineteen (19) years15
of age (or twenty-five (25) years of age if the child is enrolled full-time16
in an accredited educational institution). The policy must also provide17
in substance that attainment of the limiting age does not operate to18
terminate a dependent unmarried child's coverage while the dependent19
is and continues to be both:20

(1) incapable of self-sustaining employment by reason of mental21
retardation, mental illness, or physical disability; and22
(2) chiefly dependent upon the person in whose name the contract23
is issued for support and maintenance.24

However, proof of such incapacity and dependency must be furnished25
to the carrier within one hundred twenty (120) days of the child's26
attainment of the limiting age, and subsequently as may be required by27
the carrier, but not more frequently than annually after the two (2) year28
period following the child's attainment of the limiting age.29

(e) An association policy that provides coverage for a family30
member of the person in whose name the contract is issued must, as to31
the family member's coverage, also provide that the health insurance32
benefits applicable for children are payable with respect to a newly33
born child of the person in whose name the contract is issued from the34
moment of birth. The coverage for newly born children must consist of35
coverage of injury or illness, including the necessary care and treatment36
of medically diagnosed congenital defects and birth abnormalities. If37
payment of a specific premium is required to provide coverage for the38
child, the contract may require that notification of the birth of a child39
and payment of the required premium must be furnished to the carrier40
within thirty-one (31) days after the date of birth in order to have the41
coverage continued beyond the thirty-one (31) day period.42
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(f) Except as provided in subsection (g), an association policy may1
contain provisions under which coverage is excluded during a period2
of three (3) months following the effective date of coverage as to a3
given covered individual for preexisting conditions, as long as medical4
advice or treatment was recommended or received within a period of5
three (3) months before the effective date of coverage.6
This subsection may not be construed to prohibit preexisting condition7
provisions in an insurance policy that are more favorable to the insured.8

(g) If a person applies for an association policy within six (6)9
months after termination of the person's coverage under a health10
insurance arrangement and the person meets the eligibility11
requirements of subsection (b), then an association policy may not12
contain provisions under which:13

(1) coverage as to a given individual is delayed to a date after the14
effective date or excluded from the policy; or15
(2) coverage as to a given condition is denied;16

on the basis of a preexisting health condition. This subsection may not17
be construed to prohibit preexisting condition provisions in an18
insurance policy that are more favorable to the insured.19

(h) For purposes of this section, coverage under a health insurance20
arrangement includes, but is not limited to, coverage pursuant to the21
Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985.22


